Palauttamisen merkityksestä puhutaan paljon, ja jotkut jopa tekevätkin asian eteen jotain – kilpailuissa. Treenin jälkeen onkin paljon yleisempää nähdä treenarien juoruavan keskenään, läähättävä koira seisomassa vierellä. Palauttaminen treenin jälkeen on kuitenkin aivan yhtä tärkeää, kuin itse treeni. Se on muistettava tehdä jo aloittaen nuoren koiran ensimmäisestä treenikerrasta.
Anaerobinen tuottaa kuonaa
Anaerobisen suorituksen tekevät tyypillisesti kaikki, jotka tarvitsevat lyhyen aikaa voimaa ja nopeutta – vintit, agi-koirat, weight pulling, luolakoirat jne. Sen sijaan valjakkokoirat, ajavat ja seisovat metsästyskoirat, suurin koulutettavista lajeista tai vaikka paimentavat, tekevät aerobisen suorituksen, jossa energian tuotto perustuu rasvaan. Näillä koirilla ei yleensä tarvita muuta palauttavaa kuin vettä, ruokaa, lepoa ja lenkki seuraavana päivänä.
Lihasten energia tuotetaan käytännössä kokonaan anaerobisesti (ilman happea) noin 15 sekunnin täysivauhtisessa suorituksessa (vinteillä sprintti), ja kun yli puolen minuutin tyypillisesti maksimissaan minuuttiin, noin 60 prosenttisesti. Tämä on nopea ja tehokas tapa tuottaa energiaa, mutta mitään ei saa ilmaiseksi: sivutuotteena syntyy suunnattomia määriä maitohappoa sekä muita kuona-aineita.
Lihaksiston, ja samalla elimistön, noussut happamuus poistetaan ”vuodattamalla” maitohappoa soluista verenkiertoon, jossa se neutralisoidaan elimistön emäksisillä buffereilla, joista tärkeimmät lienevät kalium ja bikarbonaatti.
Tämä happamuuden nousu voi rajoittaa metabolisia prosesseja, joka johtaa lihasten heikkouteen sekä nopeuden menettämiseen – varsinkin huonokuntoisilla ja treenaamattomilla koirilla. Maitohapon neutralosointi voi olla tehotonta myös puuttellisen lisäravinteiden käyttämisen takia.
Palautumisprosessi
Välittömästi suorituksen jälkeen – oli se sitten kilpailu, harjoistusveto tai muuten vaan rasittava veto – palautuminen alkaa. Elimistö pyrkii tällä minimoimaan solu- eli lihasvauriot.
Läähätys
Läähätys palvelee kahta tarkoitusta:
- Koiralla ei ole hikirauhasia, joten se pystyy hikoilemaan käytönnässä ainoastaan hengityksen kautta. Koira siis poistaa lämpöä läähätyksellä. Sen ruumiinlämpö on noussut rajusti suorituksessa ja tämä ylilämpö on poistettava jollain tavalla ja nopeasti.
- Elimistö kärsii happivajeesta, ja läähätyksellä pyritään saamaan verenkierron ja elimistön happivarannot uudestaan täyteen.
Verenkierto
Verenkierto ja veri itsessään on erittäin tärkeässä roolissa. Verenkierron ”pääpaino” poistuu suorituksen jälkeen työtä tehneistä lihaksista takaisin keuhkoihin sekä vatsalaukun/suoliston aluelle. Veri ja sen komponentit aloittavat maitohapon sekä muiden kuona-aineiden neutralisoinnin sekä kuljettavat niitä muille sisäelimille, kuten maksalle ja munuaisilla, poistettavaksi kierrosta. Lisäksi verenkierto osallistuu elimistön jäähdyttämiseen.
Lihassolut
Lihassolujen noussut happamuus rikkoo niiden rakenteen ja aiheuttaa lihasvaurioita. Siksi tilanne on tasapainoitettava niin nopeasti kuin mahdollista. Eniten kärsineet lihassolut eräällä tavalla vuotavat – toki prosessi on monimutkaisempi – maitohapon nopeista lihaskuiduista ympäröivän kudoksen hitaisiin lihaskuituihin, nesteisiin sekä soluihin.
Hitaat, aerobiset, lihaskuidut kykenevät käyttämään maitohappoa energian tuottamiseen palautumisvaiheessa. Siksi kävelyttäminen, jossa nimenomaan käytetään näitä hitaita lihassoluja, on niin tehokas tapa palautumisen avustamisessa. Sydänlihas, joka on erittäin aerobinen lihas, kykenee tuottamaan 30 prosenttia tarvitsemastaan energiasta 5-15 minuutin ajan rasituksen jälkeen metaboloimalla maitohappoa.
Kävelyttäminen
Edellä mainituista syistä kävelyttäminen on tehokkain tapa aloittaa koiran palauttaminen työn ja treenin jälkeen. Vinttikoirien ratasuorituksessa helpon tapa toteuttaa tämä on kävellä pysäytyksestä pesuun ja sen jälkeen kennelalue kiertäen takaisin autolle – muut soveltavat vastaavaa lyhyttä kävelyä. Silloin ”pumpataan” maitohappoa nopeista soluista hitaisiin soluihin ja verenkiertoon ja sitä kautta nopeutetaan elimistön palautumista normaalitilaan. On aina parempi mitä pidempään pystytään koiraa kävelyttämään, mutta kilpailurutiinit rajoittavat tätä.
Kävelytyksessä on kuitenkin muistettava, että koiraa ei yritetä uudestaan väsyttää. Eli tempo on matala, lähinnä maleksimista, eikä aika ja matka saa ylittää eläimen voimia. Muutoin mennään ojasta allikkoon.
Treenauksessa, varsinkin sprintillä kun koira ei ole vielä hyvässä fyysisessä kunnossa, siirrytään energiantuotannossa nopeammin aerobiseen vaiheeseen. Silloin 200-300 metrin kävelyttäminen vedon jälkeen avustaa tehokkaasti maitohapon poistamista sekä aineenvaihduntaa.
Ylilämpö
Anaerobisen rasituksen ääritapauksella greyhoundilla ruumiinlämpö nousee 30 sekunnin suorituksessa kaksi astetta. Eläinlääkinnässä moista lämmön nousua pidettäisiin itsessään huolestuttavana ja sen alentamiseen pyrittäisiin millä tavalla tahansa. Treenareita asia ei niinkään huolestuta. Ainakaan treeneissä, kilpailuissa ollaan huolellisempia – olkoonkin ettei läheskään aina ymmärretä miksi.
Suorituksen jälkeen, oli se sitten harjoitusveto tai kilpastartti, elimistön kyky poistaa lämpöä säteilemällä vartalosta on heikentynyt. Ja koska koiralla ei käytännössä ole hikirauhasia, niin sillä on ainoastaan kaksi tapaa poistaa liikalämpö.
Läähätys, huohottaminen, on toinen tapa. Keuhkot ja sitä kautta kierrätetty iso ilmamäärä on tehokas tapa.
Toinen on verenkierron keskittyminen suurista lihaksista vatsanalueelle, joka toimii toisena suurena jäähdyttimenä. Tämä ”painopisteen” muuttuminen tapahtuu noin 3-5 minuutissa.
30 kiloinen greyhound kierrättää 3,5 litran verimääränsä kolme kertaa takaraajojen päälihasten läpi 30 sekunnin suorituksessa. Paitsi että tämä noussut verenkierron määrä tuo lihaksistoon happea, se myös pyrkii vähentämään maitohapon määrää lihassoluissa sekä poistamaan energian tuotannon, aineenvaihdunnan, synnyttämää lämpöä.
Lihasvaurioiden rajoittaminen
Joka kerta, kun koira harjoittelee tai kilpailee, sille syntyy lihasvammoja. Osa on mikroskooppisia repeämiä lihaksistossa, osa solutason tuhoutumisia, jotka maitohappo sekä lämpö aiheuttaa.
Kävelyttäminen on tärkein tapa, joka on tehtävä heti tai mahdollisimman nopeasti suorituksen jälkeen. Toinen on koiran pesu. Useimmille pesu tarkoittaa käytännössä tassujen ja varpaiden tarkistamista loukkaantumisten varalta – tärkeä syy sekin – sekä veden ruiskimista lihaksille; ”lihasten jäähdyttämistä” syystä jota ei edes ymmärretä. Syynä on elimistön lämpötilan laskeminen, jolla rajoitetaan ja lopetetaan pelkästään kohonneen ruumiinlämmön aiheuttamat solutuhot.
Kaikki lihasvauriot, olivat ne sitten lihaksistossa kuitu- tai solutasolla, aiheuttavat proteiinien menetystä. Tämä menetys, puutos, on korvattava. Tri. Robert Gilletten tutkimukset Alabamassa osoittavat, että korkeaproteiininen ateria pitäisi antaa 60-120 minuutin kuluttua suorituksesta, jotta vältyttäisiin stressihormonien ”kataboliselta” shokilta sekä fyysisiltä äärimmäisen rasituksen aiheuttamilta vammoilta.
Palauttaminen käytännössä
Tapoja on useita, mutta kuten treenauksessakin, niin on olemassa vain yksi oikea tapa – toki hienosäätötason eroja löytyy. Joka tapauksessa jokaisen treenarin pitäisi rakentaa itselleen joku rutiini, jota noudattaa. Muutoin palauttamista ei tule tehtyä, vielä vähemmän ratatreenin tai vetojen jälkeen. Varsinkin sprinttisuorituksessa, eli anaerobisella puolella, jäähdyttely on huomattavan tärkeää.
- Kävelytä koiraa 300-500 metriä rauhallisella temmolla, kuitenkin vähintään niin kauan kun se läähättää. Kävelyn aikana se aloittaa ruumiinlämmön laskemisen, täydentää elimistön happivarantoja sekä maitohapon neutralisointi käynnistyy.
- Pese tassut ja kostuta kevyesti vatsanalusta. Kostuta reisien sisäpinnat, kainalot, hännänalusta sekä pää. Tällä avustetaan lämmön poistamista. Älä ruiskuta kylmää vettä suoraan lihaksiin. Hyvin kuumalla kelillä, tai jos koira on erittäin kuumissaan, voidaan turkki kostuttaa kevyesti tai peittää se kostutetulla pyyhkeellä ja sen jälkeen kävelyttää sitä muutama minuutti. Silloin haihtuva kosteus jäähdyttää lisää. Älä kastele turkkia selän alueelta läpimäräksi, sillä hetken kuluttua turkkiin jäänyt vesi kuumenee ja koira on eräällä tavalla kuin kuumassa vesihauteessa. Ei haluttu tilanne!
- Anna koiran juoda noin kupillinen vettä, letkusta suoraan tai kupista. Älä anna tässä vaiheessa elektrolyyttejä. Juominen auttaa korjaamaan kuivumista sekä jäähdyttää elimistöä lisää. Jo pelkän veden suihkuttaminen suun kautta jäähdyttää tehokkaasti.
- Kävelytä lisää, noin 300-500 metriä. Anna lisää juotavaa, ja laita koira lepäämään. Aika riippuu paikasta ja mahdollisuuksista, mutta noin puolen tunnin kuluttua se olisi hyvä ottaa kävelemään hetkeksi ja juomaan.
- Jos mahdollista, anna koiralle kostea, korkeaproteiininen ruoka kahden tunnin sisällä startista.
- Kotona kävelyttämistä tai vapaana rauhalliselle lenkille, sekä elektrolyyttejä juomaveden joukossa
- Toinen korkeaproteiininen ruoka on suositeltavaa antaa seuraavan 24 tunnin sisällä. Lisää tähän ruokaan 100 IU E-vitamiinia.
Muista, että kovassa sprintissä, kuten greyhoundilla, kestää noin 48 tuntia, ennen kuin sen elimistö on palautunut kilpailusta.
Lisätietoa
Ylläoleva oli hyvin ylimalkainen esitys palauttamisesta ja palautumisen koko merkityksestä. Jos asia kiinnostaa syvemmin, niin sinun kannattaa harkita Katiskassa olevaa verkkoluentoa Urheilukoiran palauttaminen.
Siinä selitetään tarkemmin miksi palauttaminen on niin tärkeää koiran kehittymisen ja loukkaantumisriskin vähentämisen takia, mikä on proteiinien syvempi merkitys ja mitä elimistössä palautumisessa aidosti tapahtuu.
Kysymykseen tarvitseeko koira palautusjuomaa:
Lyhyt vastaus on, että ei tarvitse, jos
Ja tämä on oleellisin:
Joten kääntäen, jos nuo täyttyvät, niin sitten koiralle kannattaa antaa palautusjuomaa.
Mutta palautusjuomaa oleellisempana (jos ei ole riski ylirasituksesta) pidän kuitenkin jäähdyttämistä kylmällä vedellä.
Ja jatkan edelleenkin samaa aihetta: tarvitseeko koira palautusjuomaa ja jos kyllä. niin koska.
Audiolla toistetaan samaa vanhaa huttua:
Muutoin ei tarvita.
Vastaus ei ota kantaa palautusjuomien koostumukseen. Paitsi kiukuttelemalla koirien maltodekstriinin laaduttomuudesta palautukseen sekä koirien proteiinilisien tolkuttomasta ylihinnoittelusta.
Ylläpidollisesti mielenkiintoista… miksi tämä ei nouse uusien listalle?
Sulla on väärä asetus?
Mulla näytti sinistä palloa ja uusia kommentteja
Haudi. Mietin, että tarjoaisin koirille rivakan (lue koirat vetää täpöllä 0,5-1km pätkiä useammin peräkkäin pienen huilitauon väliin ottaen) hiihtovetoharjoittelun (skicross?) jälkeen pienesti kohtuullisesti rasvaista lihaa pienessä vedessä, lisänä mineraalisuolaa kaliumin lähteenä ja bicarbonaattia.
Kysymys siis voinko tehdä tuon kombon valmiiksi vaikka edellisenä iltana vai pitääkö esim. Bicarbonaatti lisätä vasta just ennen tarjoilua? Koirat ei suostu juomaan pelkkää vettä reenin jälkeen talvella, kesällä kyllä juovat.
Voit.
Mutta helpommalla pääsisit, kun laitat lisät iltaruokaan ja kannat mukanasi vain vettä ja tarvittavan lihan. Tai sitten voi käyttää kissojen pateita. Maksaa hiukan, mutta omilla riitti, kun antoi yhden sellaisen hieman isomman, kämmenkokoisen, neljälle koiralle.
Okka, kokeilen tuolla. Tarkoittaa siis edellisen illan ja treeni-illan ruokaan se bicarbonaatti ja kalium? Naudan maksaa saavat joka päivä muutenkin. Ja treenin jälkeen kokeilen jos vesi menisi lihan kylkiäisenä. Kiitti
Juurikin noin. Pääsee hiukan helpommalla, ei sillä muuta merkitystä ole.
Hyvä? muistisääntö on, että jos
niin sitten kannattaa antaa palautusjuoma.
Kisarajoitus tulee siitä, että kilpailuissa tehdään aina lujempaa kuin treeneissä ja asiat tehdään muutenkin paremmin. 6 tunnin raja taasen palvelee enemmältikin jotain järkevää aikarajaa siihen, että palauttamisen eteen täytyy tai kannattaa tehdä erikseen jotain ihmeellistä.
No, toistaiseksi ei suunnitella noilla töppöjaloilla kisaamista mutta omaksi iloksi ja koirien kauhuksi, vai miten se meni…
saavatpahan juosta ainakin.
Tykkäävät vetää niin pistetään sitten vetämään kunnolla
Oikeasti ollaan molempien kanssa tehty pitkäjänteisesti töitä sen eteen, että ne voi tuohon suksien eteen vetämään laittaa.
Paljonkohan tätä laittaisi 18kg agilitykoiran palautusjuomaan?
Kyseessä siis tämä tuote:
https://www.puhdistamo.fi/collections/eaa/products/optimal-eaa-120-tabl
Ennenkuin joku älähtää, että tämä ei ole paras tuote, niin onpas. Se nimittäin oli ilmaiseksi saatu purkki.
5 - 10 tablettia.
Oho, melkoinen määrä. Jos aminohapoista jäisi pysyvämpi osa palkkaria, niin mikähän olisi hinta-laadultaan järkevä tuote? Nämä on mulle toistaiseksi ihan vierasta aluetta. Tai tietotaso on juurikin sillä asteella, että plakkarissa näistä voisi jotain iloa olla.
Joko nyt saa sanoa, että tuo on ihan turha
Osta purkki mitä tahansa heraa. Kunhan ei ole suklaalla maustettua.
Sitten on sellainenkin pointti, että ei palkkareilla mitään tee, jos
Kun agilityssä ei yritetä suorituksessa päästä maksimiin, vaan koiran kunnon pitäisi aina olla parempi kuin mitä rata vaatii. Painotus on eri kuin kisaavilla vinteillä, valjakkokoirilla, weight pullingissa jne. missä yritetään olla koiran voima ja nopeuden suhteen parempi kuin muut.
Eri on sama kuin vaikka… voimistelussa ja 100 metrillä.
Se mihin agilityssä pyritään palautuksessa on saada maitohappo alas niin nopeasti kuin mahdollista. Joten (taas) kalium on oleellisempaa kuIn proteiini.
Kokoajan on saanut sanoa sen olevan turha.
Yritin vain ennakoida sitä, kun joku kuitenkin sanoo miten joku vastaava mutta halvempi olis järkevämpi.
Mutta joo, jatketaan siis ennallaan. Kaliumia löytyykin käytöstä jo, ja jos olen päässyt ruokkimaan 2-3 tunnin kuluessa, niin sitten on menty sillä, enkä ole roudannut mitään mukana reissussa.