Kirja: Koirahieronta

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkeli julkaistu:18.1.2011
  • Artikkelin kategoria:Koira

Kirja: Koirahieronta 1Vielä kymmenenkin vuotta sitten koirien käyttäminen hierojalla (sanan epätarkassa geneerisessä merkityksessä: ihminen, joka tekee koiralle juttuja, joita omistaja ei osaa, että sen liikkeet olisivat puhtaampia) oli melkoisen harvinaista. Melkoisen suuri osa ratagreyhoundeista ei käynyt koskaan, muista turreista puhumattakaan. Ei sen puoleen, eipä ollut montaa yrittäjääkään, jotka olisivat koiria käsitelleet.

Maailma on muuttunut, hierojia on joka niemessä ja notkelmassa, ja sellaisiakin koiria venytetään ja sivellään, jotka eivät välttämättä hoitoa edes tarvitsisi. Urheilukoirilla ammattilaisen (laskutusmerkityksessä, ei välttämättä osaamisessa) käsittely alkaa olla jo selviö – jopa silloin, kun omistajan olisi se tehtävä. Voidaan sanoa, että kyseessä on turhan usein lihashuollollinen kynsienleikkuu; käydään klippaamassa kynnet eläinlääkärillä.  Suurin este omatoimiselle hieronnalle ja muulle lihashuollolle on varmasti tiedon ja varsinkin osaamisen puute. Osaamista ei opi kuin tekemällä, mutta tietoa saa kirjoista. Yksi vaihtoehto on silloin Jean-Pierre Hourdebaightin Koirahieronta, käytännön opas hierontaan ja venyttelyyn.

Itse aloin jollain tasolla manipuloimaan koiria jo ennen kuin osasin lausua graciliksen. Kirjallista tietoa oli kyllä saatavilla, mutta lääketieteen ammattilaiskirjojen hinnalla, tai sitten kääntämättömänä, eikä siihen aikaan kukaan ollut kuullutkaan internetistä. Alkuoppi saatiin käymällä ammattilaisen luona, katsomalla silmä tarkkana ja sen jälkeen apinoimalla sekä tekemällä täysin turhia lääketieteellisiä kokeita omilla koirilla – ketään ei vahingoitettu, mutta tuskinpa perheemme sen aikaiset greyhoundit suunnattomasti kuitenkaan rakastivat koekaniineiksi joutumista. Vettä virtasi Aura- sekä Vantaanjoessa kaikkien siltojen alla, tietoa ja kokemusta karttui. Suurin hyppäys taidoissa kuitenkin tapahtui Irlannissa, jossa pääsin tutustumaan läheltä, ja usein, kuinka lajin ammattilainen asian hoiti – ihan ilman vuosien kokemusta, mutta kylläkin vuosikymmenten työkokemuksella. Kun synergiaedut yhdistettiin eräässä henkilötason fuusiossa, niin kumpikin uuden konsernin osapuolista kerrytti tietojaan sen verran riittävän korkealle tasolle, että Nordicin pennunostajat opetetaan perusvenytysten, -hieronnan sekä vammojen etsimisen saloihin. Meistä koirakilpaurheilussa kasvattajan vastuu osaamisesta on korkeampi kuin pelkästään opettaa omistajaa harjaamaan koiraansa.

Meillä ei varsinaisesti hierota. Tämä siksi, että meistä kumpikaan ei varsinaisesti osaa hierontaa. Me teemme asioita, joita olemme oppineet – apinoimalla ja kokeilemalla; kokemuksella. Meille hieronta ja venyttelyt palvelevat vain ja ainoastaan yhtä asiaa: löytää ongelmakohtia. Perusvenytykset ja potentiaalisilla ongelmapesillä tehtävä ennakoiva käsittely on ainoat, jotka tehdään ilman ongelmien etsintää. Meille ei hieronta ja käsittely siis palvele rentoutumista, kuten aika monelle kotikoiralle. Ensin seurataan koiran liikkeitä, mietitään sen kilpasuorituksia, ja niillä perusteilla lähdetään menemään koiraa läpi – kohta kohdalta, mutta tarkkailun antamalla ”esidiagnoosilla” painotettuna. Kun vika löytyy, niin  sen jälkeen kaivetaan (paljon käytetty) greyhoundien anatomiakirja esille, ja pohditaan onko oma diagnoosi edes mahdollinen. Jos on, niin mikä vamman on voinut aiheuttaa. Sen jälkeen aloitetaan varsinainen käsittely.

Jos vikaa ei löydy, tai emme tiedä mitä sille tehdä, niin siinä vaiheessa koira lähtee muualle. Ei ennen. Jokainen koiriamme käsitellyt fysioterapeutti, osteopaatti tai hieroja tietää myös, että meiltä ei tule koskaan hoitoon selvää tapausta – vaan probleema. Eikä perushöpötykset uppoa meihin. Käytännössä aina meitä koulutetumpi on vian löytänyt, ja sen myös hoitanut – ja samalla me olemme oppineet uutta.

On muitakin kokemuksia. Hieroja lähinnä paijaa ja silittää kisakoiraa. Kiitos huomaavaisuudesta, mutta me osaamme taputella koiria kotonakin. Tai että alan ammattilainen (outoa, myös vaihtoehtohoidoissa nimeä saanut) selittää suoraan sanottuna sontaa vääntyneistä selkärangoista tai pois paikaltaan olevista lonkkanivelistä – 100 euroa, kiitos ja hyvää loppuelämää.

Tämä pitkähkö alustus ei sinällään liity Jean-Pierren kirjaan mitenkään. Paitsi, että se antaa kuvan siitä, mitä me vaadimme ja mitkä ovat tarpeemme kun ostamme koirahierontakirjan. Eli mitä vastaan peilaan kirjan antia.

Ostettavan kirjan valinta oli hivenen hankalaa. Ensimmäiset hitit osuivat vaihtoehtohoitoihin. Mainostettiin hierontaopasta, ja loppujen lopuksi kyse olisikin kukkaterapiasta, reikistä tai jostain muusta ylimaallisia energiavirtoja ohjaavista kristalleista. Minulla ei ole aikaa alkaa opettelemaan uutta uskontoa, joten ei kiitos. Seuraavat tarjokkaat olivat vanhoja tuttuja uusissa kansissa: ammattilaiskirjoja ammattilaishinnoilla. Ehkä hivenen yliampuvaa. Hourdebaightin (mies voisi valita kirjoitusystävällisemmän kirjailijanimen) kirja pysäytti täysin mielikuvituksettomalla nimellään. Mikään hengentuote, jonka nimeämiseen ei ole käytetty myyvempää luovuutta, ei voi olla pelkkää puutaheinää. Hieman pelotti miehen isän homeopaattimaine, mutta otteet kirjasta kiinnostivat. Hinta oli sopiva, kolmenkympin paikkeilla, joten tilaus sisään ja paketti postiin.

Ensi käsittely oli positiivinen. Sen verran, että kerrotaan muutamat negatiiviset ensin, että jäisi lopuksi parempi maku suuhun – koska kyse on kuitenkin melkoisen vähäpätöisistä asioista.

Eniten minua ärsyttävä asia oli mainokset. Niitä on kirjassa paljon. Ja vielä enemmän. Plus muutama kaupan päälle. Ärtymiseni saattaa olla puhdas tottumiskysymys, mutta en haluaisi moiseen tottua. Ohitan mainokset ongelmitta sanomalehdissä ja web-sivuilta suodatan ne pois, mutta kirjoissa en moista hapatusta halua nähdä. Kirja on kirja on kirja.

Kirjan alku oli hämmentävä. Siinä nimittäin neuvotaan täydellistä hieronnan suhteen ummikkoa lähestymään vierasta koiraa oikein. Neuvot ovat täysin oikeat ja järkevät, mutta henkilö, joka hieroo vieraiden koiria, ei tuollaisia ohjeita tarvitse. Jos tarvitsee, niin hänelle ei koiraa kannata viedä.

Se huonoista puolista. Nopean selauksen jälkeen.

Kirjan kuvitus on kohtuullisen selkeä. Tosin aihe vaatisi liikkuvaa kuvaa, ja ehkäpä jossain vaiheessa näemme hierontakirjan, jonka mukana tulee DVD:llä videoklipit liikkeistä ja otteista, sekä pätkiä koirien liikevirheistä (tiedän, tiedän – olen moista luvannut jo pitkään Katiskaan). Lihaskartat olisivat voineet olla selvempiä, mutta saa niistäkin jotain selvää. Mutta jos ja kun koiran lihaksisto, jänteet, nivelet, luusto, ligamentit jne. alkavat aidosti kiinnostamaan, niin kannattaa hankkia aiheesta erillinen opus.

Koirahieronta on kirjoitettu jossain määrin oppikirjamalliin. Asiat on perusteltu, ja joukossa on riittävän tarkasti perusasioita lihaksista menemättä liian pohjamutiin. Kyseessä on kuitenkin ”vain” hierontaopas, ei anatomian oppikirja.

Sivumäärä, vajaa 200 sivua, ei varmastikaan ole liikaa kärsimättömällekään lukijalle.

Me saamme kirjasta apua, ja jo pelkän selailun jälkeen opin pari uutta asiaa. Uskallan kuitenkin väittää, että se sopii myös ihan täydelliselle vasta-alkajallekin. On täysin mahdollista, että hieronnan ammattilaiset löytävät siitä virheitä ja epätarkkuuksia, mutta ennen kuin sana kiirii minulle, niin suosittelen hankintaa.

Foorumin tuorein kommentti

  1. Katiskan kommenteista 19.1.2011

    Haluaisin vielä lisätä näin urheilukoirahierojan ominaisuudessa, että vaikka tarkoitus on hyvä, on hieman kyseenalaista sisällyttää kirjaan venyttelyohjeita. Sillä jos satunnainen koiranomistaja alkaa tehdä venytyksiä koiralleen ainoastaan kirjallisten ohjeiden perusteella, niin on huomattava riski että saadaan myös lihasvammoja aikaiseksi. Koira osaa venyttää itsensä turvallisesti, sillä se tuntee koko ajan miltä venytys tuntuu, eikä vie liikettä liian pitkälle. Mutta silloin kun ihminen venyttää koiran lihaksia, se tarkoittaa että venytyksen tekijä ja tuntemusten kokija ovat eri olentoja. Venytykset tulisi siksi tehdä kuulostellen koiran reaktioita äärimmäisellä herkkyydellä. Silloin kun sattuu lujaa, on yleensä jo vahinko tapahtunut. Venytysten tekeminen vaatii koirahierojaltakin paljon enemmän ammattitaitoa kuin itse hieronta. Joten tuntuu varsin ikävältä, että lukija jätetään ns. oman onnensa varaan kokeilemaan venytyksiä. Monellakaan ihmisellä ei ole riittävää taitoa koiransa tulkitsemiseen, tai malttia tarpeeksi rauhalliseen etenemiseen venytysliikkeiden tekemisessä.

    Olen joskus selaillut kyseistä kirjaa, eikä mieleeni ole jäänyt siitä mitään varsinaisia asiavirheitä. Mutta harkitkaa ihmiset oikeasti, ovatko kirjalliset ohjeet riittävät silloin kun opettelette venytysten tekemistä. Varmempi keino olisi hakeutua koirahierojan tai eläinfysioterapeutin vastaanotolle, ja pyytää häntä opettamaan aivan kädestä pitäen miten venytykset tehdään. Koiran voi myös opettaa venyttelemään itseään käskystä, jos on valmis näkemään vähän vaivaa. Ja joka tapauksessa kannattaa kehua koiraa sen omatoimisesti tekemästä venyttelystä, jolloin se saattaa kehujen toivossa alkaa venytellä enemmän. Koiran itse tekemä venyttely kun on 100 % varmuudella turvallista. :slightly_smiling_face:

    Niin täsmennän vielä, että venyttäminen ei siis aina automaattisesti vaadi suurempaa ammattitaitoa kuin hieronta. Mutta jos koiralla on esim. nivelongelmia tai jokin vamma, täytyy venytyksissä todella tietää mitä tekee vai kannattaako venyttää ollenkaan, ja reagoida venytyksen aikana hyvinkin pieniin muutoksiin koiran olemuksessa. Samoin jos koiralla on lihakset hyvin jumissa, niin venytyksiä ei voi tehdä liikeradoiltaan yhtä laajoina kuin mitä kirjassa esitetään, vaan täytyy kuunnella koiran reaktiota. Koiran vilkkaus, keskittymiskyvyn puute sekä tottumattomuus käsittelyyn tuovat myös lisähaastetta venyttelyyn, jolloin kokemuksen tuoma taito nousee jälleen merkittäväksi tekijäksi venytysten onnistumisen kannalta.

  2. Jepulis. Tuo on itsestäänselvyys. Tai ainakin pitäisi olla. Ja tässä onkin dilemma. Sairasta koiraa ei pitäisi työstää, mutta usein sillä saataisiin koira kuntoon – siis tietysti olettamuksella, että puhumme vaivasta, johon venytykset ja hieronta ylipäätään auttavat.

    Kuten toisessa kommentissasi taisit todeta, niin koiran lukeminen on tärkeää. Sitä se on. Ja sitä ei opi kuin tekemällä. Kannattaa aina aloittaa opettelemalla koiran liikkuminen, oleminen, kääntyminen vapaana, raajojen liikaradat, lihasten ”tuntu” ja ylipäätään miltä koira näyttää, silloin kun se on terve.

    Suurin osa koirista venyttelee aika luonnostaan. Jos se alkaa puuttumaan, tai jää vajaaksi, niin jossain on jotain. Ikivanha selkäongelmien paljastajahan on koiran ravistelu – jos se alkaa kuonosta, jatkuu koiran läpi alltona ja päättyy hännänpäähän, niin kaikki on kohtuullisen ok. Mutta jos ravistus loppuu johonkin, ja jatkuu jonkun kohdan jälkeen, niin se on sitten siinä. Mutta urheilukoirilla(kaan) tuo käskystä venyttäminen ei toimi, minusta. Koira alkaa venytträmään vajaasti ja laistaa jostain, jos sattuu – tämä koirantuijottelijan paras apuväli, kivun väistäminen. Mutta toki jos koiraansa katsoo, ei vain näe sitä, niin komennuksesta tehdyn venytyksenkin jääminen vajaaksi kertoo aika paljon.

    Muista en oikein tiedä, mutta ainakin greyhoundeilla venyttelyt ovat sellaisia, että koira ei niitä itse tee. Ja aivan, ne voivat olla vaarallisia, jos ei mieti mitä tekee ja anna näppien koko ajan tuntea koiran kroppa ja sen lämpö. Muuten, tuossa lämpöerojen havaitsemisessa minä olen täysin avuton – se onkin meillä Minnan duuneja. Joka tapauksessa, vaikka itse välillä teenkin kisakoirien rutiinivenytykset telkkaria katsellessa, niin se ei todellakaan ole suotavaa. Siis telkun katsominen samaan aikaan, ei venyttäminen :wink:

  3. Katiskan kommentti 19.3.2011

    ”Itse aloin jollain tasolla manipuloimaan koiria jo ennen kuin osasin lausua graciliksen.”

    Pakko korjata. :wink: Manipuloinnilla tarkoitetaan yleensä nivelten ta nikamien käsittelyä ja sellaiset hoidot kannattaa suosiolla jättää ammattilaisen esimerkiksi osteopaatin tehtäväksi.

    Tiedän. Mutta manipulointia ne väännöt jossain määrin enemmän olivat kuin venyttelyä tai edes hierontaa :wink: Olipahan taas yksi sellainen tapaus, joka todistaa sen, että koira usein säilyy hengissä ja ehjänä omistajastaan huolimatta, ei hänen ansiostaan…

    Mutta joo, ihan aiheellinen tarkennus.

Jatka keskustelua aiheesta foorumilla

Osallistujat

Avatar for katiska Avatar for Jagster

Jakke Lehtonen

Teen kokopäiväisesti koirien ravitsemusta sekä opetan omistajille koirien ruokintaa sekä fyysistä valmennusta. Suurin leipätyö on kuitenkin koira-ammattilaisten kouluttaminen vielä paremmiksi koirien ruokintaan ja ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Vastaan huomattavan pitkälle Katiskan sisällöstä. Sivuston FAQ: Jakke Lehtonen