Vitamiinit ja hivenaineet pähkinänkuoressa

Raakaruokinnan aloittamisesta tuli toivepalautetta. Vitamiinit ja yleisimpien kivennäisten tarpeet kivasti ja yksinkertaisesti taulukoituna. Iloksenne lisäsin myös Omega-rasvahapot mukaan.

No, sinänsä helppo pyyntö toteuttaa. Mutta jotta tästä saataisiin mahdollisimman yksinkertainen, niin aikuisen koiran tarpeet on aika karkeasti pyöristettyjä ja taulukossa ilmoitettu elopainokiloa kohden. Näitä voi käyttää suuntaa antavina, mutta jos ruokavalion haluaa viilata kohdalleen, niin kannattaa käydä otsikon aihepiirin tarkemmat artikkelit ja oppitunnit, sekä käyttää laskemiseen metabolista painoa.

Taulukon on tarkoitus olla vain tiivis muistilappu, joten siinä on väistämättä suuriakin puutteita. Vitamiinien otsikkorivillä vilahtava SI viittaa SI-järjestelmän mukaisiin yksiköihin, eli grammaan ja sen johdannaisiin erotuksena kansainvälisiin yksiköihin (Ky).

50/50-ruokkijoiden kannattaa kiinnittää erityistä huomiota D-vitamiiniin, sinkkiin ja kalsiumiin, kuivamuonaosuus huolehtii yleensä 50/50-ruokinnassa kaikesta muusta.

Vitamiinit

Vitamiinien kohdalla taulukkoon on pyritty keräämään kaikki olennainen tieto, niin annostelu, lähteet kuin mahdollisuus yliannosteluunkin – lähinnä siksi, että yliannostelulla pelotellaan usein kohtuuttomasti.

VitamiiniTarve kgEP (n. 15-45 kg koirat)Muunnos ky -> SI-yksikköMuunnos SI-yksikkö -> kyYliannostusLuonnolliset lähteetVaikutuksetMilloin lisätään
A-vitamiini22,5 µgky*0,3µg/0,3Vähintään 50-kertainen päiväannos toistuvasti.
Maksa, kananmuna
Silmien ja ihon hyvinvointi, hedelmällisyys, yleinen hyvinvointi, vastustuskyky
hedelmällisyysongelmat, iho-ongelmat, silmävaivat, alentuneen vastustuskyvyn tukeminen
B-ryhmä
B-vitamiinit
Vesiliukoinen, ei tunneta
Liha, koira tuottaa itseB-ryhmään kuuluu kahdeksan eri vitamiinia! Elimistön perustoiminnot, hemoglobiinin tuotanto, entsyymitoiminta.Anemia, koprofagia (?), rasitus
C-vitamiiniVesiliukoinen, ei tunneta
Kasvikset ja hedelmät, maksa, koira tuottaa itseAntioksidantti, kollageenisynteesiVirtsatietulehdukset, struviittikiteiden/kivien liuotus, hiiva, rasitus
D-vitamiini0,7 µgky/40 tai ky 0,025µg*40Yliannostuksen riski on lähinnä teoreettinen. Mikäli koira syö D-vitamiinia kerralla tuntuvasti liikaa, pidetään vain tauko D-lisästä.Kala, kalanmaksaöljyKalsiumin ja fosforin tasapaino, vastustuskyky, hedelmällisyys, yleinen hyvinvointi, palautuminen
Murtumien hoito, luustovaurioiden ennaltaehkäisy, suorituskyvyn parantaminen, vastustuskyvyn tukeminen
E-vitamiini0,5 mg (alfa-tokoferoli)ky/1,1 (alfa-tokoferoli)mg*1,1 (alfa-tokoferoli)Myrkytystilaa ei tunneta, mutta suurilla annoksilla (yli 5mg/kgEP) voi olla hidastava vaikutusÖljyt ja rasvat. Tarve nousee ruokinnan rasvan noustessaAntioksidantti, joka suojaa elimistön rasvoja. Ryhmään kuuluu useita samankaltaisia yhdisteitä, joista osa on vitamiiniaktiivisia ja osa yksinomaan antioksidantteja, mikä täytyy ottaa huomioon annostelussa.Hedelmällisyysongelmat, iho-ongelmat, palautumisen tukeminen, anemia ja verenvuoto, stressin hoito.
K-vitamiini22 µg1000-kertainen annosMaksa, vaaleat lihat. Koira tuottaa jonkin verran itse. Veren hyytyminen, luuston hyvinvointiSuoliston epätasapainotilat, verenvuototaipumus, Magnesiumin aineenvaihdunnan häiriöt, luusto-ongelmat

Hivenaineet

Hivenaineiden osalta yliannostusta ei ole kirjattu taulukkoon, sillä yliannostusta on harvoin mahdollista saada ruuan kautta. Kuitenkin kannattaa pitää järki päässä annostelussa, usein n. 2-3 kertainen annos on elimistön kannalta varsin järkevä. Useimpien mineraalien tarve myös nousee rasituksessa.

Mahdollinen liikasaannin oireilu näkyy useimmiten erityksessä – mm. rauta, magnesium ja kalsium vaikuttavat vatsan toimintaan. Sinkki voi närästää ja aiheuttaa oksentelua. Kalium ja natrium voivat lisätä virtsaneritystä.

MineraaliTarve kgEPLuonnolliset lähteetVaikutuksetMilloin lisätään
Kalsium60-80 mgLuu, kananmunan kuori
Luuston kovettaja ja elekrolyytti. Vaatii kaverikseen D- ja K-vitamiinit.Kova rasitus, luunmurtumat.
FosforiVähemmän kuin kalsiumiaLiha, viljatSaannilta on melkoisen mahdoton välttyä, tarpeellinen koko kehon toiminnoissa. Kalsiumin kanssa elimistön yleisimmät kivennäiset.Ei yleensä tarvetta lisätä.
Sinkki valokeilassa1 mg

Korkeampi, optimiin tähtäävä 2 mg
Liha, sisäelimet. Tarve on lähes mahdotlähes mahdoton täyttääon täyttää ilman lisäravinteitaTärkeä hivenaine moniin elimistön toimintoihin. Puute näkyy mm. iho-ongelmina, sukupuolivietin heikkoutena, karvattomina silmän-ympäryksinä jne.Yleensä aina.
Magnesium8 mgLiha, luuVaikuttaa luustossa ja lihaksissa, osallisena moniin elimistön toimintoihin ja nestetasapainon säätelyyn. Puutos näkyy usein kramppeina, mutta ei ole kovin todennäköinen normaalissa rasituksessa oleville koirille.Rasituksessa. Ei oksidimuotoista. Ei munuais-ongelmaiselle.
Kalium60 mgMineraalisuola, merilevä, kala, liha, peruna, banaani, leseet, nokkonen, elimetElektrolyytti ja moniin elimistön toimintoihin osallistuva hivenaine. Osallisena nestetasapainon säätelyssä ja lihasten hyvinvoinnissa. Puutos näkyy kramppeina.Rasituksessa.
Jodi13 µgMerilevä, jodioitu suolaKilpirauhashormoni tyroksiinin rakennuspalikka.Raakaruokitut. Kilpirauhas-ongelmat, aineen-vaihdunnan häiriöt.
Natrium0,85 mgSuolaElektrolyytti ja moniin elimistön toimintoihin osallistuva hivenaine. Osallisena nestetasapainon säätelyssä ja hermotoiminnoissa.Lisälle on harvoin tarvetta, mutta kovassa rasituksessa ja neste-tasapainon heitellessä, esimerkiksi ripulissa, pieni ripaus suolaa juomaveteen on hyvä.
Rauta0,42 mgPunainen liha, maksaVeren punasolujen rakennusaine. Lihaan pohjautuvassa ruokinnassa harvoin puutetta.Anemia. Muista myös B12!
Seleeni5 µgMunuainen, tonnikala, kala, punainen liha
Antioksidantti ja aminohappojen rakennusaine. Tehoaineena nivelissä, vaikuttaa hedelmällisyyteen. Toimii yhdessä E-vitamiinin kanssa. Peruskoiralla harvoin ongelma.Hedelmällisyys-ongelmat, nivelongelmat, kasvukivut. Rasituksessa ja luomua tai ulkomaista lihaa syövillä koirilla kannattaa lisätä.

Rasvahapot

RasvahappoAnnos per 20-30 kgEPLuonnolliset lähteetVaikutuksetMilloin lisätään
EPA (Omega-3)300-500Rasvainen kalaOhentaa verta, voi vaikuttaa edullisesti tulehduksen kehitykseen. Voi muuntua DHA:ksiRasituksessa, toipilaalle
DHA (Omega-3)500-700Rasvainen kalaAivojen kehitysRasituksessa, toipilaalle, tiineyden ja imetyksen aikana, jopa ennen.
ALA (Omega-3)Energiankulutuksen mukaanLähestulkoon kaikki rasvat, mutta erityisesti pellavaöljyKasviperäinen omega-3 jolla on mahdollisuus muuntua EPA & DHA, mutta muuntotehokkuus elimistössä on huono (< 5%)Ei yleensä tarvitse lisätä erikseen, mutta voi auttaa kiillottomaan turkkiin
LA (Omega-6)Energiankulutuksen mukaan - kun on riittävästi rasvaa, myös LA riittää.Lähestulkoon kaikki rasvat, auringonkukkaöljyVälttämätön rasvahappo, elimistö ei osaa valmistaa itse! Erityisesti elimistön solukalvojen toiminta ja ihon epiteelit.Kuiva ja hilseilevä iho, kiilloton turkki
GLA (Omega-6) Ei välttämätön, mutta rasvansaannin ollessa rajallista saattaa lisästä olla hyötyäHamppuöljy ja helokkiöljyIhovaivat

Rasvahapoille ei ole määritetty varsinaisia tarpeita, mutta hyödyt runsaasta kala- ja äyriäisperäisestä omega-3 saannista alkavat tutkimusnäytön perusteella olla kiistattomia, ainakin ihmisillä. Omega-3-rasvahapoista tavoitellaan lähinnä EPAa ja DHAa, sillä nimenomaan ne ovat niitä, joista on tutkimusnäyttöä. Hyvien omegoiden saanti voi olla koirilla hyvinkin rajallista, mutta todennäköisesti koirat pystyvät hyödyntämään ALAa juuri sen verran, että omegoiden saanti riittävällä tasolla on turvattu myös ilman lisää, kun kyse on kotikoirasta.

Rasvahappojen kohdalla puhutaan usein omega3-omega6-suhteesta, mutta varsinkin koirilla on tärkeämpää kiinnittää huomiota riittävään rasvan saantiin, sillä omegojen hyödyt pääsevät esiin vasta, kun niitä käytetään elimistön toiminnallisina yhdisteinä eikä energiaksi.

 

You are currently viewing Vitamiinit ja hivenaineet pähkinänkuoressa