Kennelrehun järjestämällä yleisöluennolla selviteltiin ruokinnan ja ravitsemuksen saloja. Koirien ruokinta, jopa silloin kun ruokinta rajataan lihapohjaiseen raakaruokintaan, on yleiselläkin tasolla laaja ja mielenkiintoinen aihe. Mutta silti kyseessä on vain koirien ruokinta, ilman sen kummallisempaa mystiikkaa.
Kyse on aivan samasta asiasta kuin jos tekee itse itselleen kotiruokaa. Vaikeus syntyy siitä, että oman syömisemme perusteet opitaan kotoa ja koulussa, sekä ympäristöstä, mutta koira ei ole ihminen ja sillä on erilaiset tarpeet. Koirien perusravitsemusta ei opeteta, joten eläinlajierot ruokinnassa on opeteltava. Ei tuo ole sen kummallisempaa ja on vain osa tervettä eläimenpitoa.
Lihapohjaisessa raakaruokinnassa on selvät edut ja se on kohtuullisen helppo toteuttaa. Helppousakselilla mitään ei ylitä kuivamuonia, joka on mallia kaada kippoon ja laita kippo koiran eteen. Mutta raakaruokinta ei paljoa jää jälkeen ja suurin vaikeus, sekä hidaste, on muistaa ottaa ajoissa liha sulamaan.
Hivenen tarvitaan lisiä, kuten kalsiumia, sinkkiä, D-vitamiinia ja maksaa, mutta sen vaativammasta asiasta ei ole kyse. Jos kuivamuonan annostaa kuppiin 15 sekunnissa, niin raakaruokinnassa puhutaan 30 sekunnista.
Suositus: Koiralle lihaa vatsan täydeltä
Luennon intro:
Intron audio:
Voit ladata luennon diat tästä:
Lataa “Kennelrehu.pdf” Kennelrehu.pdf – Ladatty 1321 kertaa – 1,42 Mt
Ruuan konsepti
Ruuan käsite on ensin selvitettävä, vaikka se äkkiseltään tuntuukin itsestäänselvältä. Mutta se on ymmärrettävä, koska silloin tajutaan heti miksi ruoka on asia, jossa ei ole mystiikkaa – eikä vaikeuksia.
Audiona:
Ruoka antaa aina samat ravintoaineet, täysin riippumatta ruokintatyylistä. Asetelma kypsä vastaan raaka on keittiökemiaa, ja ani harvoin on merkityksellinen ruuan arvolle ravintona. Muutama poikkeus löytyy, mutta niissä kyse on koiran sairauksista tai yritetään kypsennyksellä parantaa ruuan kehnoa laatu – yleenä tarkoitetaan lihan ja viljojen sulavuuden parantamista. Ravintohävikkiä ei käytännössä ole kypsennyksessä ja sekin voidaan kompensoida määrällä. Toki prosessointi saattaa vaikuttaa (myös kotona keittäminen, hauduttaminen ja paistaminen ovat prosessointia), mutta silloin keskitytään yleensä hapen ja valon vaikutukseen ja antioksidantteihin.
Luomua arvostetaan, mutta se ei ole ravitsemuksellinen valinta. Se on ympäristö- ja tuotantokysymys. Luomu saattaa silti olla kysymysmerkkiä vähyyden myötä, koska lannoitteiden ja lisien käyttöä on rajattu.
Suositus: Vitamiinien kypsennyshävikki
Ruokinnan periaatteet
Kun koiralle rakennetaan ruokaa, niin määrätyt perusasiat on opeteltava. Aivan samoin kuin että keittiössä on tiedettävä, että munanvalkuaiset eivät vaahtoudu märällä vispilällä.
Audiona:
Raakaruokinta on aina laskettava, vähintään perusteiltaan. Sinulla on vastuu koirasi ruokinnasta, ei netistä saaduilla ohjeilla. Selvitä mitä mikäkin osa tekee ja onko vaihtoehtoja:
- lihasta rasva ja proteiinit, hiukan B-vitamiineja
- kalsium luusta tai lisänä
- D-vitamiini purkista, koska kalaa tarvittaisiin niin paljon
- sinkkiä ei saada koskaan riittävästi ruuasta, koska kiveksiä ei syötetä (pätee ihmisilläkin)
- E-vitamiini erillisenä lisänä, koska ruokaöljyissä harvoin on riittävästi
- maksa ja munuaiset ovat vitamiinien ja mineraalien lähde
Mitä monimutkaisemmaksi teet ruokinnan, sitä taatummin teet virheitä tai annat hyödyttömiä. Ja muista koko ajan, että syötät petoa, et kania.
Suositus: e-kirja ABC: Koiran raakaruokinta
Suositus: Raakaruokinnan suunnittelu
Liharuokinta vastaan kuivamuonat
Mitkä ovat raakaruokinnan edut, ja myös rajoitteet.
Audiona:
Raakaruokinta on rakennettavissa koiralle huomattavasti sopivammaksi kuin kuivamuonat, mutta se ei ole automaatio. Se riippuu käytetyistä raaka-aineista. Kuivamuona ei ole yksilöllinen kuin annosta muuttamalla, tai ostamalla uusi säkki. Raakaruokinnassa yksilöllisyyttä voidaan hioa raaka-aineilla ja niiden määrillä, sekä lisillä.
Raakaruokinta saattaa olla edullisempaa, mutta lihan hintojen korotukset ovat hieman muuttaneet tilannetta. 30 kg koiralla raja on 2019 noin 60 euron hintaisessa 15 kg kuivamuonasäkissä, halvempi on edullisempaa kuin liha. Laskeminen riippuu toki myös käytetyistä lihoista. Kannattaa myös miettiä onko edullisuus suhteessa hyötyyn.
Raakaruokinta vaatii hivenen oppimista, kun taasen kuivamuonissa ostetaan se säkki mitä myyjä tai tutut suosittavat. Raakaruokinnan perusteet oppii kuitenkin minuuteissa.
Suositus: Raakaruokinta kolmessa minuutissa
Suositus: Ruokinnan idea
Ruokakippo
Siirretään ruokinnan teoria käytäntöön: mitä ruokakiposta on löydyttävä.
Audiona:
Esimerkkejä Kennelrehun tarjonnasta
Selataan hieman Kennelrehun tarjontaa; mitä ostaa ja miksi.
Audiona:
Yleisökysymyksiä
Perataan muutama yleisökysymys mm. E-vitamiinista, öljyistä tai ulosteiden syönnistä.
(Anteeksi, ihmisten puhe tuli huonosti)
Audiona:
Jatkopohdintaa
Kaffepausseissa julkaistu eräänlainen vastaus tai tarkenne muutamiin luennolta tulleisiin kysymyksiin, pääosin vastaamassa miksi poikkeuksia ei ole huomioitu ja jatkamassa aihetta useampaa eläintä ei tarvita: Nälkä on ikuista.
Kysyttävää?
Jäikö Kennelrehun luennon tallenteesta kysyttävää tai ajatuksia? Käytä siihen sivun kommentointia tai Katiskan Meta-foorumia.
Jos haluat henkilökohtaista opastusta mihin tahansa ruokintakysymyksiin tai ongelmiin, niin hyödynnä Katiskan puhelinpalvelua. Olemme auttamassa sinua!