Riboflaviini eli B2-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka on ehdottoman tärkeä koiran iholle, turkille ja kynsille ja ylipäätään solujen aineenvaihdunnalle sekä energian tuotannossa. Siitä on huomattavan harvoin varsinaista puutetta. Riboflaviini saattaisi kiinnostaa useitakin koiranomistajia, koska sitä tarvitaan ihon, turkin ja kynsien muodostamisessa ja huollossa. Sitä tosin saadaan helposti, sillä kaikki vihreät kasvit ja melkoinen määrä erilaisia bakteereja syntetisoivat riboflaviinia. Se on niin tärkeä vitamiini elämälle, että sitä löytyy lähes kaikista elävistä soluista.
Tärkeimpiä vaikutuksia
- säätelee hapetus/pelkistysreaktioita
- tarvitaan proteiinien ja rasvahappojen synteesissä
- tarvitaan useiden hormonien valmistukseen
- mukana antioksidanttitoiminnassa
Tärkein saantitie
- Elimet ja liha
Yhteistoiminta
- Niasiinin (B3-vitamiini) muodostaminen vaatii riboflaviinia.
Tarve
- NRC:171 µg/kgME
- FEDIAF: 150 µg/100 gKA
Riboflaviini on osana kahta koentsyymiä, joita tarvitaan energian tuotannossa säätelemässä hapetus- ja pelkistymisreaktioita. Riboflaviinia tarvitaan myös, kun elimistö valmistaa, syntetisoi, itse proteiineja ja rasvoja. Ainakin katekoliamiinit, noradrenaliini, serotoniini, asetyylikoliini ja histamiini – jokainen hormoneja ja viestiaineita – jäävät valmistamatta ilman riboflaviinia.
Kun riboflaviinista on puutetta, niin glukoosin, proteiinien ja rasvoja aineenvaihdunta kärsii. Seurauksena on mm. laihtumista, yleistä heikkoutta ja ärtyneisyyttä. Varsinaisia puutosoireita ovat
- suupielten halkeilu,
- suun limakalvojen vauriot ja
- kynsivallien tikkuuntuminen.
Kysymysmerkki on, että voisiko koirien kynsivallivauriot johtua jossain määrin riboflaviinin vajaasaannista
Varsinaista puutetta ei saada aikaiseksi kuin vakavilla ruokintavirheillä, kuten antamalla koiralle pelkästään käsiteltyä viljaa, leipää tai riisiä.
Tuntematonta kuitenkin on, että koska suolisto-oireet tai ylipäätään stressi lisäävät riboflaviinin tarvetta, voisiko koirilla kuitenkin olla vajausta sen saannissa, varsinkin kuivamuonilla ruokituilla tai raakaruokkinnassa, jossa lihan ja elimien määrä ei ole riittävä. Keittäminen ja auringonvalo kuitenkin vähentävät riboflaviinin määrää ruuassa.