Sana-sol D-vitamiini on ihmisille myytävä tuote, jota löytyy kolmessa eri vahvuudessa: 25 µg, 50 µg ja 100 µg. Kaikki voi käyttää koiralle. Kaikissa vahvuuksissa pakkauskoko on 120 tablettia.
25 ja 100 µg on nieltävä pilleri ilman ksylitolia. 50 µg on mustaherukalla maustettu purutabletti ja mukana on ksylitolia. Jos ei halua antaa koiralle D-vitamiinin mukana vähäistä määrää ksylitolia, niin voi valita jonkun toisen brändin tai käyttää muista vahvuuksia.
Koiran annostus tapahtuu samalla kaavalla kuin kaikilla D-vitamiineilla.
- yksi 25 µg on 5 koirakilon viikkoannos
- yksi 50 µg on 10 koirakilon annos
- yksi 100 µg on 20 koirakilon annos
Sana-solin hinnat eivät juurikaan eroa vahvuuden mukaan. Lisäksi myyntipaikkojen välillä voi olla huomattavan suuriakin hintaeroja.
Elikkä kun koira painaa 36kg ja syö kuivaruokaa niin annostus 0,5x36=18 18x7=126 Jos sattuu olemaan 50 Sana-sol käytettävissä niin 36 kiloiselle koiralle 3 tapua =150 kerran viikossa?
Onko muuten käytännön merkitystä saako koira d vitamiinin kerran viikossa koko annoksen vai olisiko parempi tarjota joka päivälle päiväkohtaisen tarpeen mukaan?
@Ari_Nieminen1 Matikka on kohdallaan. Juurikin noin.
Ei ole merkitystä. Tai sitten on
Tuota kun ei tiedetä. Yleisen käsityksen ja näytön perusteella on ihan se ja sama annetaanko pitkällä aikavälillä vai päivittäin. D-vitamiini varastoituu hyvin eikä varastoitumista suuremmin säädellä.
Hypätään hetkeksi sinne avaruustieteeseen — tosin jos tällä tasolla yrittää raketteja lennättää, niin käynee kuin SpaceX:lle, törmää kuuhun.
Se kysymysmerkki tulee siitä, että melkoisia yksilövaihteluita kuitenkin on, eikä sen syytä tiedetä. Luultavasti kyse on ”vain” aineenvaihdunnallisesta erosta, ei siitä miten D-vitamiini otetaan. Ihmiset pyrkivät ottamaan D-vitamiinin kerran pävässä, koska tarvittava annos on niin iso. Lisäksi kulttuuria ottaa iso annos kerrallaan ei ole ja mega-annoksia on tutkittu erillisinä asioina kun on ihmetelty, että hoitaako D-vitamiini jotain vai ei. Silloin on annettu injektiona kerran tai muutaman kerran vuodessa.
Itseasiassa sama otetaan-harvemmin-enemmän kylläkin löytyy ihmisiltäkin, mutta sitä ei tehdä tietoisesti, Kun otetaan joskus ja harvoin kuin muistetaan, niin silloinhan ollaan samassa tilanteessa —se päiväannokseksi laskettava on vaan alhainen.
Koirissakaan asiaa ei tiedetä. Kahdesta syystä. Koirien D-vitamiinistatuksia ei ole tutkittu kuin vissiin parissa yhteydessä, eikä silloinkaan maltettu selvittää miten tai edes missä määrin koirat D:tä saivat. Lisäksi tapa antaa D-vitamiini kerran viikossa on hyvin suomalainen ajatus, ei sitä muualla tehdä kuin satunnaisesti (mitenkään elvistelemättä, mutta realiteetit tunnustaen; koska minö kirjoitan vain suomeksi
).
Mutta koska päivätasolla miettien koiran tarvitsema D-vitamiiniannos on niin tolkuttoman vaikea antaa sen pienuuden takia, ja koska oletus hyvästä varastoinnista on kuitenkin aika vahva, niin annetaan kerran viikossa. Se on siis helppouskysymys, joka arvotetaan yli päivittäisen antamisen.
Jos ei halua läträtä kalanmaksaöljyn kanssa, niin päivittäin antamista voi miettiä 25 mikron tipoilla 30 kg koiran kanssa, jos antaa 0,7 µg/kg ja 50 kg kanssa jos menee tuolla 0,5:llä. 50 mikroiset tabut nostaa nuo rajat 70 ja 100 kiloon. Sitten mukaan tulee ns. välikilot — vaikka 40 kiloinen, kumman mukaan mennään. Tuo miettiminen jää pois kuin annetaan kerran viikossa — ja tiedän, että asian miettiminen, asian tekeminen ja asian vaikutus ovat kaikki eri asioita
Mutta yleisellä tasolla — harvoin antaminen on perusteltua, jos asia varastoituu ja samalla saadaan vaivaa sekä kuluja leikattua, mutta lähtökohtaisesti joka päivä olisi paremmin.
Mistä tuo 0,5:llä kertominen tulee? Nippeliä, mutta ärsyttää kun en ymmärrä.
Annan omalle 28kiloiselle 3x50µg kapselia viikossa. Välillä 2 lauantaisin ja yhden sunnuntaina, yleensä kaikki kolme lauantaina
Laskukaavalla tarve 0,7µg/Epkg on siis 137µg viikossa.
Mielestäni jos nappulaa antaa niin riittää deetä 0.5 ja pelkällä lihalla se 0. 7.
Kuten @Jonnap totesi — se tulee kuivamuonasta.
Yksinkertaistettu laskenta siitä, että kuivamuonat on rakennettu 0,2 tarpeen mukaan. Jotta päästäisiin 0,7 mikroon, niin tarvitaan 0,5 lisää
Toki se pitäisi tarkkuuden nimissä laskea kuivamuonaan lisätystä määrästä ja koiran syömien grammojen mukaan, mutta ei tuossa vaivassa ole mitään järkeä.