Piimä koiralle

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkeli julkaistu:20.10.2016
  • Artikkelin kategoria:Koira

Piimää käytetään jonkun verrankin koirien ruokinnassa. Syitä on yhtä monta kuin syöttäjääkin, mutta yleisin perustelu lienee, että piimä on terveellistä, huoltaa vatsaa ja koira voi paremmin. Joskus tuo pitää hieman paikkaansakin, välillä kyse on enemmänkin omistajan korvien välistä ja osa koirista vain tykkää piimän mausta. Se, että hyödyt saattavat olla vähäisempiä kuin mitä ajatellaan, ei kuitenkaan tee piimästä haitallista. Useimmille kuitenkaan.

Piimän ykkösmerkitys on tietenkin miten se toimii ravintona. Koska piimässä on vettä noin 90 prosenttia, niin ei liene yllätys. että se ei mikään ravintopommi kuitenkaan ole. Voidaan huoletta sanoa, että piimällä ei ole mitään merkitystä koiran ravitsemukselle. Rasva saattaisi olla sellainen, mutta kun sitäkin on melkoisen vähän. Turkkilaiskreikkalaiset jugurtit ovatkin jo ruokaa, koska niissä on niin paljon rasvaa.

Maidon proteiinit hera ja kaseiini ovat hyödyllisiä, mutta taaskin päästään ongelmaan määrästä. Sadassa grammassa piimää on vain kolmisen prosenttia kaikkineen proteiinia. Toki se on rikkana rokassa, mutta ei tippaa suuremmalla merkityksellä.

Piimän käyttöön kalsiumin lähteenä törmää aika ajoin. Liittynee varmaan Valion mainostukseen miten lasi maitoa päivässä pitää luuston terveenä ja osteoproosin muiden kiusana. Sadassa grammassa piimää on noin 120 mg kalsiumia, joka riittää suunnilleen kahdelle painokilolle. Joten 30 kilon koiralle pitäisi juottaa puolentoista litraa piimää päivässä kalsiumin saantiin. Periaatteessa se on siis mahdollista, mutta aika isoa nestemäärää siinä silloin käytetään.

Terveellisyys perustuu lähes aina määrittelemättömään asiaan, enemmänkin tunteeseen, Ja jos asiaa ei voida määritellä, niin sitä ei voida purkaa eikä käsitellä. Se siitä. Osa perustelee piimän hyödyllisyyttä maitohappobakteereilla. Siinä piimä on kuitenkin heikko lähde. Siinä ei vaan ole tarpeeksi. Joten kannattaa köyttää aitoja maitohappobakteereja, jos niitä metsästää.

Teen ilkeän tempun ja pyöräytän teidät toiselle sivustolle, omaan blogiini jagster.fi. Kirjoitin sinne jutun hevosilla käytetystä piimäkuurista. Lukekaa se ja suodattakaa hevosasia pois.

Voidaanko siis sanoa, että piimä on hyödytöntä? Ei todellakaan voida. Sillä saadaan nestettä koiraan, ja jos häntäeläin siitä tykkää, niin toki se on jo arvo itsessään. Lisäksi voidaan olettaa, että pikkupennuilla piimä aidosti vaikuttaa suoliston bakteerikantaan, koska ne vasta rakentavat sitä.

Joten jos siltä tuntuu, niin loraus piimää ruuan päälle ei ole koskaan väärin.

You are currently viewing Piimä koiralle

Foorumin tuorein kommentti

  1. Sain kommentin tuosta vanhemmasta tynkäjutusta:

    Luin piimä-artikkelin, koska hieman suivaannuin erään eläinkaupan henkilökunnan vuorenvarmasta esiintymisestä vastustaessaan hapanmaitotuotteiden hyötyä koiran ruokinnassa. Meillä piimää, jogurttia, smetanaa tai kermaviiliä on syöty lähinnä maun ja vaihtelun vuoksi, koska vaikka niin useat sanovat, ettei koira tarvitse vaihtelua ruokavalioonsa, niin meidän neidit kyllä vaihtelusta ainakin ilahtuvat. Olen täysin diletanttina vailla teoriaperusteita empiirisesti kuitenkin huomannut, että jätösten tasalaatuisuus lisääntyy, maan, juurien ja kakkakikkaroiden napsiminen ulkona vähenee ja anaalirauhasetkin toimivat normaalisti ainakin piimäkuurien aikaan miksei ehkä tosin muutenkin. En nyt mene tässä suoraan ehdottamaan, että tämä kaikki aiheutuisi suoraan hapanmaitotuotteesta, mutta olisin kuitenkin varovainen ohjeistamaan niiden olevan hyödyttömiä. Voiko hapan pH olla hyväksi ruoansulatukselle mahdollisten maitohappobakteerien lisäksi? Suoliston ongelmat ovat vaikeasti hoidettavia, joten ennaltaehkäisy on huomattavasti harmittomamapaa sekä koiralle että omistajalle kuin reistailevan suolen vakauttaminen. (Biolatte Havitall toimii tervehdyttävästi erinomaiseti).

    Koska kysymys oli hyvä, niin kopioin sen näkyville. Ja tässä vastaukseni:

    Hapanmaitotuotteilla ei ole sinällään mitään merkitystä maitohappobakteerien lisääjänä. Periaattessa, ja joskus myös käytännössä, osa maitoproteiineista pääsee paksusuoleen ja muuttaa nopeastikin bakteerikantaa. Ainakin jossain määrin.

    Mutta muutos on vastaava kuin mitä sulamaton ruoka, oli se sitten lihaa, rustoja tai kuivamuonan maissia, tekisi. Ja se vaikutus riippuu sitten ihan koirasta.

    Maitotuotteet eivät sinällään kylläkään vaikuta anaaleihin. Mutta jos hapanmaidon proteiinit muuttaa suotuisasti paksusuolen bakteerikantaa, ja jos anaaliongelmat ovat jhtuneet löysästä ulosteesta, niin tietysti auttaa. Mutta silloin auttaa kaikki muukin ruoka, joka muuttaa samalla tavalla bakteerikantaa - ei se sinällään liity maitotuotteisiin.

    On yksi poikkeus, jossa tekijänä voi olla nimenomaan hapanmaitotuote. Se on vesi. Jos ruuan vedestä suurempi osa tulee piimästä, jugurtista jne., niin se tulee eräällä tavalla hitaammin elimistön käyttöön ja silloin paremmin hyödynnettynä. Meinasin sanoa, että ei juotu vesi kaivossa pysy, mutta se ei todellakaan sovi tähän. Sen sijaan usein käyttämäni esimerkki oluesta/siideristä sopii - suurin osa tietää mitä silloin tapahtuu; se ero on juodussa nesteessä vastaan syöty neste.

    Maustamisesta ollaan sinällään samaa mieltä. Jos koira tykkää ruuastaan, niin se on plussaa. Kyse on tuossakin nirsoista ja syömättömistä, joiden kohdalla maustaminen on yleensä huono ratkaisu. Mutta… jos koira jugurtilla alkaa syömään, niin hittoako siinäkään ja onhan se helppo ratkaisu.

Jatka keskustelua aiheesta foorumilla

Osallistujat

Avatar for Jagster Avatar for katiska

Jakke Lehtonen

Teen kokopäiväisesti koirien ravitsemusta sekä opetan omistajille koirien ruokintaa sekä fyysistä valmennusta. Suurin leipätyö on kuitenkin koira-ammattilaisten kouluttaminen vielä paremmiksi koirien ruokintaan ja ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Vastaan huomattavan pitkälle Katiskan sisällöstä. Sivuston FAQ: Jakke Lehtonen