Hammaskiven poisto

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkeli julkaistu:14.7.2011
  • Artikkelin kategoria:Koira

Hammaskivi vaivaa useita koiria. Varsinkin greyhoundeilla  ja muilla pitkäkuonoisilla se on kirous Ennen se oli vanhusten sairaus, nykyään vaivaa jo nuoria – joskus jopa pentuja. Hammaskiveä kertyy turhan suuria määriä paristakin syystä.

Ensimmäinen on liian pehmeä ruoka. Kun hampaat joutuvat tekemään töitä ja kulmurit uppoavat tiukkaan ruokaan, niin hammaskivi kuluu mekaanisesti pois. Turvotettu kuivamuona ja oikeammin letkuruokintaan sopivat mössöt aiheuttavat takuuvarmasti hammaskiveä. Hammas on jatkuvasti ruuan peittämä, eikä mikään poista sitä.

Ruuan laatu aiheuttaa hammaskiveä, olkoonkin että jotkut hyppäävät tästä väitteestä takajaloilleen. Mitä enemmän ruuassa on hiilihydraatteja, jopa ihan aitoja sokereita, sitä enemmän syntyy hammaskiveä. Ainakin näin oletetaan — päteekö se koirilla täysin vastaavasti kuin ihmisillä, onkin hämärän peitossa.

Kuonon malli on altistava tekijä. Pitkä, kapea kuono varmistaa, että edes sylki ei missään vaiheessa puhdista hampaiden pintaa. Sukulinjoilla on selvä merkitys. Samalla tapaa kuin että Suomessa on kehnoa luustoa periyttävä greyhound-uros, niin takavuosilta on löydettävissä uros, jonka jälkeläisillä oli huomattavan paljon hammasongelmia. Kahteen viimeiseen on harrastajan vaikea vaikuttaa, mutta muihin syihin kylläkin.

Hammaskivi aiheuttaa pitkällä aikavälillä koiralle huomattavan paljon ongelmia. Ien vetäytyy ja hampaat reikiintyvät. jonkin ajan kuluttua ei auta enää puhdistaminen, vaan hampaita on poistettava. Koiralla on jatkuva vastustuskykyä alentava lievä tulehdus. Siksi hammaskiven muodostumiseen on reagoitava.

Hammaskiven poisto 1
© Jakke Lehtonen

Ennaltaehkäisy on parasta. Annetaan ruokaa, joka vähentää hammaskiven muodostumista. Jos mahdollista, niin kuivamuona annetaan turvottamattomana runsaassa vedessä. Hampaat saavat mekaanista työtä, ja vesi huuhtoo. Lihaa on paha kovettaa, mutta jäisten rustojen syöttäminen auttaa. Rustot ovat hammasharjana tehokkaampia kuin puhdas luu. Koiran hammas uppoaa sitkeään tavaraan, joka aivan kuin hioo hammaskiveä pois.

Kun se on vielä juuri otettu pakastimesta, niin rusto on entistä kovempaa ja kylmyys takaa, että herkemmälläkin koiralla jäystäminen ei lopu ienten kirvelyyn. Luu vaatii enemmän työtä, eikä poista ihan juurta myöten. Rustojen ja luiden antamiseen ei kannat kuitenkaan tuudittautua, sillä monella koiralla on taipumus syödä vain toisella puolella. Silloin kidan toinen puoli jää aina hoitamatta.

Harjaaminen on suositeltavaa. Se vain tuppaa jäämään tekemättä, vaikka ei saisi. Sähköhammasharja on ainoa järkevä vaihtoehto. Koiralle kannattaa ostaa kokonaan oma. Sellainen mahdollisimman halpa. Toimii vähintään yhtä hyvin kuin kalliimmat, mutta halvan rikkoutuminen ei harmita, kun se hoidon jälkeen unohtuu lattialle ja koira kostonhimossaan päättää katsoa miten se on rakennettu. Eikä sitten käytetä ihmisten hammastahnoja. Ne eivät käy koiralle.

Merilevä

Karoliinisessä instituutissa Wikner et al. tutkivat merilevän väitettyä kykyä vähentää hammaskiven muodostumista.
Tutkimuksessa kokeiltiin ruskeaa merilevää (Ascophyllum nodosum) ja havaittiin, että merilevä vähensi plakin ja hammaskiven muodostumista. Vaikutus oli annos- ja aikariippuvainen, enemmän on parempi. Ihmisillä tehdyssä kokeessa käytettiin kahta annosta, 125 mg ja 250 mg tabletteja kokonaisina nieltynä.

Syy miksi merilevä näyttäisi auttavan estämään tai ainakin vähentämään hammaskiven muodostumista on hämärän peitossa. arvellaan, että merilevä jollain tapaa muuttaa syljen koostumusta. Yksi mahdollisuus on, että merilevän sulfaatit tai muu tekijä, esim. pH:n muutos, vaikuttaa suun bakteeritoimintaan ja sitä kautta hammaskiven muodostumiseen. Tämä ei ole kuitenkaan automaatti, eikä toimi kaikilla.

Kilpairauhasen vajaatoiminnasta kärsivien koirien omistajat ovat olleet huolissaan merilevän sisältämistä kohtuullisen korkeista kivennäisainepitoisuuksista, varsinkin jodista. Ascophyllum nodosum sisältää jodia 500 – 1200 mg/kg, eli vaikkapa 150 mg annoksessa on 75 – 180 ug jodia. Tuolla määrällä ei pitäisi olla suurtakaan merkitystä, mutta toki jokainen tekee omat valintansa.

Tämän perusteella saattaisi olla järkevää käyttää merilevävalmisteita hammaskiven ehkäisyyn. Se ei poista tai estä sitä, mutta saattaa helpottaa irrottamista. Merilevätuotteissa on suuria hintaeroja, enkä minä tiedä onko järkevää maksaa nimenomaan hammaskiven estämiseen markkinoidusta tuotteesta huomattavasti suurempaa kilohintaa kuin mitä bulkkimerilevä maksaa. Toinen mikä ei ole selvinnyt, on että vaikuttavatko kaikki levät samalla tapaa, vai vain yksi määrätty.

Poistaminen

Kun hammaskiveä alkaa kuitenkin kertymään, niin onko eläinlääkäri ja rauhoituksessa tehtävä hammaskiven poisto ainoa ratkaisu? On, mikäli sitä on huomattavan paljon, hampaat ovat reikiintyneet tai hampaat heiluvat. Normaalin hammaskiven poistamisen takia ei läheskään aina tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Itseasiassa hammaskiven poisto alkaa olla samalla tapaa omistajan perustehtäviä kuin kynsien leikkuu.

Hammaskiven poisto 2
© Jakke Lehtonen

Työvälineistä tutuin lienee omistajan kynsi. Silläkin saa joskus jotain irti, olkoonkin että se tuppaa useimmiten olemaan plakkia. Kolikon syrjää käytetään useasti. Toimii, mutta työtarkkuus ei ole parhaimmasta päästä. Varsinkin ienraja on hankala. Mutta kulmahampaat ja isot takahampaat hoituvat. Työkaluja, raaputtimia ja pihtejä, saa ostaa. Hämmästyttävän moni luulee, että lääkärin välineistö on kuin reseptilääkkeet – tarvitaan joku lupa. Ei tarvita. Kannattaa kysyä josko oma lääkäri suostuisi myymään. Tai googlettaa firma, joka niitä myy. Apteekeistakin välillä saa, mutta apteekin hinnoilla. Niillä saa huomattavasti enemmän aikaiseksi kuin kynnellä tai kolikolla. ammattivehkeitä kun ovat.

Nyt tulee ihan puhdas mainos, mutta ilman taloudellista hyötyä meidän suuntaan. Kirjoituspäivämäärällä Hong Kong myy hintaan kaksi euroa kaiverrinta (edit: ei myy enää, eikä ole enää Honkkariakaan, koska se kaatui ja Rusta osti). Sellaista paristokäyttöistä, jonka luvataan kykenevän ihan metalliin ja jopa lasiinkin. Nahkaan ja muoviin se ainakin toimii. Ja mikä parasta, sillä poistaa hammaskiven. Sen kanssa työskentely on niin tarkkaa, että ienrajan pääsee työstämään ilman ärtyneitä ja vertavuotavia ikeniä. Koska se toimii kahdella AA-paristolla, niin teho ei todellakaan riitä vahingoittamaan itse kiillettä. Lelu, mutta toimiva lelu. Meille noita ostettiin useampi, koska vaikka paketissa varaterä tuleekin mukana, niin tuskin nuo turhaan pitkään kestävät. Kipin kapin Honkkariin ennen kuin loppuvat.

Jos kotoa löytyy Dremel tai vastaava verkkokäyttöinen pienoispora, niin sen käyttöä ei kannata kokeilla. Niissä on pyörimisnopeutta ja tehoa niin paljon, että epäilen onko hammas enää kunnossa hoidon jälkeen.

Kun hammaskiveä poistaa, niin pari asiaa on muistettava. Siinä on käytettävä välillä voimaa, mutta ei liikaa. Tarkoitus ei ole repiä ientä irti ja hampaan poiston tekee eläinlääkäri. Kiillettä ei saa myöskään naarmuttaa. Silloin se reikiintyy helpommin, ja kerää kahta pahemmin hammaskiveä. Mutta kiille on yleensä melkoisen vahvaa. Onhan se tarkoitettu kestämään vahvojen reisiluiden murskaamista. Hampaiden sisäpuoli on vaikeaa, joillain jopa mahdoton puhdistettava. Hammaskiveä kertyy kuitenkin myös sinne. Kun sisäpinnat alkavat olla melkoisen totkuiset, niin on aika tilata lääkäriaika.

Hammaskiven poisto 3
Merkinnän alussa oli ’ennen’ kuva. Tämä on puhdistuksen jälkeen. © Jakke Lehtonen

Hammaskiven poistosta on muitakin hyötyjä. Se opettaa koiraa olemaan käsiteltävänä. Se säästää rahaa. Eikä rauhoitus ole koskaan riskitön, hammaskiven poistoon – oikeammin narkoosipuoleen – on koiria kuollut.

Kuvassa muuten näkyy lyhyen motivointiköyden pää. Näppärä vehje pitämään suuta auki.

You are currently viewing Hammaskiven poisto
© Jakke Lehtonen

Foorumin tuorein kommentti

  1. Tästä tuli mieleen: @Jagster kun oot sanonu että annatte koirille broilerin koipi-reidet sillon tällön niin annatteko ne jäisinä vai tuoreena?

    Entä mites joku porsaan kyljys tai ribsit? Onko niissä tarpeeksi vastusta hampaille? Molemmat kyllä sellasia että ennemmin otan omalle lautaselle :grin:

  2. Raakoina. Siis sulina. Hieman liikaa lihaa, että haluaisin kaiken menevän jäisenä vatsaan.

    Kyljykset ei menisi koskaan koiralle, mutta sen jälkeen kun kyljysten hinta moninkertaistui, niin en ostanut niitä ihmisillekään — eli siis varmaan 10 vuoteen.

    Ribsejäkään ei nykyään osteta, samasta syystä. Mutta ensin söisi ihmiset ja sitten vasta koirat.

    Mutta kummassakaan en antaisia jäiseneä. Kyljyksissä ihan siksi, että ne ovat ruokaa ja ribseissä päinvastaisesta syystä — ei ne vastusta enempää antaisi edes jäisinä.

  3. Sulana tosiaan tarkoitin mutta kun ei tullu muuta sanaa mieleen kuin tuore niin :woman_shrugging:

    No juu possut tosiaan menis meilläkin ihmisten lautasille mikäli ostais, joskus jostain ilta-alesta raaskinu ostaa.
    Mutta siis meillä kun yhdelle ei sovi broileri (nuorempana meni useasti veriripulille niin en uskalla enää edes kokeilla) niin siksi mietin tota kyljystä. Mutta halvempaa antaa naudan rustoluu. Sitä joutuu kyllä kirveellä pilkkoa mutta eipä anna muuta samana päivänä :+1:

  4. Niin ja tällänen tuli myös mieleen että ihanko oot antanu niitä maustettuja koipia? On kai niitä maustamattomiakin :thinking:

  5. Juu maustettuja. Paketti on yleensä hieman edullisempi kuin naturellit — ainakin jos ei kilohintaa katso.

  6. Tuo teksti on kirjoitettu 2011 ja siinä puhutaan hampaiden harjauksesta yhtä tärkeänä asiana kuin kynsien leikkaus. Mulla on sellainen muistikuva, että @Jagster olisit sitä mieltä, että harjaaminen on turhaa… muistanko taas väärin? :thinking:

    Me ollaan viety koiruus vuosittain hammastsekkiin ja hammaskiven poistoon. Se on sen verran hintava urakka, että pohdinnassa on, josko ensi vuonna vain poistattaisi hammaskiven. Jotain seurantaa vaativaa tuolla tosin on hampaissa, tähän väliin en muista mitä. Elli jauhaa joka kerta harjauksen tärkeydestä, on sitä kokeiltukin, mutta se kokeilu kesti alle viikon. Sittemmin vaan mietin toistuvasti, että eipä siitä haittaakaan olisi, jos vain saisi aikaiseksi.

    En usko, että harjaus kokonaan pitäisi hammaskiveä poissa, mutta ehkäpä se sitä vähentäisi. Myös miehelle kiertyy hammaskiveä, mutta sillä on harvemmin paikattavaa. Mulla taasen on aina tarkastuksen jälkeen paikattavaa, mutta hyvin vähän hammaskiveä, joten olen siinä käsityksessä, ettei kiven määrä ole vain harjauksesta riippuvainen :woman_shrugging:
    Koiralle sitä kiertyy vuodessa turhan hyvät määrät ja närästyksen takia rustot ei ole vaihtoehto. Keppejä se kyllä palastelee ja sylkee irronneet palaset pois. Kuivaa sämpylää ei ole vielä tullut kokeiltua.

    Ehkä se koiran hampaiden harjaaminen vielä jonain päivänä muuttuu muuksikin, kuin ajatukseksi :woman_facepalming:

  7. Mä muistelisin näin myös :thinking:

    Meillä kaksi koiraa käy vuosittain, yhden pitäis melkein käydä kaksi kertaa vuodessa, yksi käynyt vasta kerran ja tulee 4v. Mutta se onkin isoin ja hotkii ruuan paljolla vedellä :woman_shrugging:
    Tässä just katsoin että 2vuotta sitten kun käytin kaikki samaan aikaan, otettiin rtg ja putsattiin hampaat ja joltakin jopa poistettiin joku hammas niin maksoi koko käynti noin tonnin. Nyt netissä hinnasto näytti pikku koiralle pelkän hammaskivenpoiston ja rtg alkaen 433e :exploding_head: YHDELTÄ KOIRALTA! En voi ymmärtää…

    Me kokeiltu myös harjaamista mutten nähny mitään etua siinä. Yksi ell joka perehtyny hampaisiin sanoi että 2 viikkoa menee että se töhnä muuttuu hammaskiveksi eli periaatteessa jos 1-2 kertaa viikossa antais jotain pitkäaikaista kovaa pureskeltavaa niin pitäis auttaa.
    Tiedä sitten.

    Mulle kertyy itselle myös hammaskiveä tosi helposti ja sit taas reikiä vähemmän. Ja se kuulemma johtuu syljestä tjs.

  8. Muistat ihan oikein.

    Tuolloin oli sellainen vaihe, kun yritin noudattaa jotain konsensusta ja mukaan tuli yleisen käsityksen mukaisia asioita — joihin en uskonut silloinkaan. Mutta elin siihen aikaan käsityksessä, että ihmisten on helpompi ottaa asioita vastaan kun mukana oli tutumpia juttuja.

    Sitten huomasin, että

    • ihmiset valikoivat rusinat pullasta eli vain ne tutut asiat
    • en pitänyt moisesta tyylistä ja minulla oli koko ajan olo, että valehtelin

    Olen minäkin pessyt koirien hampaita. Varmaan enemmän tai vähemmän jokainen on. Yhtään ainutta hammasta sillä ei ole säästetty eikä saatu vähennettyä eläinlääkärireissuja.

    Ja sitten tulee vastaan joku sakemannin omistaja, joka elvistelee koiransa valkoisilla hampailla ja kehuu sen johtuvan braunin pyörivästä harjasta ja virbacin hammastahnasta. Sakemanneilla nyt vaan tuppaa olemaan hyvä hammaslaatu (vaikka ne muutoin joka paikasta romuja ovatkin) vaikka mitään ei tekisi.

    Eli saman tapaista kuin ihmisillä, missä joku tulee toteamaan, että ei hammaslääkäriä tarvitse pelätä eikä hoito satu. Ja kun kysyy kokemuksia, niin elvistelevät että 40 vuoteen ei ole tarvinnut paikata yhtään hammasta eikä poistaa kertaakaan hammaskiveä.

    Siinä sitten meikäläinen nyökyttelee. Kun 12 vuotiaaksi mennessä oli melkein kaikki hampaat paikattu kahteen kertaan — ensi maidot ja sitten pysyvät — ja aikuisiällä on kaksi poskihammasta revitty ilman puudutusta.

    Kummassakaan tapauksessa kyse ei ole harjaamisesta tai harjaamattomuudesta, vaan geneettisestä edusta tai haitasta.

    Enkö enää tiedä yhtään miten tämä liittyy mitenkään koirien hammaskiveen :man_facepalming:

  9. Jaa, mulla on taas aika positiiviset kokemukset koirien hampaiden harjauksesta, sanoisin että sen ansiosta molemmat koirani on välttänyt hammaskiven poiston eläinlääkärissä 11v ja 7v. Vanhemmalla sekarotuisella koiralla on luonnostaan hyvä suu, silleen että se on märkä eli tuntuu että sinne ei niin helposti pääse kertymään hammaskiveä, nuorempi koira taas on sellainen, että sylkeä erittyy aika vähän suuhun ja se on useinkin aika kuivan tuntuinen hampaiden ulkopinnoilta ja sille kertyykin enemmän hammaskiveä ja ientulehdusta, mutta harjauksella on pysynyt kurissa. Sillä kun hammaskiveä harjaa päivittäin vaikka parin viikon ajan, niin se silleen pehmenee ja halkeilee pois, samoin ienten verenvuoto heti helpottaa kun alkaa harjaamaan mutta en sit tiiä, nää on vaan mun omat kokemukset :thinking:

  10. Juu, 460e taisi olla loppukevään hammashoitoreissu :crazy_face: siksi mietin, josko vaikka rönkan jättäisi ensikerralla pois. Tosin sen osuus summasta taisi olla melko pieni.
    Et sillai tavallaan se hampaiden harjaamisen aikaansaaminen saattaisi tulla halvemmaksi :see_no_evil: jos siitä on hyötyä. Ja se selviää vain kokeilemalla :expressionless:

  11. Taitaa olla aika harvassa lekurit jotka rapsuttelee ilman rönkkaa.

  12. Ai, en tiennyt että se siihen kiven poistoon liittyy :+1:
    Luulin sitä yleisemmäksi hampaiden kunnon tarkastukseksi. Mies on aina varannut sen hammashoitoajan, oon vaan vierestä ihmetellyt, että miksi se noin laajan setin ottaa :joy:

  13. Tsekkaavat samalla täytyykö joku nyppäistä pois.

  14. Mutta pitäis jaksaa vuosi niitä hampaita nitkuttaa niin huomais onko hyötyä :grimacing:

    Meinasin kans jos ei rtg ottais seuraavaksi, katotaan mitä ovat lekurilla mieltä.


  15. Meillä 7-vuotiaan purukalusto näyttää muuten hyvältä, mutta molemmissa yläkulmahampaissa hieman hammaskiveä ja ienrajassa tollanen harmaa alue. Mikä se on? :thinking:
  16. Hammaskiven jäljiltä, ja hissukseen alkavaa parondiittiä. Aika normaalia, eikä aiheuta sen kummallisempia toimenpiteitä.

  17. Toi kohtako paron alkua? En oo tiennytkään että se näyttää tolta. Täytyykin ottaa otsavalo ja tutkia jokaisen koiran hampaat kun kahdella toi paro alkaa olla “melkein” ongelma.

Jatka keskustelua aiheesta foorumilla

Osallistujat

Avatar for Lafal Avatar for Ninan Avatar for Jazzizmin Avatar for Jonnap Avatar for Jagster Avatar for katiska

Jakke Lehtonen

Teen kokopäiväisesti koirien ravitsemusta sekä opetan omistajille koirien ruokintaa sekä fyysistä valmennusta. Suurin leipätyö on kuitenkin koira-ammattilaisten kouluttaminen vielä paremmiksi koirien ruokintaan ja ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Vastaan huomattavan pitkälle Katiskan sisällöstä. Sivuston FAQ: Jakke Lehtonen