Lyhenne kgME tarkoittaa koiran painoa metabolisena painona. Se on koiran elopaino korotetettuna potensiin 0,75. Kissoilla käytetään tarkempaa arvoa 0,67, koska niillä painovaihtelua on vähäisempi kuin koirilla ja koko yleensä pienempi. Potenssiin korotus 0,75 on likiarvo, joka juontuu ajalta ennen taskulaskimia. Laskutikulla oli helpompi laskea potenssiin korotus 0,75 kuin 0,67. Likiarvo on kuitenkin riittävän tarkka.
Lyhenne kgME ei ole virallinen, vaikka sitä ja sen muitakin variaatioita käytetään. Aika ajoin jopa tieteellisissä teksteissä on yritettävä kontekstistä päätellä onko kyseessä koiran tai kissan elopaino vai metabolinen paino.
Koiran painoon vaikuttavista kudoksista kaikki eivät ole aineenvaihdunnallisesti kovinkaan aktiivisia, kuten luusto ja läski. Sen sijaan esimerkiksi iho ja turkki ovat erittäinkin aktiivisia, lihasistosta puhumattakaan. Jänteet ja rustot taasen eivät ole aktiivisia. Pienillä koirilla on suhteessa painoonsa enemmän esimerkiksi ihoa, ja se on yksi syy siihen miksi pienet kuluttuvat ja tarvitsevat ravintoaineita painonsa suhteen isoja enemmän. Siksi tarpeet ilmoitetaan usein metaboliselle painolle.
Potenssiinkorotus aiheuttaa sen, että tarpeissa muutos vaikka 5 painokilosta 10 kiloon on suurempi, kuin 30 kilosta 40 kiloon.
Riippuu hieman tapauksesta onko metabolinen painon käyttö tarvelaskuissa parempi tai huonompi kuin elopainon (kgEP). Nyrkkisääntönä voi käyttää, että jos energiankulutus lisääntyy selvästi elopainokilon mukaan, kuten vaikka liikkuessa, niin myös tarpeissa olisi syytä käyttää elopainoa. Silloin ollaan aina tilanteessa, jossa aiotaan antaa perustarvetta enemmän.
Kalsiumin tarve ei suuremmin liity elopainoon, koska luuston määrä ei riipu lihaksiston tai rasvakudoksen määrästä. Sen sijaan proteiinien tarvetta tai raudan annostusta saattaisi olla syytä miettiä elopainokilon kautta, varsinkin aktiivisilla koirilla.
Tuon eron miettiminen ei kuulu tavallisen koiranomistajan osaamisiin, vaikka termit ja niiden lyhenteet onkin syytä tuntea. Omissa arkilaskuissa metaboliseen painoon perustuvan tarpeen voi muuttaa elopainolle puolittamalla tarve ja pyöristämällä hieman ylöspäin.