Olen pitkään pitänyt suojaravintoaineiden puolella kolmea yli kaiken: sinkki, D-vitamiini ja A-vitamiini. Toki tuo on hieman eräällä tavalla epäreilu jako, koska kaikilla on tehtävänsä.
Jos kuparia ei saada, niin mm. hemoglobiini kärsii, seleenillä on melkoisia terveysvaikutuksia ja ilman jodia sairastuu kilpirauhanen ja sitä myöten koko keho.
Mutta kärkikolmikko vaikuttaa laajasti kokonaisterveyteen, niiden saannissa on helposti vajausta ja jos niitä edes yritetään saada ruuasta mahdollisimman paljon, niin kaupan päälle saadaan kaikkia muitakin. Sinkki on ihmispuolen tutkimuksissa erittäin tärkeässä roolissa, eikä syyttä.
Humaanimaailmassa puhutaan piilossa olevasta nälästä (hidden hungry). Kyseessä on tilanne, jolloin ruokaa ja energiaa on riittämiin, ei siis kuolla nälkään, mutta ruuan laatu on sellainen, josta ei saada riittävästi suojaravintoaineita eli vitamiineja ja hivenaineita. Ruoka on joko laadullisesti huonoa tai se on yksipuolista.
Vaikka ongelma näkyy vahvimmin kehittymättömässä maailmassa, niin rikkaissa länsimaissa se näkyy myös. Ero tulee siinä, että kehitysmaissa ei ole vaihtoehtoa, mutta first world aiheuttaa itselleen ongelmia omilla valinnoillaan.
Vegaanius on eettinen valinta, ei ravitsemuksellinen, vaikka petalainen maailmankuva muuta yrittääkin väittää. Toki vegaaniruoka kyetään rakentamaan sellaiseksi, että sekasyöjänä menestynyt ihminen tulee sillä toimeen, mutta ei ilman teollisia lisiä, jos eläinpohjaiset materiaalit eivät ole vaihtoehto.
Alkuapinat kehittyivät ihmisiksi vasta siinä vaiheessa, kun ruokavalioon tuli mukaan liha ja siitä saatavat ravintoaineet. Tämä jätti jälkensä perimäämme ja siksi emme tule toimeen samanlaisella ruokavaliolla kuin naudat tai lampaat.
Sinkin puute on eräs aito ongelma vegaaniudessa, sillä sinkin päälähde on liha ja eläinperäiset raaka-aineet.
Viljojen käytön myötä myös fytaatit aiheuttavat ongelmia sinkin imeytymiselle, ainakin jossain määrin, jolloin ongelma vain laajenee. Ei riitä pelkästään se, että sinkkiä on ruuassa laskennallisesti riittävästi, vaan se täytyy myös saada kehon käyttöön. Puhutaan bioaktiivisuudesta, ja liian suuri kasvisruuan osuus heikentää sitä.
Koirilla sinkin puute, tai vajaus, on tullut krooniseksi kysymykseksi sen jälkeen, kun kuvioihin tuli kuivamuonat. Tilanne vain kärjistyy raakaruokinnan myötä, koska käytetyt raaka-aineet eivät ole aivan priimaa tai jopa erittäin kehnoa, kuten vaikka pötsiä, joka naudanmahana myös tunnetaan.
Mutta eivät koirat entisaikoinakaan huippuruokaa saaneet, päinvastoin, eivätkä sudet pääse kehumaan pitkällä eliniällä ja matalalla pentukuolleisuudella.
Suurin syy, miksi sinkin vajaasaanti on nykyään ongelma, johtuu kahdesta pääsyystä.
Ensimmäinen on pidentynyt elinikä, jolloin vaatimus elinikäisestä riittävästä suojaravintoaineiden saannista tulee entistä tärkeämmäksi.
Toinen syy on asuintiheys ja laajentuva koirapopulaatio, jolloin kontaktit muihin koiriin lisääntyvät ja sitä myöten myös erilaiset taudit tarttuvat helpommin. Harrastaminen, asuminen ja muu sosiaalinen kanssakäyminen lisää infektio- ja tartuntariskiä valtavasti, jonka takia koirien immuunijärjestelmä on kovemmalla kuin entisaikoina, jolloin tavattiin, jos tavattiin, vain kylän koiria ja suurimmat riskit olivat kapi ja rabies.
Jokainen tietää mitä suuret koiranäyttelyt tekevät kennelyskän esiintymismäärille. Tartuntaa helpottaa se, että tuhansia koiria tuodaan pieneen suljettuun tilaan. Tuo altistuminen vaatii tukea vastustuskyvylle ja sitä saadaan Tärkeimmästä Kolmikosta, yhtenä siis sinkistä.
Kolmannessa maailmassa sinkin puute, tai kyvyttömyys imeyttää sitä, on yksi suurimmista syistä heikkoon kasvuun, ripuleihin ja suolisto-ongelmiin sekä yleisen vastustuskyvyn onnahteluun. Ovatko tuttuja oireita koiramaailmasta?
Sinkin puute on suurempi ongelma kuin heikko turkki tai kaljut simänympärykset. Toki koirilla kasvuongelmia tai suolisto-oireiluja aiheuttavat monet muutkin tekijät, kuten ravinto itsessään kokonaisuutena, mutta kysymys onkin, että onko sinkkivaje yksi tekijä siihen, miksi eräällä tavalla kynnys oirehtia tai sairastua on alentunut.
Sinkin hyödyntämisen suhteen ollaan suolisto-oireilevilla koirilla helposti pahan kierteessä. Sinkkiä imeytetään koko ohutsuolen matkalta, mutta ainakin ihmisillä tehokkain kohta on tyhjäsuoli eli jejenum. Koirista ei tiedetä, mutta suoliston lyhyydestä johtuen voitaneen olettaa, että ohutsuoli on koko matkaltaan tärkeässä roolissa.
Sinkkiä varten on olemassa sille ikiomia kuljettajasoluja (kahta eri laatua, hieman eri tarkoituksiin), jotka siirtävät sinkin ruokasulasta suolen seinämän läpi verenkiertoon ja kehon käyttöön. Nämä kuljettajat eivät tee vajaita kuormia, vaan odottavat niin kauan, että lasti on täynnä ja siirtyvät vasta sitten.
Tässä kohtaa tärkeiksi tekijöiksi nousevat luonnollisesti ylipäätään ruuan sulavuus sekä sinkin kemiallinen rakenne, raakaa sinkkiähän ei voida käyttää, koska se olisi tappava myrkky. Mutta fytaatit häiritsevät sinkin ”kaappausta” kuljettajasoluihin, jolloin ei saada riittävää määrää talteen, puhutaan saturaatiopisteestä, jotta siirto käynnistyisi.
Tällä kaikella on toinenkin merkitys. Siirtotavasta johtuen elimistön sinkkimäärät ja tasapaino, homeostaasi, ei säätele sinkin imeytymistä. Kaikki otetaan mikä saadaan. Sinkki on niin tärkeä, ja sitä saadaan sen verran niukasti, että evoluution myötä ei ole kehittynyt mitään tarvetta säädellä imeytymistä. Säätely tapahtuu sitten muualla, jälkeenpäin.
On toki muistettava, että sinkin imeytymisen säätely tai sen puute ovat yksi monista asioista, jota ei tarkkaan ja täysin tunneta. Hiirillä tiedetään, että säätelyä ja imeytymisen tehostamista löytyy tarpeen vaatiessa, mutta miten ja kuinka paljon, on vielä hämärän peitossa. Ei myöskään tiedetä, että päteekö sama ihmisiin tai koiriin.
Jyrsijät kykenevät imeyttämään sinkkiä lisäksi paksusuolesta hiilihydraattien ja varsinkin tärkkelyksen bakteerikäymisen, fermentaation, avulla. Ei kuitenkaan tiedetä, että onko sillä kokonaisuudelle mitään merkitystä ja toimiiko sama ylipäätään koirilla. Jyrsijöiden ja koirien ruuansulatus on kaikesta huolimatta erilainen, kuten myös suoliston rakenne.
Kaiken kaikkiaan kyse on ”vain” siitä, että koiran on saatava ruuastaan riittävästi sinkkiä, ruuan on oltava lajityypillistä (lihan sinkki on hyödynnettävissä, puurot taasen heikentävät) ja suoliston terveys vaikuttaa. Siksi on laskettava edes suunnilleen ruuan ravintoarvot ja sen jälkeen täydennettävä vaje lisäravinteilla. Vaihtoehtoja ei ole. Tai on, koiran terveyden riskeeraaminen. Minusta se ei ole vaihtoehto. Onko sinusta?
Voisikohan sinkkiä antaa 1,5 x annostuksella atooppiselle koiralle kuukauden ajan ilman, että siitä olisi vahinkoa elukalle?
Helposti, jos vatsa ei reagoi. Minulla meni tupla-annoksella kilpakoirat kisakaudella.
Hienoa! Täytyy testata jos helpottaisi noihin iho-oireisiin. Taidan tuplata samantein.
E ja A kanssa.
(ja minulla on näämmä täällä 20 merkin minimi…)
Ok.
No niin näköjään, kun pitää ylimääräistä kirjoittaa.
Mutta, kiitos. Riittäisiköhän 36 kiloiselle möllerin tuplasta (3 kapselia päivässä) kattamaan tuon A:n ja E:n tarpeen?
Möllerin Tupla on saanut nimensä samasta kuin Tupla-patukka – pitäisi ottaa kaksi.
Lasketaan.
Möllerissä on yhdessä kapselissa
Silloin tarvittaisiin kapseleita joka päivä
Ehkä keskusteltaisiin vaikka maksan käytöstä ja millainen loraus jostain hevosten BE-pullosta kaadetaan
No just
.
Ihme, että noi on edes elossa minun ruokinnalla
.
Sinkki-aiheesta kuivamuonissa lisää;
Täällä uusi metan käyttäjä.
Katiskassa lukee (/ sen myötä yleinen käsitys niillä jotka katiskan tuntevat), että mistään kuivamuonasta ei saa tarpeeksi sinkkiä, mutta voidaanko muutamien kohdalta tänä päivänä muuttaa tätä käsitystä?
Olis ainakin tämmöset kuin
Puhti,
Joseran High Energy (samasta tehtaasta kaiketi joo) ja Racinel Black Label sekä SportAgility
joissa on kaikissa vähintään 200mg sinkkiä/kg,(eikä mitään oksidia) ja laskin että kaikissa täyttyy aito tarve 2mg/kgEP.
Esim. Puhti; sinkki glysiinikelaatti ja hydraatti, 25kg koiralle syöttö ~260g/vrk =52mg (täyttyy50mg).
Eli voidaanko edes näissä “luottaa” siihen että välttämättä ei tarvitse antaa sinkkiä purkista lisänä? Kalsiumit oli kaikissa näissä alle 1.35%.
(syöttömäärät 25kg koiralle 250-300g keskimäärin, tosin Racinelissa sinkkiä paljon enemmän sekä metioniininä että sulfaattina,yht.472mg/kg perusruoassa, mutta myöskin syöttömäärät enemmän, varsinkin sportagilityssa turhan paljon)
PS. Eikö nuo (jagsterin) alussa mainitut sinkin määrät oo mg eikä g?
On. Korjasin ne.
Paitsi että noihin yhteenkään ei ole lisätty sinkkiä 200 - 270 mg/kg, vaan mainittua yhdistettä on lisätty tuo määrä. Hämäävääkö? Kyllä. Virhe? Esimerkiksi Puhdissa se on ihan selvä virhe, mutta Hankkijaa ei kiinnosta. Sen sijaan Jonkun Joseran tai Racinelin kohdalla ollaan harmaalla alueella.
Aina kyse on joko yleisistä asioista tai yleisimmin toteutetuista asioista. Kuten vaikka väitteessä, että 50/50-ruokinnassa kuivamuonan osuudessa kalsiumin kautta mietittynä, jolloin kolmasosa suositusannoksesta riittää. Kun kuivamuonien haarukka on jotakuinkin 0,8 - 2.8 mg/kg kalsiumissa, niin muuttaahan se silloin vaadittavaa annosta. Joten aina pitäisi tarkistaa.
Lisäksi linkitetyn sinkkijutun ensimmäinen versio on kirjoitettu muistaakseni 1998 ja päivitetty 2000 tai 2001, joten se vaatisi määrättyä faceliftiä kaikkineen. Ikä tuo aina mukana määrättyä epävarmuutta – siis aiheisiin, ei minuun.
Mutta kun ruuissa aidosti lisätyn sinkin määrä, myös esimerkeissä, onkin jotain välillä 40 - 60 % lisätyksi ilmoitetusta määrästä, niin pitäähän asia aika hyvin edelleenkin paikkaansa. Olisikin outoa, jos olisi muuttunut, koska NRC ei ole muuttunut tuossa välissä.
Kun ruuassa onkin vaikka 100 mg/kg lisättyä sinkkiä (prosessi hävittää osan, mutta ei takerruta siihen), niin silloin 260 g annos antaisi enää 26 mg. NRC haluaa 25 kg koiralle 22 mg, joten aika tarkkaan menee.
Aidostihan sinkkiä saataneen enemmän, mutta silti jäädään alle halutun 2 mg/kgEP – ja ollaan tilanteessa, että kuivamuonakoirille annetaan joko puolet tuosta tai ollaan piittaamatta kokonaan ruuan saannista.
Tilanne on kylläkin muuttunut siitä mitä se oli 20 vuotta sitten. Ruokiin nimittäin lisätään vähemmän sinkkiä nykyään. Eli huononnukset kattavat ruuan koko sisällön.
Se, että tarvitseeko antaa sinkkiä lisää, on sitten toinen juttu. Jos koiralla ei ole mitään ongelmia. niin ollaanhan siinä eri lähtökohdissa kuin jos koiralla on jotain.
No niinpä tietysti, kiitos selvennyksestä noiden ruokien sinkkipitoisuudesta. Jatkan siis myös toiselle koiralleni lisäsinkkiä, vaikka ei ole oireillut vielä mitenkään. Nää on siperianhuskyja eli arktista rotua joilla perinnöllistä ongelmaa sinkin imeytyvyydessä. Toiselle ilmestyi viime talvena kuonoon punertavia läikkiä, vähän karvatontakin kohtaa, aiemmin ei ollut kuin tassujen punoitusta kosteudesta johtuen (ulkokoiria pääasiassa) ja ikää on nyt 6v. Silloin söi pääasiassa jahtivahtia (energia/perus) ilman sinkkilisää. Ruskeasta tai mustasta karvasta noita punertavuuksia ei edes huomaisi… (ja kuonossa olevakin riippuu joskus valon suunnasta, kuvaa ottaessa joko ei välttämättä edes näy, taikka sitten uudet puhelimet oikein korostaa punaisuutta.)
Mutta toinen syy miksi kirjoitin; melko paljon näkee sekä huskyjen että malamuuttien fb-ryhmissä (julkisena esim. Finnish Alaskan Malamutes-ryhmä) kuvallisia kyselyitä mistäköhän vois johtua nenän alueen punertava tai karvaton reagointi ja kysellään esim. mitä rasvaa suosittelette, eikä tunnu osa kuulleenkaan sinkin vajaasaannista, etenkin näillä roduilla.
Kaikki ei lue muiden keskustelujen sisältöä ollenkaan, eivätkä tee vanhojen topiccien hakua joista sais vinkkiä monista asioista. Toki se voi olla myös sikaripunkki tms., ja osalle sitä tulee ajoittain vaikka saa lisäsinkkiä jo. Ja osa lipoo kielellä nenäänsä/suupieliä usein, voihan sekin olla reagointia vaikka närästykseen, vaikkei ehkä ainoana oireena… Liitänpä yhden kuvankin tähän, näköjään meni tonne tekstin väliin
Itseasiassa arktisten perinnöllinen heikkous on sekin hyvin suhteellinen käsitys. Itseasiassa oireita selittää myös ihan vaan sinkin vaje yhdistettynä mm. kovempaan tarpeeseen turkin ja elinolosuhteiden mukaan eli sama kuin kaikilla muillakin. No, korjaukseksi ehdotetaan – ylläripylläri – sinkkiä annoksella 2 mg/kgEP
Kuvan sijoittelusta – kuva menee sinne missä kursori sattuu olemaan. Muokkausruudussa näit sellaisen

tyyppisen rimpsun. Kun sen siirtää muualle tekstiin, niin kuvakin siirtyy.Tuli tällänen älynväläys kun tota sinkkiasiaa mietin muissa yhteyksissä ja siellä luki pääpiirteittäin näin että liian vähän sinkkiä saaneilla testotasot on matalat.
Heti tuli tää meiän kastroituhormonihyrrä mieleen että saanko sen rauhoittumaan jos en lisääkään ruokaan sinkkiä muutakuin sen mitä nappuloista saa (nappulaa annan sen verran että kalsium täyttyy)?
Tää nyt oli vaan tällänen älynväläys ukkosta odotellessa
Voit sinä kokeilla. Vaikutus näkyy parissa kuukaudessa.
Yleisellä tasolla tuo pohdinta hieman ontuu siinä, että sinkki ei lisää testosteronin tuotantoa. Se mahdollistaa testosteronin tuotannon, jos hormonit sitä pyytävät.
Eli ihan sama kuin että ei pelkällä raudan syömisellä hemoglobiinia saa nostettua. Elimistön täytyy tarvita korkeampaa hemoglobiinia, ja se tarve usein tehdään lisäämällä liikuntaa.
Ollaan taas siinä, että lisät auttavat heti tai nopeasti, jos vajaus johtuu rakennusaineiden puutteesta. Mutta lisät eivät saa aikaiseksi enemmän kuin mitä sillä hetkellä tarvitaan, koska ei ole käyttöä.
Jos sinulla ei ole vehnäjauhoja kaapissa, niin et saa tehtyä pullaa. Mutta jos ostat 100 kg vehnäjauhoja kaappiin, niin ei sinulla ole yhtään sen enempää pullaa — ennenkuin alat leipomaan.
Mutta. Tuo oli yleisellä tasolla. Sinun koirasi voikin olla yksilönä eri asia, koska merkkien mukaan se edelleen tuottaisi testosteronia.
Hitto kun tiettävästi miesten testosteronin mittaus ei toimi uroksilla, Mutta voithan sinä soittaa johonkin labraan ja kysyä, että suostuisivatko ne ajamaan testin koiran verestä. Näkisipä sitten senkin. Tai ainakin jotain näkisi.
Eipä se sinkin pois jättö hetkellisesti mitään ongelmaakaan todennäköisesti tuo, ajattelin mielenkiinnosta testata.
Elokuussa mennään käymään taas ellillä, siltä voisin kysästä ottaako ne testotestejä, kysyminen ku ei maksa mitään. Ja jos niin millanen homma se on.
Movetin sivuilla ainakin kerrotaan että se olis kaksi osainen; mutta testi on piilokivestä varten eli tiedä sitten miten meiän tapauksessa se selvitettäis
Lähinnä mietinkin humaanipuolen testausta.
Näin ajattelinkin mutta mietin myös sitä että kuinka moni ihmislabrassa haluaa alkaa koiralta ottaa näytettä
Eihän näytteen ottaminen ole mikään kynnyskysymys. Voihan sen ottaa eläinlääkäri, jos itse ei osaa. Kysehän on vain siitä minne se lähetetään. Ei siihen edes tarvita lääkäriä.
Tilasin koirille Howling dog alaskan nutrazinkiä vajaan kilon pakkauksen keväällä.
Laskin annoksen molemmalle otukselle ja mittalusikaksi päätyi maustemitta jonka vetoisuus 1ml. Ja tätä vajaa mitallinen per otus.
Tänään katselin tuota pakkausta ja mietin kumpi kuolee ensin minä vai sinkki.
Todella riittoisaa tavaraa.
Jep. Meilä on vieläkin 4/5 purkkia kaapissa saman kokoisena — ja vaan pari koiraa. Ajattelin alkaa syömään sitä itse — se ei vaan ole kovin hyvä,
Jos sen sekottaisi jugurttiin?
Menisikö samalla annostuksella kun koiralle?
Ihmiselle varmaan menee malliin 0,5 g/kg ylläpitoon. Ja ensimmäisissä flunssaoireissa ehkä 1,5 g/kg jaettuna vaikka kuuteen annokseen vuorokauden aikana - tosin itse otan (muistaessani) jotain 4x50 milliä päivässä, jos kurkussa alkaa tuntua hassulta.
Joten vielä vaikeammaksi tuon annostelu omistajalla menee.
Kuinkakohan kauan toi kestäis meillä kun koirien yhteispaino on n. 18kg
Ensin mietin että tossa olis meille hyvä kun ilmeisesti jauhetta kun jos tabu ei kerkee sulamaan kupissa veden joukkoon niin se voi jäädä kupin pohjalle plus yksi ei syö ollenkaan jos haistaakaan että siellä on sinkkiä.
Mut jos toi maistuu ei niin hyvälle niin todennäköisesti koira myös haistaa sen ja ei tule metriä lähemmäs kuppia
Samalta ne pillerit haisee ja maistuu, jos ei ole imeskely- tai purutabletteja. Sitä ei vaan itse huomaa niin helposti, kun niellään kokonaisena.
Siis toi ei kyllä maistu eikä tuoksu millekkään, kun toi toinen koira minulla on juurikin samanlainen.
Aa totta
vidan vahvoja meillä. Järki ei tänään(kään) oikein juokse 
Edelleenkään en ole saanu yhtä koiraa syömään sinkkiä kuin sillon tällöin. Mahtaako siitä koitua isompaa haittaa? Painaa 3.2kg ja nappulaa syö n.25g, jossa lisättyä sinkkiä 50mg (varmaan kilossa).
Mahtaako sinkkitipat maistua pahalle? Tai oikeammin haista oudolle. Se on niin epäileväinen jos ruoka haisee pikkasenkin normaalia ihmeellisemmälle ja jättää sitten syömättä.
En minä varmaan riitelisi, ellei ole ehdottomaksi oletettua tarvetta fiksata sinkin saantia.
Ei kai sillä oo, turkki nyt on mikä on mutta sitä ei sinkillä helppohoitoisemmaksi saa.