5-htp eli 5-hydroksitryptofaani on tryptofaanin yksi aineenvaihduntamuoto matkalla serotoniinin valmistamista. 5-htp on siis kehon omaa tuotantoa ja sitä ei sinällään tarvittaisi lisää, jos tryptofaania saadaan riittävästi, eikä elimistön toiminnassa ole jotain muuta häiriötä, joka estää tryptofaanin toimintaa tai serotoniinin muodotumista. Siitä huolimatta 5-htp:tä myydään lisäravinteena ja nimenomaan unettomuuteen, mielialan parantamiseen, ahdistuksen ja pelkotilojen vähentämiseen sekä stressin poistamiseen.
5-htp:tä harvemmin myydään koirille suunnattuna, mutta ihmisille tuotteita löytyy vaikka kuinka. Tosin hieman näyttäisi siltä, että suurin hype on jo vaimentunut, mutta ei se tuotevalikoimassa näy.
Koska aidon ja varsinaisen 5-htp:n tuottaminen on vaikeaa ja kallista, niin käytännössä jokainen tuote on aina Griffonia simplicifolia kasvin siemenuutetta. Se on läntisessä ja Keski-Afrikassa kasvava herneen sukulainen ja kasvaa puiden rungoilla muutaman metrin mittaisena. Tietääkseni sillä ei ole suomenkielistä nimeä. Griffonia simplicifolian siemenet kuitenkin sisältävät 5-htp:tä, ja siksi sitä on alettu hyödyntämään.
Kuten aina ravintolisämarkkinoilla, niin Griffonia simplicifolian siemenuutteen sisältämä 5-htp parantaa suunnilleen kaiken mahdollisen, joka liittyy millään tavoin mieleen ja aivoihin. Siksi on jotensakin omituista, että kapseleihin on täytynyt lisätä aina jotain muutakin, kuten valeriaanaa, kamomillaa, ruusunjuurta, magnesiumia tai B6-vitamiinia.
Useimmiten kapselit sisältävät väitetysti 5-htp:tä 50 – 100 mg, mutta ala tuntien se saattaa olla myös uutteen määrä.
Terveysvaikutukset
Ihmisillä 5-htp:tä on hieman tutkittu1, mutta tutkimuksissa on usein vajauksia ja ryhmät ovat olleet pieniä.
Masennuksen hoidossa 5-htp on osoittanut hieman viitteitä, mutta toimivuus on ollut hyvin potilaskohtaista. Yleensä käytetyt annokset ovat olleet 150 – 800 mg/vrk.
Ahdistuksen hoidossa ollaan hyvinkin epäselvillä vesillä. Osassa tutkimuksissa saatiin positiivista vaikutusta annoksilla 25 – 150 mg/vrk, mutta sitä käytettiin yhdessä karbidopan kanssa (käytetään mm. parkinsonin taudin hoidossa). Osassa tutkimuksissa taasen oireet oireet pahenivat, kun 5-htp:n määrä nostettiin 225 milligrammaan tai suuremmaksi. Paniikkihäiriössä 5-htp:tä on testattu antamalla suoraan suoneen, jolloin siitä ei ollut mitään hyötyä.
Unettomuuteen 5-htp ei auttanut. Ei myöskään ADHD:n hoidossa. Naisia ehkä kiinnostaa, että 5-htp ei auta PMS:ssä eikä vaihdevuosien kuumiin aaltoihin.
5-htp:n turvallisuus
Pääsääntöisesti 5-htp on melkoisen harmiton, mutta osa on saanut siitä lisäravinteena otettuna sairauden nimeltään eosinofilia-myalgiaoireyhtymä (EMS). Se on vakava tila, johon liittyy lihaskipua sekä veressä eosinofiilien (immuniteetin yksi solu) kohonneita määriä. EMS on kuitenkin erittäin harvinainen 5-htp:n yhteydessä, eikä edes tiedetä onko sairastuminen johtunut ylipäätään 5-htp:stä, lisäravinteen epäpuhtauksista tai jostain muusta tekijästä. Se kuitenkin aiheuttaa epävarmuustekijän.
- lyhenteenä EMS tarkoittaa myös sähköistä lihasstimulaatiota (yleensä käytetään TENS-laitetta) sekä hevosten metabolista oireyhtymää
Yleisempiä haittoja sen sijaan ovat vatsaoireet, kuten närästys, mahakipu, huonovointisuus tai ripuli. Koirilla tuskin tarvitsee murehtia seksuaalisista ongelmista, mutta en ehkä tarkoituksella antaisi 5-htp:tä astuvalle urokselle – tosin, jos uros tarvitsee minkälaista tahansa mielialalääkitystä, niin noinko moinen ylipäätään olisi siitosmateriaalia. 5-htp on myös aiheuttanut lihasongelmia, joten se ei ehkä olisi sopiva lisäravinne harrastuskoirallekaan.
Isot annokset malliin 8 – 10 grammaa päivässä ovat aiheuttaneet vakaviakin vatsaongelmia ja lihaskouristuksia. Kun tyyppillisesti ravintolisämarkkinoilla mainostetaan 100 mg kapseleita, niin 10 grammaa vaatisi kerta-annoksena 100 kapselia – aika usein purkissa on 30 kapselia. joten ei moista mega-annosta vahingossa pysty ottamaan. Tai antamaan.
Ennen ja jälkeen leikkausten kannattaa pysyä erossa 5-htp:stä, koska se vaikuttaa serotoniinin tuotantoon – tai voi vaikuttaa – ja joskus anestesian yhteydessä voidaan käyttää myös serotoniiniin vaikuttavia aineita. Yhteiskäytöllä voi olla vakaviakin seurauksia.
Koirilla harvemmin käytetään antidepressantteja, mutta jos koiralla on käytössä mikä tahansa mielialalääkitys ja harkitset 5-htp:n kokeilua, niin kannattaa konsultoida ensin eläinlääkäriä. Sama koskee tietysti myös omistajaa, mutta neuvoa kysytään omalta lääkäriltä.
Sen sijaan Tramalia käytetään aika ajoin. Sen kanssa ei pitäisi käyttää 5-htp:tä. Riskinä on, että serotoniinin tuotanto lisääntyy liiaksi.
5-htp ja koirat
5-htp:n hyödyistä ei tiedetä. Periaatteessa lähtökohta on, että jos luottaa tryptofaaniin, niin silloin voisi kokeilla myös 5-htp:tä. Ero tulee ravintolisistä. Tryptofaanin kohdalla tiedetään, että tuote on tryptofaania. Sen sijaan siemenuutteen kohdalla joudutaan luottamaan paljon vahvemmin ilmoitettuihin 5-htp:n määriin – ja minulla on aina vastahanka, kun jokin terveyteen liittyvä tekeminen vaatii uskoa.
Annostaminen on yhtä hankalaa kuin aina ravintolisillä, joita yritetään siirtää ihmisistä eläimiin. Mutta jos oletetaan ihminen merkitsemään 65 kiloa ja haluttu annostus olisi 200 mg päivässä, niin se tarkoittaisi
- noin 3 mg/kgEP
Tässä törmätään kapselikokojen hankaluuteen. Jos ostaa 100 mg/kapseli, niin
- 10 kg koiralle pitäisi jollain tavalla saada annosteltua noin 1/3 kapseli
- 20 ja 30 kg koiralle uskaltaisi varmaan antaa yhden kapselin (tai ostaa 20 kg koiralle 50 – 75 mg kapseleita)
Myrkyllisyys koirilla
Tämä kuulostaa juurikin niin pahalta kuin mitä tarkoitan, mutta olen jo aikoja sitten lakannut luottamasta eläinlääkärilähteisiin luotettavana auktoriteettina, kun kyseessä on myrkytysrajat. Rusinat suhtautumiseni aloitti, kiinankana vain vahvisti ja sekoilut D-vitamiinitasoissa betonoi. Siksi se, että sivusto vetmeds.org ilmoittaa 5-htp:lle
- alimmaksi myrkytyksen aiheuttavaksi määräksi 24 mg/kg
- annos 128 mg/kg on ollut ainakin yhdellä koiralla tappava
on merkillepantavaa, mutta vaatii erillisen vahvistuksen. Varsinkin haluan perusteet miksi 5-htp olisi juuri koirille noin tolkuttoman vaarallinen; miksi koira saisi serotoniinisyndrooman paljon helpommin kuin ihminen. Lähteeksi noille rajoille ilmoitettiin Peterson, M.E. & P.A. Talcott (2013). Small Animal Toxicology, 3rd Ed. jota minulla ei ole saatavilla.
Aidosti nuo rajat ovat valittu yhdestä ainoasta tapauskertomuksesta2. Kyse ei siis ole mistään sen kummallisemmin laajemmasta tutkimuksesta tai otannasta. On valittu myrkytystietokeskuksen materiaalista 21 koiraa vuosilta 1989 – 1999, joiden on tiedetty saaneen 5-htp:tä ja niille on tullut myrkytysoireita. Yksi koira kuoli ja siitä saatiin alimman letaalin annoksen raja.
Tapauskertomus on maksumuurin takana, joten täysin avoimeksi jää sellaisia hyvinkin oleellisia seikkoja, kuten mistä tuotteista on ollut kysymys; mitä muuta niissä on ollut, koska ne eivät ole koskaan vain siemenuutetta sisältäviä, eikä edes tiedetä kuinka paljon tuotteissa oli ollut ksylitolia.
Jos kuitenkin hyväksytään myrkytysrajaksi 24 mg/kg, ja jos kapseli sisältää 100 mg 5-htp:tä, niin se tarkoittaisi 30 kg koiralle sairastumiseen vain seitsemää kapselia. Silloin koiran pitäisi olla ihmiseen verrattuna tolkuttoman herkkä serotoniinille, koska ihmisillä aletaan puhumaan sairastumisessa 8 grammasta ja koirien raja vastaisi 65 kg oletuksella vain 1,5 gramman kerta-annosta.
Asia monimutkaistuu, kun vilkaistaan SSRI-lääkitysten aiheuttamia myrkytyksiä koirilla. SSRI-lääkkeitä käytetään paljon nimenomaan masennuksen hoitoon ja niiden yksi vaikutusmekanismi on estää serotoniinin takaisinottoa, eli serotoniinin määrä kasvaa aivoissa. Vastaava tapauskertomus pilleripurkeilla käyneistä koirista kattoi 313 koiraa vuosina 2005 – 20103 Niistä hieman yli 76 % ei saanut mitään oireita ja 74 oireita saaneista koirista jokainen jäi henkiin.
Haluaisin todellakin ymmärtää miksi serotoniinin tuotannolla huomattavasti heikompi, lähes plasebon tasoa oleva, siemenuute olisi koirille niin paljon vaarallisempi kuin samaan toimintaan perustuva aito lääke, joka on aiheuttanut ihmisilläkin myrkytyskuolemia – mutta ei 313 tapauksen joukosta koirille.
Sileo
Sileo-geelin käyttö on lisääntymään päin raketti- ja paukkuaroilla koirilla. Se toiminnee siedettävän hyvin, kunhan annostus aloitetaan ennen kuin koiran pelkotila nousee liian korkeaksi.
Sileota mainittiin aikoinaan läpimurtotuotteeksi. Varmasti se sitä jollain tapaa olikin, mutta jos omaa hevostaustaa ja käsissä on ollut hankala kengitettävä, niin taatusti Domosedan on tullut tutuksi. Sileo on oikeastaan sama tuote. Nyt varmaan jo uskaltaa mainita, että Domoa on iät ajat käytetty vastaavaan – sen annostaminen on vaan hankalampaa, Sileo on mitoitettu koirille.
Kun Sileo tuli markkinoille, niin yritin selvittää onko sen kanssa mahdollisia ongelmia odotettavissa yhteiskäytössä tryptofaanin tai 5-htp:n kanssa. En koskaan saanut minkäänlaista vastausta. Kysymys oli relevantti siksi, että Sileon deksmedetomidiini on vähentänyt rotilla aivoissa 5-htp:n muuntumista serotoniiniksi ja aiheuttaa sitä kautta osaltaan lihastoiminnan ja motoriikan vähentymistä. Joten jos samaan aikaan on purkkitavaralla nostettu niin tryptofaanin kuin 5-htp:n määrää, niin voiko se vaikuttaa Sileon toimintaan?
Käyttäkö vai ei?
5-htp:n näyttö on aivan yhtä epävarmaa kuin tryptofaanin. Mutta koska tryptofaanilla on muitakin etuja ja mahdollisuuksia, sekä sen annostaminen on helpompaa, niin se saattaa olla järkevämpi ratkaisu kuin 5-htp.
Lisäksi tryptofaanilla on yksi selvä etu 5-htp:hen nähden: ei tarvitse murehtia närästyriskiä, ei mahdollista ripulia eikä pohtia mikä annostus tai yliannostus saattaa johtaa myrkytykseen.
Mutta jos koiralla on aitoja ja pahoja ongelmia paukku- ja rakettiarkuuden kanssa, niin ensimmäiseksi käydään ostamassa taatusti koiranpitävät valjaat ja kestävä talutin, ja sen jälkeen suunnataan eläinlääkärille hakemaan aidommat tropit. Lisäravinnekauppaan voidaan mennä lievempien oireilijoiden kanssa.
- Ihmisten tutkimuksia:
- Javelle F, Lampit A, Bloch W, Häussermann P, Johnson SL, Zimmer P. Effects of 5-hydroxytryptophan on distinct types of depression: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev 2020;78:77-88. View abstract.
- Meloni M, Puligheddu M, Carta M, Cannas A, Figorilli M, Defazio G. Efficacy and safety of 5-hydroxytryptophan on depression and apathy in Parkinson’s disease: a preliminary finding. Eur J Neurol 2020;27:779-786. View abstract.
- Israelyan N, Del Colle A, Li Z, et al. Effects of Serotonin and Slow-Release 5-Hydroxytryptophan on Gastrointestinal Motility in a Mouse Model of Depression. Gastroenterology. 2019;157:507-521.e4. View abstract.
- Michelson D, Page SW, Casey R, et al. An eosinophilia-myaligia syndrome related disorder associated with exposure to l-5-hydroxytryptophan. J Rheumatol 1994;21:2261-5. View abstract.
- Lemaire PA, Adosraku RK. An HPLC method for the direct assay of the serotonin precursor, 5-hydroxytrophan, in seeds of Griffonia simplicifolia. Phytochem Anal 2002;13:333-7.View abstract.
- Rondanelli M, Opizzi A, Faliva M, Bucci M, Perna S. Relationship between the absorption of 5-hydroxytryptophan from an integrated diet, by means of Griffonia simplicifolia extract, and the effect on satiety in overweight females after oral spray administration. Eat Weight Disord 2012;17:e22-8. View abstract.
- Pardo JV. Mania following addition of hydroxytryptophan to monoamine oxidase inhibitor. Gen Hosp Psychiatry 2012;34:102.e13-4.
- Chen D, Liu Y, He W, Wang H, Wang Z. Neurotransmitter-precursor-supplement intervention for detoxified heroin addicts. J Huazhong Univ Sci Technolog Med Sci 2012;32:422-7.
- Gendle MH, Young EL, Romano AC. Effects of oral 5-hydroxytryptophan on a standardized planning task: insight into possible dopamine/serotonin interactions in the forebrain. Hum Psychopharmacol 2013;28:270-3.
- U.S. Food and Drug Administration Pharmacy Compounding Advisory Committee meeting June 17-18, 2015. Available at: www.fda.gov/downloads/advisorycommittees/committeesmeetingmaterials/drugs/pharmacycompoundingadvisorycommittee/ucm455276.pdf (accessed 8/21/15).
- U.S. Food and Drug Administration. Orphan drug designations and approvals. Available at: www.accessdata.fda.gov/scripts/opdlisting/oopd/index.cfm (accessed 8/20/2015).
- Das YT, Bagchi M, Bagchi D, Preuss HG. Safety of 5-hydroxy-L-tryptophan. Toxicol Lett 2004;150:111-22. View abstract.
- Weise P, Koch R, Shaw KN, Rosenfeld MJ. The use of 5-HTP in the treatment of Down’s syndrome. Pediatrics 1974;54165-8. View abstract.
- Bazelon M, Paine RS, Cowie VA, et al. Reversal of hypotonia in infants with Down’s syndrome by administration of 5-hydroxytryptophan. Lancet 1967;1:1130-3. View abstract.
- Sano I. Therapy of depression with L-5-hydroxytryptophan (L-5-HTP). Psychiatria et Neurologia Japonicas 1972;74:584.
- Klein P, Lees A, and Stern G. Consequences of chronic 5-hydroxytryptophan in parkinsonian instability of gait and balance and in other neurological disorders. Adv Neurol 1986;45:603-604.
- VanPraag, H. M. and Korf, J. 5-Hydroxytryptophan as antidepressant: The predictive value of the probenecid test. Psychopharmacol.Bull. 1972;8:34-35.
- Sicuteri F. 5-hydroxytryptophan in the prophylaxis of migraine. Pharmacological Research Communications 1972;4:213-218.
- Rosano Burgio, F., Borgatti, R., Scarabello, E., and Lanzi, G. Headache in children and adolescents. Proceedings of the First International Symposium on Headache in Children and Adolecents. 1989;339-47.
- Mathew NT. 5-hydroxytryptophan in the prophylaxis of migraine: a double-blind study. Headache 1978;18:111.
- De Benedittis G, Massei R. 5-HT precursors in migraine prophylaxis: a double-blind cross-over study with L-5-hydroxytryptophan. Clin J Pain 1986;2:123-129.
- Wyatt, R. J., Vaughan, T., Kaplan, J., Galanter, M., and Green, R. 5-Hydroxytryptophan and chronic schizophrenia. In: Barchas J and Usdin E. Serotonin and Behavior. New York: Acedemic Press;1973.
- Brodie HKH, Sack R, and Siever L. Clinical studies of L-5-hydroxytryptophan in depression. In: Barchas J and Usdin E. Serotonin and behavior. New York: Academic Press;1973.
- Auffret, M., Comte, H., and Bene, J. Eosinophilia-myalgia syndrome induced by L-5 hydroxytryptophane: about three cases. Fund Clin Pharmacol 2013;Suppl 1:poster P2-204.
- Cangiano C, Laviano A, Del Ben M, et al. Effects of oral 5-hydroxy-tryptophan on energy intake and macronutrient selection in non-insulin dependent diabetic patients. Int J Obes Relat Metab Disord 1998;22:648-54. View abstract.
- Ju, C. Y. and Tsai, C. T. Serotonergic mechanisms involved in the suppression of feeding by 5-HTP in rats. Chin J Physiol 1995;38:235-240. View abstract.
- Pranzatelli, M. R., Tate, E., Galvan, I., and Wheeler, A. A controlled trial of 5-hydroxy-L-tryptophan for ataxia in progressive myoclonus epilepsy. Clin Neurol.Neurosurg. 1996;98:161-164. View abstract.
- Frith, C. D., Johnston, E. C., Joseph, M. H., Powell, R. J., and Watts, R. W. Double-blind clinical trial of 5-hydroxytryptophan in a case of Lesch- Nyhan syndrome. J Neurol Neurosurg.Psychiatry 1976;39:656-662. View abstract.
- Bastard, J., Truelle, J. L., and Emile, J. [Effectiveness of 5 hydroxy-tryptophan in Parkinson’s disease]. Nouv Presse Med 9-11-1976;5:1836-1837. View abstract.
- Trouillas P, Serratrice G, Laplane D, et al. Levorotatory form of 5-hydroxytryptophan in Friedreich’s ataxia. Results of a double-blind drug-placebo cooperative study. Arch Neurol 1995;52:456-60. View abstract.
- Wessel K, Hermsdörfer J, Deger K, et al. Double-blind crossover study with levorotatory form of hydroxytryptophan in patients with degenerative cerebellar diseases. Arch Neurol 1995;52:451-5. View abstract.
- Alino, J. J., Gutierrez, J. L., and Iglesias, M. L. 5-Hydroxytryptophan (5-HTP) and a MAOI (nialamide) in the treatment of depressions. A double-blind controlled study. Int Pharmacopsychiatry 1976;11:8-15. View abstract.
- Pranzatelli, M. R., Tate, E., Huang, Y., Haas, R. H., Bodensteiner, J., Ashwal, S., and Franz, D. Neuropharmacology of progressive myoclonus epilepsy: response to 5- hydroxy-L-tryptophan. Epilepsia 1995;36:783-791. View abstract.
- Thomson, J., Rankin, H., Ashcroft, G. W., Yates, C. M., McQueen, J. K., and Cummings, S. W. The treatment of depression in general practice: a comparison of L- tryptophan, amitriptyline, and a combination of L-tryptophan and amitriptyline with placebo. Psychol Med 1982;12:741-751. View abstract.
- Trouillas, P., Garde, A., Robert, J. M., Renaud, B., Adeleine, P., Bard, J., and Brudon, F. [Regression of the cerebellar syndrome under long-term administration of 5-HTP or the combination of 5-HTP and benserazide. 26 cases quantified and treated using computer methods]. Rev Neurol.(Paris) 1982;138:415-435. View abstract.
- Thal, L. J., Sharpless, N. S., Wolfson, L., and Katzman, R. Treatment of myoclonus with L-5-hydroxytryptophan and carbidopa: clinical, electrophysiological, and biochemical observations. Ann Neurol 1980;7:570-576. View abstract.
- van Hiele LJ. l-5-Hydroxytryptophan in depression: the first substitution therapy in psychiatry? The treatment of 99 out-patients with ’therapy-resistant’ depressions. Neuropsychobiology 1980;6:230-40. View abstract.
- Magnussen, I. and Nielsen-Kudsk, F. Bioavailability and related pharmacokinetics in man of orally administered L-5-hydroxytryptophan in steady state. Acta Pharmacol Toxicol.(Copenh) 1980;46:257-262. View abstract.
- Trouillas, P., Garde, A., Robert, J. M., and Adeleine, P. [Regression of human cerebellar ataxia under long term administration of 5-hydroxytryptophan]. C.R.Seances Acad Sci III 1-5-1981;292:119-122. View abstract.
- Pueschel SM, Reed RB, Cronk CE, Goldstein BI. 5-hydroxytryptophan and pyridoxine. Their effects in young children with Down’s syndrome. Am J Dis Child 1980;134:838-44. View abstract.
- Longo G, Rudoi I, Iannuccelli M, Strinati R, Panizon F. [Treatment of essential headache in developmental age with L-5-HTP (cross over double-blind study versus placebo)]. Pediatr Med Chir 1984;6:241-5. View abstract.
- Bono, G., Micieli, G., Sances, G., Calvani, M., and Nappi, G. L-5HTP treatment in primary headaches: an attempt at clinical identification of responsive patients. Cephalalgia 1984;4:159-165. View abstract.
- Quadbeck, H., Lehmann, E., and Tegeler, J. Comparison of the antidepressant action of tryptophan, tryptophan/5- hydroxytryptophan combination and nomifensine. Neuropsychobiology 1984;11:111-115. View abstract.
- van Praag, H. M. In search of the mode of action of antidepressants: 5-HTP/tyrosine mixtures in depression. Adv Biochem Psychopharmacol. 1984;39:301-314. View abstract.
- Trouillas P. Regression of cerebellar syndrome with long-term administration of 5-HTP or the combination of 5-HTP-benserazide: 21 cases with quantified symptoms processed by computer. Ital J Neurol Sci 1984;5:253-266. View abstract.
- van Praag, H. M. and de Haan, S. Chemoprophylaxis of depressions. An attempt to compare lithium with 5- hydroxytryptophan. Acta Psychiatr.Scand Suppl 1981;290:191-201. View abstract.
- van Praag, H. and de Hann, S. Depression vulnerability and 5-hydroxytryptophan prophylaxis. Psychiatry Res. 1980;3:75-83. View abstract.
- Soulairac, A. [Hypnotic action of mecloqualone. Comparison with placebo effects and secobarbital]. Presse Med 4-10-1971;79:817-818. View abstract.
- Chase, T. N., Ng, L. K., and Watanabe, A. M. Parkinson’s disease. Modification by 5-hydroxytryptophan. Neurology 1972;22:479-484. View abstract.
- Wyatt, R. J., Vaughan, T., Galanter, M., Kaplan, J., and Green, R. Behavioral changes of chronic schizophrenic patients given L-5- hydroxytryptophan. Science 9-22-1972;177:1124-1126. View abstract.
- van Praag HM, Korf J, Dols LC, Schut T. A pilot study of the predictive value of the probenecid test in application of 5-hydroxytryptophan as antidepressant. Psychopharmacologia 1972;25:14-21. View abstract.
- Zarcone, V., Kales, A., Scharf, M., Tan, T. L., Simmons, J. Q., and Dement, W. C. Repeated oral ingestion of 5-hydroxytryptophan. The effect on behavior and sleep processes in two schizophrenic children. Arch Gen Psychiatry 1973;28:843-846. View abstract.
- Chadwick, D., Hallett, M., Harris, R., Jenner, P., Reynolds, E. H., and Marsden, C. D. Clinical, biochemical, and physiological features distinguishing myoclonus responsive to 5-hydroxytryptophan, tryptophan with a monoamine oxidase inhibitor, and clonazepam. Brain 1977;100:455-487. View abstract.
- Van Woert, M. H., Rosenbaum, D., Howieson, J., and Bowers, M. B., Jr. Long-term therapy of myoclonus and other neurologic disorders with L-5- hydroxytryptophan and carbidopa. N Engl J Med 1-13-1977;296:70-75. View abstract.
- Nolen WA, van de Putte JJ, Dijken WA, Kamp JS. L-5HTP in depression resistant to re-uptake inhibitors. An open comparative study with tranylcypromine. Br J Psychiatry 1985;147:16-22. View abstract.
- De Benedittis G, Massei R. Serotonin precursors in chronic primary headache. A double-blind cross-over study with L-5-hydroxytryptophan vs. placebo. J Neurosurg Sci 1985;29:239-48. View abstract.
- Titus F, Dávalos A, Alom J, Codina A. 5-Hydroxytryptophan versus methysergide in the prophylaxis of migraine. Randomized clinical trial. Eur Neurol 1986;25:327-9. View abstract.
- Santucci M, Cortelli P, Rossi PG, Baruzzi A, Sacquegna T. L-5-hydroxytryptophan versus placebo in childhood migraine prophylaxis: a double-blind crossover study. Cephalalgia 1986;6:155-7. View abstract.
- Irwin, M. R., Marder, S. R., Fuentenebro, F., and Yuwiler, A. L-5-hydroxytryptophan attenuates positive psychotic symptoms induced by D-amphetamine. Psychiatry Res. 1987;22:283-289. View abstract.
- Angst J, Woggon B, Schoepf J. The treatment of depression with L-5-hydroxytryptophan versus imipramine. Results of two open and one double-blind study. Arch Psychiatr Nervenkr 1977;224:175-86. View abstract.
- Kahn RS, Westenberg HG, Verhoeven WM, et al. Effect of a serotonin precursor and uptake inhibitor in anxiety disorders; a double-blind comparison of 5-hydroxytryptophan, clomipramine and placebo. Int Clin Psychopharmacol 1987;21:33-45. View abstract.
- De Giorgis G, Miletto R, Iannuccelli M, Camuffo M, Scerni S. Headache in association with sleep disorders in children: a psychodiagnostic evaluation and controlled clinical study–L-5-HTP versus placebo. Drugs Exp Clin Res 1987;13:425-33. View abstract.
- Zmilacher, K., Battegay, R., and Gastpar, M. L-5-hydroxytryptophan alone and in combination with a peripheral decarboxylase inhibitor in the treatment of depression. Neuropsychobiology 1988;20:28-35. View abstract.
- Nolen, W. A., van de Putte, J. J., Dijken, W. A., Kamp, J. S., Blansjaar, B. A., Kramer, H. J., and Haffmans, J. Treatment strategy in depression. II. MAO inhibitors in depression resistant to cyclic antidepressants: two controlled crossover studies with tranylcypromine versus L-5-hydroxytryptophan and nomifensine. Acta Psychiatr.Scand 1988;78:676-683. View abstract.
- Kaneko M, Kumashiro H, Takahashi Y, Hoshino Y. L-5HTP treatment and serum 5-HT level after L-5-HTP loading on depressed patients. Neuropsychobiology 1979;5:232-40. View abstract.
- Rousseau JJ. Effects of a levo-5-hydroxytryptophan-dihydroergocristine combination on depression and neuropsychic performance: a double-blind placebo-controlled clinical trial in elderly patients. Clin Ther 1987;9:267-72. View abstract.
- Anders, T. F., Cann, H. M., Ciaranello, R. D., Barchas, J. D., and Berger, P. A. Further observations on the use of 5-hydroxytryptophan in a child with Lesch-Nyhan syndrome. Neuropadiatrie. 1978;9:157-166. View abstract.
- Ceci F, Cangiano C, Cairella M, et al. The effects of oral 5-hydroxytryptophan administration on feeding behavior in obese adult female subjects. J Neural Transm 1989;76:109-17. View abstract.
- Jangid P, Malik P, Singh P, Sharma M, Gulia AK. Comparative study of efficacy of l-5-hydroxytryptophan and fluoxetine in patients presenting with first depressive episode. Asian J Psychiatr 2013;6:29-34. View abstract.
- Zarcone, V. P., Jr. and Hoddes, E. Effects of 5-hydroxytryptophan on fragmentation of REM sleep in alcoholics. Am J Psychiatry 1975;132:74-76. View abstract.
- Opladen, T., Hoffmann, G. F., and Blau, N. An international survey of patients with tetrahydrobiopterin deficiencies presenting with hyperphenylalaninaemia. J Inherit.Metab Dis 2012;35:963-973. View abstract.
- Baraldi, S., Hepgul, N., Mondelli, V., and Pariante, C. M. Symptomatic treatment of interferon-alpha-induced depression in hepatitis C: a systematic review. J Clin Psychopharmacol. 2012;32:531-543. View abstract.
- Pan, L., McKain, B. W., Madan-Khetarpal, S., Mcguire, M., Diler, R. S., Perel, J. M., Vockley, J., and Brent, D. A. GTP-cyclohydrolase deficiency responsive to sapropterin and 5-HTP supplementation: relief of treatment-refractory depression and suicidal behaviour. BMJ Case.Rep. 2011;2011 View abstract.
- Friedman, J., Roze, E., Abdenur, J. E., Chang, R., Gasperini, S., Saletti, V., Wali, G. M., Eiroa, H., Neville, B., Felice, A., Parascandalo, R., Zafeiriou, D. I., Arrabal-Fernandez, L., Dill, P., Eichler, F. S., Echenne, B., Gutierrez-Solana, L. G., Hoffmann, G. F., Hyland, K., Kusmierska, K., Tijssen, M. A., Lutz, T., Mazzuca, M., Penzien, J., Poll-The BT, Sykut-Cegielska, J., Szymanska, K., Thony, B., and Blau, N. Sepiapterin reductase deficiency: a treatable mimic of cerebral palsy. Ann Neurol. 2012;71:520-530. View abstract.
- Jukic T, Rojc B, Boben-Bardutzky D, Hafner M, Ihan A. The use of a food supplementation with D-phenylalanine, L-glutamine and L-5-hydroxytriptophan in the alleviation of alcohol withdrawal symptoms. Coll Antropol 2011;35:1225-30. View abstract.
- Sarris, J. Clinical depression: an evidence-based integrative complementary medicine treatment model. Altern.Ther.Health Med. 2011;17:26-37. View abstract.
- Dill, P., Wagner, M., Somerville, A., Thony, B., Blau, N., and Weber, P. Child neurology: paroxysmal stiffening, upward gaze, and hypotonia: hallmarks of sepiapterin reductase deficiency. Neurology 1-31-2012;78:e29-e32. View abstract.
- Horvath, G. A., Selby, K., Poskitt, K., Hyland, K., Waters, P. J., Coulter-Mackie, M., and Stockler-Ipsiroglu, S. G. Hemiplegic migraine, seizures, progressive spastic paraparesis, mood disorder, and coma in siblings with low systemic serotonin. Cephalalgia 2011;31:1580-1586. View abstract.
- Morrison, K. E. Whole-genome sequencing informs treatment: personalized medicine takes another step forward. Clin Chem 2011;57:1638-1640. View abstract.
- Bainbridge, M. N., Wiszniewski, W., Murdock, D. R., Friedman, J., Gonzaga-Jauregui, C., Newsham, I., Reid, J. G., Fink, J. K., Morgan, M. B., Gingras, M. C., Muzny, D. M., Hoang, L. D., Yousaf, S., Lupski, J. R., and Gibbs, R. A. Whole-genome sequencing for optimized patient management. Sci Transl.Med 6-15-2011;3:87re3. View abstract.
- den Boer JA, Westenberg HG. Behavioral, neuroendocrine, and biochemical effects of 5-hydroxytryptophan administration in panic disorder. Psychiatry Res 1990;31:267-78. View abstract.
- Adamsen, D., Meili, D., Blau, N., Thony, B., and Ramaekers, V. Autism associated with low 5-hydroxyindolacetic acid in CSF and the heterozygous SLC6A4 gene Gly56Ala plus 5-HTTLPR L/L promoter variants. Mol.Genet.Metab 2011;102:368-373. View abstract.
- Cross, D. R., Kellermann, G., McKenzie, L. B., Purvis, K. B., Hill, G. J., and Huisman, H. A randomized targeted amino acid therapy with behaviourally at-risk adopted children. Child Care Health Dev. 2011;37:671-678. View abstract.
- Gendle, M. H. and Golding, A. C. Oral administration of 5-hydroxytryptophan (5-HTP) impairs decision making under ambiguity but not under risk: evidence from the Iowa Gambling Task. Hum Psychopharmacol. 2010;25:491-499. View abstract.
- Iovieno, N., Dalton, E. D., Fava, M., and Mischoulon, D. Second-tier natural antidepressants: review and critique. J Affect.Disord. 2011;130:343-357. View abstract.
- Leu-Semenescu, S., Arnulf, I., Decaix, C., Moussa, F., Clot, F., Boniol, C., Touitou, Y., Levy, R., Vidailhet, M., and Roze, E. Sleep and rhythm consequences of a genetically induced loss of serotonin. Sleep 3-1-2010;33:307-314. View abstract.
- Freedman RR. Treatment of menopausal hot flashes with 5-hydroxytryptophan. Maturitas 2010;65:383-5. View abstract.
- Weeks, B. S. Formulations of dietary supplements and herbal extracts for relaxation and anxiolytic action: Relarian. Med Sci Monit. 2009;15:RA256-RA262. View abstract.
- Rondanelli M, Klersy C, Iadarola P, et al. Satiety and amino-acid profile in overweight women after a new treatment using a natural plant extract sublingual spray formulation. Int J Obes (Lond) 2009;33:1174-1182. View abstract.
- Maissen CP, Ludin HP. [Comparison of the effect of 5-hydroxytryptophan and propranolol in the interval treatment of migraine]. Schweiz Med Wochenschr 1991;121:1585-90. View abstract.
- Shell W, Bullias D, Charuvastra E, et al. A randomized, placebo-controlled trial of an amino acid preparation on timing and quality of sleep. Am J Ther 2010;17:133-9. View abstract.
- Trujillo-Martin, M. M., Serrano-Aguilar, P., Monton-Alvarez, F., and Carrillo-Fumero, R. Effectiveness and safety of treatments for degenerative ataxias: a systematic review. Mov Disord. 6-15-2009;24:1111-1124. View abstract.
- Rothman, R. B. Treatment of obesity with ”combination” pharmacotherapy. Am J Ther 2010;17:596-603. View abstract.
- Chae, H. S., Kang, O. H., Choi, J. G., Oh, Y. C., Lee, Y. S., Jang, H. J., Kim, J. H., Park, H., Jung, K. Y., Sohn, D. H., and Kwon, D. Y. 5-hydroxytryptophan acts on the mitogen-activated protein kinase extracellular-signal regulated protein kinase pathway to modulate cyclooxygenase-2 and inducible nitric oxide synthase expression in RAW 264.7 cells. Biol Pharm Bull 2009;32:553-557. View abstract.
- Hendricks, E. J., Rothman, R. B., and Greenway, F. L. How physician obesity specialists use drugs to treat obesity. Obesity.(Silver.Spring) 2009;17:1730-1735. View abstract.
- Longo, N. Disorders of biopterin metabolism. J Inherit.Metab Dis 2009;32:333-342. View abstract.
- Pons, R. The phenotypic spectrum of paediatric neurotransmitter diseases and infantile parkinsonism. J Inherit.Metab Dis 2009;32:321-332. View abstract.
- Schaefer, M., Winterer, J., Sarkar, R., Uebelhack, R., Franke, L., Heinz, A., and Friebe, A. Three cases of successful tryptophan add-on or monotherapy of hepatitis C and IFNalpha-associated mood disorders. Psychosomatics 2008;49:442-446. View abstract.
- Jacobsen, J. P., Nielsen, E. O., Hummel, R., Redrobe, J. P., Mirza, N., and Weikop, P. Insensitivity of NMRI mice to selective serotonin reuptake inhibitors in the tail suspension test can be reversed by co-treatment with 5-hydroxytryptophan. Psychopharmacology (Berl) 2008;199:137-150. View abstract.
- Liu, K. M., Liu, T. T., Lee, N. C., Cheng, L. Y., Hsiao, K. J., and Niu, D. M. Long-term follow-up of Taiwanese Chinese patients treated early for 6-pyruvoyl-tetrahydropterin synthase deficiency. Arch Neurol. 2008;65:387-392. View abstract.
- Horvath, G. A., Stockler-Ipsiroglu, S. G., Salvarinova-Zivkovic, R., Lillquist, Y. P., Connolly, M., Hyland, K., Blau, N., Rupar, T., and Waters, P. J. Autosomal recessive GTP cyclohydrolase I deficiency without hyperphenylalaninemia: evidence of a phenotypic continuum between dominant and recessive forms. Mol.Genet.Metab 2008;94:127-131. View abstract.
- Morrow, J. D., Vikraman, S., Imeri, L., and Opp, M. R. Effects of serotonergic activation by 5-hydroxytryptophan on sleep and body temperature of C57BL/6J and interleukin-6-deficient mice are dose and time related. Sleep 1-1-2008;31:21-33. View abstract.
- Meolie, A. L., Rosen, C., Kristo, D., Kohrman, M., Gooneratne, N., Aguillard, R. N., Fayle, R., Troell, R., Townsend, D., Claman, D., Hoban, T., and Mahowald, M. Oral nonprescription treatment for insomnia: an evaluation of products with limited evidence. J Clin.Sleep Med 4-15-2005;1:173-187. View abstract.
- Cangiano C, Ceci F, Cairella M, et al. Effects of 5-hydroxytryptophan on eating behavior and adherence to dietary prescriptions in obese adult subjects. Adv Exp Med Biol 1991;294:591-3. View abstract.
- Petre-Quadens, O. and De Lee, C. 5-Hydroxytryptophan and sleep in Down’s syndrome. J Neurol Sci 1975;26:443-453. View abstract.
- Lesch, K. P., Hoh, A., Disselkamp-Tietze, J., Wiesmann, M., Osterheider, M., and Schulte, H. M. 5-Hydroxytryptamine1A receptor responsivity in obsessive-compulsive disorder. Comparison of patients and controls. Arch Gen Psychiatry 1991;48:540-547. View abstract.
- Halladay, A. K., Wagner, G. C., Sekowski, A., Rothman, R. B., Baumann, M. H., and Fisher, H. Alterations in alcohol consumption, withdrawal seizures, and monoamine transmission in rats treated with phentermine and 5-hydroxy-L-tryptophan. Synapse 2006;59:277-289. View abstract.
- Curcio, J. J., Kim, L. S., Wollner, D., and Pockaj, B. A. The potential of 5-hydryoxytryptophan for hot flash reduction: a hypothesis. Altern Med Rev 2005;10:216-221. View abstract.
- Victor, S. and Ryan, S. W. Drugs for preventing migraine headaches in children. Cochrane Database.Syst.Rev 2003;:CD002761. View abstract.
- George DT, Lindquist T, Rawlings RR, et al. Pharmacologic maintenance of abstinence in patients with alcoholism: no efficacy of 5-hydroxytryptophan or levodopa. Clin Pharmacol Ther 1992;52:553-60. View abstract.
- Shaw, K., Turner, J., and Del Mar, C. Tryptophan and 5-hydroxytryptophan for depression. Cochrane Database.Syst Rev 2002;:CD003198. View abstract.
- Ciaranello, R. D., Anders, T. F., Barchas, J. D., Berger, P. A., and Cann, H. M. The use of 5-hydroxytryptophan in a child with Lesch-Nyhan syndrome. Child Psychiatry Hum Dev 1976;7:127-133. View abstract.
- Anderson, L. T., Herrmann, L., and Dancis, J. The effect of L-5-hydroxytryptophan on self-mutilatin in Lesch-Nyhan disease: a negative report. Neuropadiatrie. 1976;7:439-442. View abstract.
- Growdon, J. H., Young, R. R., and Shahani, B. T. L-5-hydroxytryptophan in treatment of several different syndromes in which myoclonus is prominent. Neurology 1976;26:1135-1140. View abstract.
- Takahashi S, Kondo H, Kato N. Effect of l-5-hydroxytryptophan on brain monoamine metabolism and evaluation of its clinical effect in depressed patients. J Psychiatr Res 1975;12:177-87. View abstract.
- Preshaw RM, Leavitt D, Hoag G. The dietary supplement 5-hydroxytryptophan and urinary 5-hydroxyindole acetic acid. CMAJ 2008;178:993. View abstract.
- Byerley WF, Judd LL, Reimherr FW, Grosser BI. 5-Hydroxytryptophan: a review of its antidepressant efficacy and adverse effects. J Clin Psychopharmacol 1987;7:127-37.. View abstract.
- Shaw K, Turner J, Del Mar C. Tryptophan and 5-hydroxytryptophan for depression. Cochrane Database Syst Rev 2002;:CD003198. View abstract.
- Caruso I, Sarzi Puttini P, Cazzola M, Azzolini V. Double-blind study of 5-hydroxytryptophan versus placebo in the treatment of primary fibromyalgia syndrome. J Int Med Res 1990;18:201-9. View abstract.
- Johnson KL, Klarskov K, Benson LM, et al. Presence of peak X and related compounds: the reported contaminant in case related 5-hydroxy-L-tryptophan associated with eosinophilia-myalgia syndrome. J Rheumatol 1999;26:2714-7. View abstract.
- Singhal AB, Caviness VS, Begleiter AF, et al. Cerebral vasoconstriction and stroke after use of serotonergic drugs. Neurology 2002;58:130-3. View abstract.
- U. S. Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition, Office of Nutritional Products, Labeling, and Dietary Supplements. Information Paper on L-Tryptophan and 5-hydroxy-L-tryptophan, February 2001.
- Nardini M, De Stefano R, Iannuccelli M, et al. Treatment of depression with L-5-hydroxytryptophan combined with chlorimipramine, a double-blind study. Int J Clin Pharmacol Res 1983;3:239-50. View abstract.
- Ribeiro CA. L-5-Hydroxytryptophan in the prophylaxis of chronic tension-type headache: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Headache 2000;40:451-6. View abstract.
- Poldinger W, Calanchini B, Schwarz W. A functional-dimensional approach to depression: serotonin deficiency as a target syndrome in a comparison of 5-hydroxytryptophan and fluvoxamine. Psychopathology 1991;24:53-81. View abstract.
- Sternberg EM, Van Woert MH, Young SN, et al. Development of a scleroderma-like illness during therapy with L-5-hydroxytryptophan and carbidopa. N Engl J Med 1980;303:782-7. View abstract.
- U.S. Food and Drug Administration. Impurities confirmed in dietary supplement 5-hydroxy-L-tryptophan. FDA Talk Paper, August 31, 1998; T98-48.
- Meyer JS, Welch KM, Deshmukh VD, et al. Neurotransmitter precursor amino acids in the treatment of multi-infarct dementia and Alzheimer’s disease. J Amer Geriat Soc 1977;25:289-98. View abstract.
- Trouillas P, Brudon F, Adeleine P. Improvement of cerebellar ataxia with levorotatory form of 5-hydroxytryptophan: a double-blind study with quantified data processing. Arch Neurol 1988;45:1217-22. View abstract.
- Kahn RS, Westenberg HG. L-5-hydroxytryptophan in the treatment of anxiety disorders. J Affect Disord 1985;8:197-200. View abstract.
- Cangiano C, Ceci F, Cancino A, et al. Eating behavior and adherence to dietary prescriptions in obese adult subjects treated with 5-hydroxytryptophan. Am J Clin Nutr 1992;56:863-7. View abstract.
- Sarzi Puttini P, Caruso I. Primary fibromyalgia syndrome and 5-hydroxy-L-tryptophan: a 90-day open study. J Int Med Res 1992;20:182-9. View abstract.
- Nakajima T, Kudo Y, Kaneko Z. Clinical evaluation of 5-hydroxy-L-tryptophan as an antidepressant drug. Folia Psychiatr Neurol Jpn 1978;32:223-30. View abstract.
- Michelson D, Page SW, Casey R, et al. An eosinophilia-myalgia syndrome related disorder associated with exposure to L-5-hydroxytryptophan. J Rheumatol 1994;21:2261-5. View abstract.
- Birdsall TC. 5-Hydroxytryptophan: A Clinically-Effective Serotonin Precursor. Altern Med Rev 1998;3:271-80. View abstract.
[↩]
- S M Gwaltney-Brant 1, J C Albretsen, S A Khan. 5-Hydroxytryptophan toxicosis in dogs: 21 cases (1989-1999). J Am Vet Med Assoc. 2000 Jun 15;216(12):1937-40[↩]
- Danielle E Thomas, Justine A Lee, Lynn R Hovda. Retrospective evaluation of toxicosis from selective serotonin reuptake inhibitor antidepressants: 313 dogs (2005-2010). J Vet Emerg Crit Care (San Antonio) 2012 Dec;22(6):674-81.[↩]