Sipuli ja hemolyyttinen anemia

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkeli julkaistu:18.7.2010
  • Artikkelin kategoria:Koira

Foorumit ja netti ovat täynnä listoja, joista saa selville mikä on koiralle myrkyllistä. Osa listoilla olevista asioista ovat aivan perusteltuja, kuten ksylitoli. Osa taasen lähinnä vitsejä, kuten vaikka rusina. Sipuli on yksi, jolla pelotellaan jatkuvasti. Jos annat sipulia, niin koiran veriarvot romahtavat, koska se saa hemolyyttisen anemian sipulin sisältämistä sulfidiyhdisteistä. Siksi osa omistajista ei uskalla antaa koiralleen edes jauhelihakastikkeen loppuja, koska siinä on sipulia. Koirahan kuolee siinä vaiheessa käsiin. Onko sipuli aidosti yksi gastronomisen maailmankaikkeuden pahimmista myrkyistä?

Katsotaanpa erään tutkimuksen yhteenvetoa:

J Vet Pharmacol Ther. 2008 Apr;31(2):143-9.

An experimental study of hemolysis induced by onion (Allium cepa) poisoning in dogs.

Tang X, Xia Z, Yu J.

Internal Medicine Laboratory, Department of Veterinary Clinical Medicine, College of Veterinary Medicine, China Agricultural University, Beijing, China.

Abstract

The mechanism of hemolysis induced by onion poisoning in dogs was studied. Six adult, clinically normal Pekingese dogs were fed cooked onions at 30 g/kg body weight/day for 2 days. Blood samples were collected on days 1, 3, 5, 8, 12, 18 and 24 after onion administration, and urine was collected the day after bleeding. Red blood cell counts, hemoglobin and hematocrit were decreased from day 1, and significantly so on day 5 (P < 0.01), contrary to the results of white blood cell counts. So the plasma bilirubin levels and urobilinogen were increased on day 3 (P < 0.01) and day 4 (P < 0.01), respectively. The Heinz body counts were increased dramatically from day 1 (P < 0.01), peaking on day 3 (P < 0.01). Reticulocyte counts were increased from day 1 and the highest value was on day 8 (P < 0.01). Besides anemia, the following erythrocyte parameters were altered: erythrocyte glucose-6-phosphate dehydrogenase was reduced from day 1 and reached the lowest value on day 5 (P < 0.01); the reduced form of nicotinamide adenine dinucleotide phosphate was decreased on day 1 (P < 0.01); reduced glutathione was decreased from day 1 (P < 0.01) and the lowest value was on day 3 (P < 0.01); glutathione-peroxidase was increased on day 1, but decreased significantly on day 3 (P < 0.01); hydrogen peroxide was increased on day 1 (P < 0.01), then went down on days 3-12 (the undermost value on day 5, P < 0.01); catalase was risen dramatically on day 5 (the peak value, P < 0.01); malondialdehyde (MDA) was increased on days 1-8, (P < 0.01), and reached the peak value on day 5 (P < 0.01). Deformity of the erythrocyte membrane was decreased on days 1-12 and fluorescence polarization (rho) and microviscosity (eta) of the erythrocyte membrane were increased on days 1-12 (P < 0.01). There were positive correlations between MDA and rho as well as eta, with correlation coefficients of 0.908 and 0.922, respectively (P < 0.01), but there was a negative correlation between MDA and deformity index, with a correlation coefficient of -0.887 (P < 0.05). This study confirmed that onion poisoning in dogs causes hemolytic anemia.

PMID: 18307506 [PubMed – indexed for MEDLINE]

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18307506

Lyhyesti suomeksi. Kuudelle kiinanpalatsikoiralle syötettiin kypsennettyä ruokasipulia 30 g/kg kahden päivän ajan, ja verinäytteitä seurattiin 24 päivän ajan. Veriarvot alkoivat reagoida ensimmäisen päivän jälkeen ja myrkytystila näkyi korkeimpana muutaman päivän kuluttua. Johtopäätelmä oli, että sipuli aiheuttaa koirille hemolyyttisen anemian. Tarkoittaa siis sitä, että jauhelihakastikeen jäänteitä ei voi antaa koiralle.

Ei tarkoita. Meillä on juoksevia greyhoundeja, ja hyvät veriarvot ovat menestymisen perusedellytys. Tutkimuksen mukaan minun pitäisi antaa 900 grammaa sipulia 30 kg greyhoundille, ja veriarvojen romahtaessa saisin heittää hyvästit kilpailumenetykselle. Ongelma on vain siinä, että meillä 30 kg kilpagreyhound syö kilpailukaudella noin 600 grammaa lihaa päivässä – ei enempää. Tutkimus siis perustuu määrään, jossa pelkkää sipulia syötettiin enemmän kuin mitä meidän perheessä koira saa ylipäätään ravintoa. Normaali kotikoira syö toki enemmän, mutta silti – kokeessa käytetty määrä oli päätön.

Tämä on valitettavasti aika yleistä tutkimuksissa. Annetaan pelkästään ainetta A, ja sitäkin enemmän kuin kaikkea muuta saisi yhteensä päivässä, ja siitä sitten vedetään johtopäätöksiä johonkin suuntaa.

Ei liene kyseenalaista etteikö sipulin sulfidit aiheuttaisi hemolyyttistä anemiaa, mutta erittäinkin kyseenalaista on, että vaikuttavatko normaaliruuasta saadut sipulit yhtään mitään mihinkään. Koira ei tarvitse sipulia, eikä sen antamiseen vartavasten ole perusteita, mutta ei sitä pelätä tarvitse. Edelleenkin koiran kippoon voi heittää jauhelihakastikkeen lopun, eikä se saa hemolyyttistä anemiaa. Ei se saa sitä ranskalaisen sipulikeitonkaan lopuista.

Sivuhuomautuksena, että tutkimuksen yhteenvedosta ei selvinnyt mitä sipulia on annettu. Allium cepa on (kelta)sipuli, mutta siitä löytyy useampi lajike: kelta-, puna-, hillo-, jätti- ja salottisipulit esimerkiksi. Luultavammin kuitenkin tuttua keltasipulia.

Jakke Lehtonen

Teen kokopäiväisesti koirien ravitsemusta sekä opetan omistajille koirien ruokintaa sekä fyysistä valmennusta. Suurin leipätyö on kuitenkin koira-ammattilaisten kouluttaminen vielä paremmiksi koirien ruokintaan ja ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Vastaan huomattavan pitkälle Katiskan sisällöstä. Sivuston FAQ: Jakke Lehtonen