110: Koiran mantteli suojaa kylmältä (podcast)

Koiralle mantteli on sama kuin ihmiselle talvitakki, tuulitakki ja sadetakki. Ja aivan kuten ihmiselläkin, niin kaikkia käytetään kun on tarve ja harvemmin pärjää yhdellä. Koiran elämää kuitenkin helpottaa turkki, jos sellainen on koiralle jalostuksella luotu. Tai säilytetty.

Koira loimitetaan, tai sille puetaan takki tai loimi päälle (kyllä, hakukoneystävällinen lause) aina tarpeeseen. Kun on koiralle liian kylmää, tuulista tai kosteaa. Järkeä saa käyttää ja välttämättä siperianhuskya ei tarvitse pukea samalla pieteetillä kuin italianvinttikoiraa.

Tarve koiran pukemiselle voi syntyä myös käyttötarkoituksesta. Urheilevilla, olivat ne sitten agility- tai vinttikoiria, koirat puetaan herkemmin. Tai ainakin pitäisi. Niillä mikä tahansa pieni jäykkyys saattaa eskaloitua kunnon jumiksi ja myöhemmin liikevirheen myötä jopa lihasvammaksi.

Kotikoirat harvemmin, jos koskaan, liikkuvat samalla intensiteetillä. Ne saattavat näyttää menevänn hurjaa vauhtia, mutta säätelevät omaa liikkumistaan olosuhteiden mukaan. Urheilukoirat menevät pakolla, oli se sitten viettivoimaa tai koulutuksellista. Mutta toki poikkeuksia on, kummassakin ryhmässä.

Myös kesällä voi joutua pukemaan manttelin päälle, jos on riittävän kylmää ja kosteaa, sekä varsinkin tuulista. Varsinkin tuulen ja kosteuden yhdistelmä on paljon pahempi kuin kuiva kylmyys. Tuuli painaa lämmön iholta.

Manttelin on oltava koiralle mahdollisimman sopiva. Sen kuuluu istua niin hyvin kuin mahdollista, kuitenkaan estämättä liikkumista enempää kuin on pakko. Mutta tärkeintä on, että se suojaa rinnan, etujalkojen isot lihakset ja takapään. Selänhän suojaa mikä tahansa malli.

Älä koskaan osta manttelia sikana säkissä vain mainosten takia. Kysele aina kokemuksia.

Mainosväittämiin kuuluu suhtautua samalla varovaisuudella kuin vaikkapa lisäravinteissakin. Myyjä haluaa rahasi ja siksi kaikki lupaukset ovat luvallisia.

Botti, joka tunnetaan paremmin nimellä Back On Track, on malliltaan hyvä, ainakin määrätyn tyyppisille koirille, mutta valmistaja on harrastanut puhdasta kusetusta murtaessaan fysiikan lait muinaisella kiinalaisella keramiikalla.

Mantteleita voidaan käyttää myös lihaspuolen ongelmien ja loukkaantumisten tukihoitona, mutta koska osassa tapauksissa loimittaminen pahentaa samalla kun osassa parantaa, niin siitä on mahdotonta tehdä mitään koostetta. Ole kuitenkin hereillä sen suhteen mitä teet ja miksi.

 

Kaffepaussin aika
Kaffepaussin aika
110: Koiran mantteli suojaa kylmältä (podcast)
Loading
/
You are currently viewing 110: Koiran mantteli suojaa kylmältä (podcast)

Foorumin tuorein kommentti

  1. Aina mantteleitä on ollut. Mutta kaipa niistä tuli mainstreamiä siinä vaiheessa kun koirakanta pieneni koossa ja pukeutumisesta tuli myös muotia. Samaan aikaan pantabuumin kanssa. Jos on pakko vetää joku mielivaltainen viiva aikajanalle, niin vuosituhannen vaihde olisi sellainen.

    Tämä on vähän suhtautumiskysymys. Itseasiassa aika monet dobberitkin olisivat tarvinneet takin, vaikka niitä ei käytetty. Paljon tietysti vaikuttaa leveysasteetkin. Lapissa on tehtävä asioita eri tavalla kuin etelä- ja länsirannikolla.

    Mutta jos koira liikkuu, niin ei sillä hätää ole – pakkasillakaan. Siinä vaiheessa kun aletaan nostelemaan tassuja, niin sillä on kylmä. Silti on ihan selvä syy miksi etelän roduilla on aivan erilainen turkki kuin arktisilla.

    VIntit on aika iso ryhmä. Italiaanoja on aina puettu ja on pakkokin. Irliksiä ei. Venakot on muuten vaan niin arkoja turkistaan, että niillä on huppu päässä syödessäänkin :wink:

    Kun liitetään irkut ja britit vintteihin, niin se tarkoittaa aina greyhoundeja (juu, on siellä whippetejäkin ja lurchereita, mutta silti). Greyhoundilla on aluvilla, eli se tekee kaksinkertaisen turkin. Se auttaa sietämään kylmää paremmin kuin mitä tilanne on monilla muilla vinttikoiraksi lasketuilla, Mutta ei niitä pueta kuin treenin ja kisaamisen takia, jolloin idea on enemmältikin estää jäykistyminen startin odotusvaiheessa. Asioita tehdään siis paremmin kuin normaalisti kun halutaan huippusuoritusta.

    Se, että moni tekee asiat halusta huolimatta väärin, on toinen juttu. Näin minä Irkuissa tyyppejä, jotka piti koiraa odottamassa pienissä lecaharkoista tehdyissä lämmittämättömissä ratakenneleissä muutaman tunnin ja sitten pukivat koiran huolellisesti viisi minuuttia kestävää esittelyä varten. Minä tein juurikin päinvastoin. Tai Suomessa, jossa vedetään botti päälle heinäkuun helteissä muutamaksi tunniksi, ettei vaan lihakset jäähdy – me tehtiin tuokin päinvastoin.

    Oli meillä silti aina manttelivarasto kisoissa mukana ja niitä myös käytettiin, jos oli tarve. Meille ei ollut koskaan mikään ongelmaa joskus toukokuun ja syyskuun kylmissä sateissa, koska meillä riitti vaihtaa koiralle kuivaa ylle. Oma pukeutuminen ei läheskään aina sitten ollut niin säänmukaista.

    Muutoin – läheskään aina koira ei tarvitse varsinaisesti miinusasteiden takia takkia, vaan viiman ja sateen takia. Jos jätetään laskuista pois aidosti palelevat koirat, niin useimmat eivät tarvitsisi mitään tuplavuorista lämpöpomppaa, vaan tuulitakin. Myös ne, joilla on kunnon turkki. Ei koiran tarkoituksellisessa kastamisessa vain siksi, että rotumääritelmä puhuu säänkestävyydestä ja koira ei piittaa, ole suurtakaan mieltä.

    Eli useimmiten syy siihen lyhyelle kusetusreissulle pukemiseen johtuu vaan siitä, että omistaja niin haluaa – joko muuten vaan tai että näytelmäturkki ei mene piloille,

    Suurimman osan ongelma ei ole niinkään itse pukeutumisen tarve tai tarpeettomuus, vaan että ne rievut jotka ostetaan, ovat leikkaukseltaan surkeita tai muuten istuvuudeltaan alle kaiken arvostelun

    • liian iso kaula-aukko
    • jättää aidosti puolet kyljistä ja reidet paljaaksi
    • häntä nostaa mantteli ylös
    • liikkuminen on mahdotonta

    Botin greyhoundtakki oli hyvä malliltaan. Myyntiväittämät sitten olivatkin aivan täyttä kusetusta ja siinäkin ajattelin silloin, että on se kumma että täytyy keksitä satuja ja valheita, kun tuote itsessään on riittävän hyvä, että siitäkin saisi mainokset aikaiseksi.

    Jotain höpisin joskus podcastiin pukeutumisesta – ja nyt on pakko myöntää, että minulla ei ole mitään muistikuvaa mitä olen sanonut :joy:

    Mutta… teen tästä samalla linkitetyn julkaisun kommenttiketjun.

    110: Koiran mantteli suojaa kylmältä (podcast) | Katiska

  2. Meillä laitetaan lyhyt turkkiselle takki päälle korttelikierrokselle silloin kun sataa, koska prinsessa ei suostu muuten lähtemään ulos :joy: Hieman myös vähentää kotiin tulevan kuran määrää.
    Sillä on harvemmin merkitystä, jos jo ulkona ollessa alkaa satamaan :man_facepalming:t2:

    Sopivaa takkia sille on mahdotonta löytää. Jos haluaa koko selän ja reidet peittoon, on ympärys aivan liian iso.

    Ja sitten on vielä erikseen se, kun kaupassa puren huulta jotta en ostaisi sitä muka-hauskaa, täysin tarpeetonta villapaitaa, jolla koira ei tee yhtään mitään :sweat_smile:

  3. Toissa talvena käytettiin takkeja ja paitoja enemmänkin, kun oli usein paljon pakkasta. Vaate päälle siirtymien ajaksi ja pois vapaana remutessa.
    Viime talvena oli aika harvoin tarvetta muulle kuin sadesuojalle.

  4. Oi, nämä prinsessat on oikeasti ihania :joy:.

    Tuo, on kyllä ihan järkevää ennen ja jälkeen treenien pitääkin koira lämpimänä.

    Mietin taas, että kuinka paljon metsästyskoirilla ajon jälkeen käytetään loimia?
    Useamman tunnin ajon jälkeen olisi varmasti koiralle mukava palautuminen.

    Omille vanhuksille olen kyllä nykyään laittanut pakkasilla, viima ja sadekeleillä loimet päälle, koska liikkuminen, aineenvaihdunnan hidastuminen ja palautuminen on ihan erillainen kun nuoremmilla.

  5. Samasta syystä laitan sadetakin lyhytkarvaiselle, aluskarvattomalle koiralle. Pitää puoliväkisin raahata sateella ulos, mutta takki päällä on selvästi halukkaampi lähtemään. Miksei laittaisi, kun ei kovin iso vaiva ole, ja mukavampi koiralle?

  6. @Jagster laitatko tähän tagiksi vaate ja/tai vaatetus ja/tai pukeminen.
    Mielestäni osaan käyttää hakua, mutta ketjun löytämiseen meni useampi minuutti, koska sana mantteli ei kuulu mun sanavarastoon :laughing:

  7. Oon yrittänyt, ei tartu aivosoluihin :laughing:

  8. Vähän samaa sitten kuin minulla on hevosten suhteen. Puhun koko ajan manttelista, vaikka se on loimi.

  9. Minulle mantteli on sotilasunivormun päällystakki tai planeetan maankuoren ja ytimen välinen osa. Eläimenlämmike on loimi.

  10. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Mutta annetaan Googlen ratkaista :man_shrugging:

    • ”koiran mantteli”: 2710 osumaa
    • ”koiranmantteli” : 1390 osumaa
    • ”koiran loimi”: 1190 osumaa
    • ”koiranloimi”: 3780 osumaa
    • ”koiran takki”: 26500 osumaa
    • ” koirantakki”: 8350 osumaa

    Päällekkäisiä osumia on jonkun verrankin, koska monessa tekstissä käytetään kahta tai kolmea eri muotoa (sitä kutsutaan hakukoneoptimoinniksi :wink: )

    Oman käsityksen mukaan koirapuolelta kokemyksensa saaneet ja nimenomaan etelässä ja lännessä puhutaan manttelista. Sen sijaan hevostaustaiset ja itä- sekä pohjoismurteissa puhuttaisiin useammin loimesta. Tiedä sitten.

    Takki on kuitenkin yleistynyt, ja kotikoira-akselilla ja nimenomaan kaupunkilaisessa yleiskielessä.

  11. Noniin kiitos, nyt se löytyi! Mulle mantteli on miesten (paksu) villakangastakki, sen takia aivosolut ei hyväksy sitä koiranpukineeksi vaikka kuinka oon yrittänyt :joy:

    Wikipedia ratkaisee asian päällystakiksi ja viitaksi, mutta ei erittele käyttäjää :+1:

    Mulle loimi on kankaanvalmistus-sanaston lisäksi heppa-asia. Heppatakin sijaan mulle tulee ensin mieleen naru, josta pidetään kiinni. Varmaan juurikin sen takia, että kankaanvalmistuksessa puhutaan loimesta ja kuteesta.

    Tosin myös riimu on mun mielikuvassa naru, josta pidetään kiinni. Hevoset on mulle aika kaukainen asia :laughing:

    Edit. Perehdyin riimuun enemmän kuin kuvan verran, sehän on myös naru josta pidetään kiinni :sweat_smile:

  12. Ei ole :wink:

    Riimu on päässä. Se köysi on riimu(n)köysi/naru/varsi.

  13. :+1: mä pysyn jatkossa vaan näissä koira-asioissa :rofl:

  14. Avatar for Said Said says:

    Noniin, toi mun todella paleleva koira vastustaa kaikkia vaatteita, viis lämpötilasta. Jos on liian kylmä, niin se kiskoo eteenpäin hirveää vauhtia minkä voi tulkita innostukseksi. Vaikea sillon koittaa pukea kun toinen näyttää vasta ulkona :grinning_face_with_smiling_eyes:

  15. -15°c on se raja, kun koira ei enää kiemurtele vaatteiden takia, mitä mun on vaikea ymmärtää kun kyseessä on kuitenkin lyhytkarvainen yksilö :joy:
    Samoin ne kylmästä sinertävät nisät ja hangen rikki repimä iho tuntuu vaivaavan enemmän omistajia kuin koiraa :woman_facepalming:

  16. Vähän samaa kuin meidän vanhemmalla russelilla, joka riisuu itsensä heti. Ei kuulemma ole vaatteet pienen koiran juttu. Ja silti se paketoi itsensä sisällä kaikkiin mahdollisiin karvoihin ja peittoihin, kun kuulemma ei ole pienen koiran juttu asua näin pohjoisessa.

    Totta tuokin.

    Meillä on nyt -17 ja unohdin greyhoundin ulos (kyllä, olen ihan paska omistaja, saa kivittää :rofl: ). Kun havahduin siihen ja aloin taas kerrata mielessä, että miten paleltuneita anturoita hoidetaan, niin en löytänyt koiraa mistään. Siinä vaiheessa sitten aloin ynnäilemään mielessä, että kuinka kauan pukematon greyhound säilyy hengissä näillä pakkasilla, kun luntakaan ei ole kuin vaivaiset viisi senttiä.

    Sitten pisti silmään, että hevosten heinäpaali oli romahtanut ja siellä näkyi liikettä. Eli pitäisi valita, että lähteekö etsimään karannut greyhoundia vai päästää russelit metsästämään rottia… No, heinien joukosta pilkotti musta puikkonaama ja toisella syrjällä musta piiska levitti heiniä. Se kuspää ryömi esille vasta sitten kun oli varma, että pääsee sisälle.

    Ei sillä ollut hätäpäivää. Ja jos olisi ollut ulkona takki päällä, niin olisi varmaan riisunut sen ennen kuin ryömisi luomuvällyjen alle.

    Meillä on suurin osa aina pitänyt vaatteita kapinoimatta. Mutta ne tapaukset, jotka eniten kaipaisivat pukeutumista, myös taistelevat asiaa vastaan eniten.

  17. Täällä on varmaan tyypeillä enemmän tietämystä näistä vaateasioista mitä mulla.
    Yhdellä koiralla ollut sellanen botin fleecetakki jo kauan, kahdella sellaset verkkoloimet viime talvesta. Tossujakin ollaan käytetty mutta eihän ne jalassa pysy.

    Kahdella vanhimmalla näyttää takki lämmittävän tarpeeksi myös jalkoja eli tossuille ei edes tarvetta.
    Pienin ja nuorin palelee tassuista aika äkkiä vaikka liikkuu paljon mutta alkaa pyytelee syliin vartin päästä -10 → asteen pakkasilla. Myös vaikka se verkkoloimi päällä.
    Kysymys kuuluu: pitääkö sellainen talvihaalari koiran oikeasti lämpimänä, myös tassuihin asti vai pitääkö etsiä ennemmin tossut jotka pysyy kunnolla jaloissa ja laittaa takin alle vaan joku neule lisälämpöä antamaan?

  18. Ei mikään takki tassuja suojaa. Joko teet sille huopikkaat tai rajoitat tuollainen ulkoilua. Ei siinä oikein muita vaihtoehtoja ole.

  19. Jostain vaan joskus luin että kun on kunnon haalari päällä niin ei tartte tossuja kun lämpö pysyy myös jaloissa sillon :woman_shrugging:
    Pidemmillä lenkeillä tuleekin monesti syliin, painoa ku hippasen yli 3kg niin jaksaa kilsan verran kantaa jotta lämpenee.
    Tassut on niin pienet etten todellakaan ala itse ainakaan väkertää sille mitään huopikkaita :grimacing:

  20. Anteeksi, jos vastaan vittuillen… mutta vedä villahousut jalkaan, untuvatakki päälle ja karvilakki korvien suojaksi, ja mene sitten paljain varpain hankeen — keskustellaan sen jälkeen aiheesta uudelleen :wink:

  21. Pikkuvauvojen vanttuut. Ei niitä huovuttamaan tarvitse ruveta, mutta kuumassa peseminen toimii silti.

  22. Nekin on liian isot, testattu on. Anoppi neuloi joskus mun etusormen paksuiset töppöset ja mietin että ne saa pysymään hiuslenksulla paikallaan. Ei pysynyt, lensi pitkässä kaaressa lumihankeen :woman_facepalming:

    Ei ollenkaan, tältä käsin mietin myös itse asiaa mut sit mietin myös että se on koira ja erilainen ku ihminen ja jotain sinne päin.

    Mutta kunnon tossut etsintään ja takin alle joku neule tms.

Jatka keskustelua aiheesta foorumilla

Osallistujat

Avatar for Boshar Avatar for Lafal Avatar for Said Avatar for anon53133265 Avatar for Jonnap Avatar for Jagster

Jakke Lehtonen

Teen kokopäiväisesti koirien ravitsemusta sekä opetan omistajille koirien ruokintaa sekä fyysistä valmennusta. Suurin leipätyö on kuitenkin koira-ammattilaisten kouluttaminen vielä paremmiksi koirien ruokintaan ja ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Vastaan huomattavan pitkälle Katiskan sisällöstä. Sivuston FAQ: Jakke Lehtonen