Koiralle maksapullia ja vitamiineja

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkeli julkaistu:16.9.2019
  • Artikkelin kategoria:Koira

Olen suositellut jo vuosia koiranomistajille sekoittamaan ainakin määrätyt vitamiinit ja hivenaineet maksan joukkoon. Ihmiset eivät halua antaa useammasta purkista päivittäin, joten tuolla saa ainakin illuusion purkkien vähenemisestä.

Monet pitävät sitä myös vaivaa helpottavana temppuna, mutta siitä olen einen eri mieltä. Lisien antaminen vie joitain sekunteja ja jos se on valmiiksi annosteltuna maksan tai muun ruoka-annoksen joukkoon, niin annosta ei muuteta. Tosin, suurimmalle osalle annosta ei tarvitsekaan koskaan muuttaa ja jos lisien sekoittamisella maksaan saadaan taatumpi annostelu, niin tavoite on saavutettu.

Tuo ei ole kuitenkaan tapana yleistynyt. Syitä on kolme:

  1. annostelu vaatii laskemista
  2. maksaa annetaan kerran viikossa
  3. tekemisessä on oma vaivansa

Maksan annosteluun joka päivä on vahvat perustelut. Kerran viikossa antaminen palvelee vain ja ainoastaan A-vitamiinia, ei mitään muuta. Aidosti sill0in kohta 2, maksan antaminen kerran viikossa, on vain osa kohdasta 3: halutaan päästä niin helpolla kuin mahdollista. Siihen minulla ei oikein ole työkaluja, koska kyse on motivaatiosta.

Mutta pystyn selittämään miksi maksaa pitäisi antaa joka päivä ja pystyn mallintamaan, että näkemällä vartin vaivaa ei tarvitse nähdä vaivaa kuukausiin. Tuo on kuitenkin valintakysymys.

Sen sijaan pystyn helpottamaan laskemisessa.

Tavoite

Pyritään sekoittamaan maksan joukkoon niin paljon lisiä kuin mahdollista sellaisissa määrissä, että yksi annos kattaa tarpeet yhdeksi päiväksi. Toki koirat ovat erilaisia, joten moisessa on aina kysymys jonkinasteisesta kompromissista. Sinun harteillesi jää päättää, että sopiiko kompromissi koirallesi ja jos jotain on muutettava, niin sitten muutat sen.

Resepti on tehty 10 kilolle. Silloin vain kerrot koirasi painon täysillä kiloilla, tai lähimmällä täydellä kymmenellä kilolla, määrät ja saanti on kohdallaan riittävän hyvin. 32 kiloiselle kerrotaan vaikka kolmella ja 37 kiloiselle neljällä. Älä tee siitä liian monimutkaista asiaa itsellesi, ei se ole ihan niin tarkkaa. Mutta toki voit muuttaa tarkallekin painolle, jos haluat.

Tuote-ehdotukset ovat vain esimerkkejä, enkä saa niistä korvausta. Ne pyrkivät vain helpottamaan tuotteiden valintaa ja ostamista. Jos käytät jotain muuta, niin varmista, että ”vaikuttavaa” ainetta on saman verran tai sitten muutat reseptiä sen suhteen.

Maksan, vitamiinien ja hivenaineiden sekoittaminen on raakaruokintaan liittyvä kikka. Jos koirasi syö 50/50 tai pääosa on kuivamuonaa, niin määriä kannattaa miettiä. Oma mielipiteeni on, että kuivamuonan tuunauksessa vaivaa ei kannata nähdä ja jos koiran 50/50-ruokinta on vahvemmin lihapainoitteista, niin sekoitus menee sellaisenaan – ehkä kalsiumia voi vähentää.

Maksa, vitamiinit ja hivenaineet

  1. laita astiaan pari desiä kuumaa vettä. Lisää joukkoon sinkki ja D-vitamiini. Sekoita kunnes ovat sulaneet. Ihmisten purutabletit sulavat huonosti, joten voit joutua hieman auttamaan lusikan tai kauhan pohjalla.
  2. Lisää desin verran vettä. Lisää joukkoon kalsium ja merilevä ja sekoita.
  3. Lisää maksa ja sekoita.
  4. Lisää jauheliha ja sekoita.
  5. Lisää kanamuna ja öljy, ja sekoita.
  6. Lisää muut ravintolisät, jos käytät.
  7. Lisää pellavansiemenrouhe ja sekoita. Anna levätä noin viisi minuuttia.
  8. Lisää korppujauhoa, jos massa on liian löysää. Se saisi olla vähintään tavallisen jauhelihataikinan oloista.
  9. Tee noin puolikkaan ruokalusikallisen kokoisia pullia ja pakasta tai paista.

Itsellä aikaa menee noin puoli tuntia, koska olen kohtuullisen hidas lihapullien tekijä. Määrä on mitoitettu noin 170 päivälle kymmenen koirakilon annoksille, mutta aito määrä lienee alempi, hieman riippuen mittavirheistä pullien koossa. Ei se ole ongelma, kuten ei myöskään eri kokoiset pullat.

Kun teet pullia, niin muista kastella lusikka ja kämmenet aika ajoin. Taikina ei ota kiinni.

 

lihamaksapullia koiralle
Pienet ovat per 10 kg ja isot 30 kilolle. Kuten huomaat, ulkomuotopisteitä ei jaeta.

Reseptistä ja valmistuksesta

Itse sekoitan ainekset kulhossa, mutta toki riittävän kokoinen tehosekoitin tekee hienompaa ja tasaisempaa massaa. Hiukan heikompi tasalaatuisuus ei kuitenkaan ole ongelma, koska pullia on tarkoitus antaa joka päivä.

Jauheliha on mukana vain lisäämässä massaa. Joten voit jättää sen huoletta pois ja tehdä suhteessa pienempiä pullia. Itse käytän ”ihmislaatuista” jauhelihaa vain siksi, että sen käsittely on mukavampaa. Koska taloudessa on yksi hyvin maksavastainen koira, niin paistan osan ja tuoksumaailma on ruokakaupan jauhelihalla mukavampi kuin koiralaadulla.

Kananmuna on mukana vain rakenteen takia. Aidosti parilla kananmunalla tuon kokoisessa annoksessa ei ole mitään ravitsemuksellista merkitystä. Mutta niitä voi toki lisätä niin paljon kuin haluaa. Nestemäärä silloin nousee, joten jotain kuiva-ainetta, kuten korppujauhoja, lienee syytä lisätä. Kermaviili on mukana hieman samasta syystä, mutta toki se muuttaa hieman myös proteiinikoostumusta. Aidosti silläkään ei ole merkitystä koiran kokonaisravitsemukselle.

Öljy on mukana tuomassa hieman erilaisuutta rasvakoostumukseen, plus taikina on mukavampaa käsitellä. Kalaöljy olisi ollut parempi vaihtoehto, mutta se on erittäin vaikea toteuttaa käytännössä. Jos olisi halunnut järkevän määrän omega-3 rasvahappoja, niin olisi pitänyt pilkkoa pari sataa omega-3 kapselia, joka ei työmääränsä takia todellakaan ole vaihtoehto. Mölleriä olisi voinut lisätä, mutta sitä olisi tarvittu muutama pikkupullo ja A-vitamiinin sekä D-vitamiinin määrät olisivat menneet uusiksi, eikä se ole tarkoituksenmukaista. Hajuhaitta olisi ollut myös… valtava.

jauhemaksapihvejä koirille
Maksapihvit voi myös paistaa.

Jos paistat, niin tee hieman isompia pihvejä. Ne kypsyvät nopeammin kuin pullat. Vitamiinien kypsennyshävikki on noin neljänneksen luokkaa, joten se ei ole oleellinen ja koskee vain A-vitamiinia sekä B-vitamiineja. Paista noin 225 asteessa 10 minuutin verran.

Massaan olisi voinut käyttää myös yhtenä osana munuaisia. Mutta koska itse inhoan sen hajua, ja sitä harvemmin saa valmiiksi jauhettuna, enkä näe seleenin saantia ongelmana, niin en laskenut sitä mukaan. Jos seleeniä haluaa lisätä, niin sitä kannattaa laittaa joukkoon lisäravinteena.

Jodi on otettu merilevästä, mutta mineraalisuola olisi ollut fiksumpi kokonaisuuden kannalta. Mutta tiedän, että en pysty myymään teille ajatusta kaataa luokkaa 800 grammaa suolaa taikinan joukkoon. Sen sijaan teelusikallinen päivässä on vielä hyväksyttävää. Se, että lopputulos olisi ollut se teelusikallinen, ei kuitenkaan olisi ollut vaihtoehto. Joten mennään merilevällä, vaikka sen jodipitoisuus on mysteeri ja sulavuus vielä suurempi kysymysmerkki.

Määrät ovat laskettu tarkkaan reseptiin, mutta ne eivät todellakaan ole sitä koskaan käytännössä. Voit toki punnita jokaisen pallukan erikseen, jos olet erittäin pedantti, mutta se ei paranna koirien ravitsemusta, vaan ainoastaan vaikeuttaa elämääsi.

Käytetyt tuotteet

Maksa, jauheliha, munat, kermaviili, pellavansiemenrouhe ja öljy ovat paikallisesta ruokakaupasta.

Sinkkinä oli Vidan vahva sinkki, jota löytyy lähes jokaisesta ruokakaupasta, mutta ei Lidlistä. Annokseen meni täysi purkki, joka antaa hieman vähemmän kuin tavoiteltu 2 mg/kg, mutta siinä joustin helppouden nimissä.

D-vitamiini oli Lidlin 50 mikroisia, koska normaalisti käyttämäni 125 µg oli loppu, enkä ole käynyt Sporttimekasta kerjäämässä lisää. Niitä olisi mennyt 10 pilleriä.

BE-liuos oli Vitabalansin BE-liuos, muistaakseni Puuilosta ostettu. Samasta paikasta on joskus otettu isompi ämpäri merilevää.

Kalsium on tavallista ruokinta- eli rehukalkkia, 40 kilon säkistä.

Glukosamiini ei ole pakollinen ja laskettu määrä on sellainen, jota käytetään yleisesti nivelrikkoisille. Jos annat vain ns. ennaltaehkäisevästi, niin voit tipauttaa määrän kolmasosaan. Itse käytän glukosamiinina Fortixin valmistamaa.

You are currently viewing Koiralle maksapullia ja vitamiineja

Foorumin tuorein kommentti

  1. Asioitahan saa varioida. Minä olen tunnetusti laiska ja haluan päästä ruokinnassa helpolla, niin en minä noita jaksa kokkailla. Joten muutetaan ideaa hiukan ja hyödynnetään tietoa, että 400 gramman maksalaatikko riittää A-vitamiinin suhteen 30 kg koiralle.

    Jätetään maksa kauppaan ja ostetaan maksalaatikkoa. Sotketaan siihen peruslisät, kuten sinkki, kalsium ja E-vitamiini.

    Jaetaan maksalaatikko viiteen osaan (saa sen seitsemäänkin jakaa, mutta viiteen osaan menee helpommin). Annetaan aina arkipäivisin.

    Tuo kelpaa kokoluokissa 15 kg - 40 kg, noin. Pienemmille annetaan sitten vähemmän ja isommille enemmän.

  2. Ja vielä helpommalla pääsee, kun antaa maksalaatikon omanaan ja lisät purkista – tiedän, itsestäänselvyys :stuck_out_tongue_winking_eye:

  3. Oikeastikko valmiissa maksalaatikossa on riittävästi A-vitamiinia?

    Entä ne muut mitä valmiissa maksalaatikossa on, mistä aina varoitellaan. Esim. sokeri?
    Ja kuinka paljon siinä on oikeasti maksaa?

    Onko kuivatussa maksassa A-vitamiini tallella?
    Minulta löytyy kuivattua hevosen maksaa jota annan silloin tällöin ja ehkä joskus jouluna makupaloina, mutta onko ravinnollisesti pelkkää turhuutta?

  4. Oikeasti.

    Et viitsinyt aukaista sitä linkkiä :wink: 50 - 60 grammaa.

    On niitäkin. En vain tiedä miksi niistä varoteltaisiin. Maitojauhe on vain terveellistä, siirappi on helposti käytettävää energiaa, riisi on ylikypsää elintarvikelaatuista ja suolalla - sillä vähällä mitä siinä on - ei ole merkitystä. Joten mitä siinä pitäisi pelätä?

    On. Kuivauksesta ja säilytysajasta riippuen noin jotain välillä 80 - 90 %.

    Nope. Vastannee naudanmaksaa.

  5. Nonni. Kiitos taas tästä ja nopeasta vastauksesta.

    Eli voin hyvällä omalla tunnolla antaa kaupan maksalaatikkoa, vaikka ellit ja koiranruokafirmojen asiantuntijat tyrmäävät ne täysin. Suunnilleen aiheuttaa koiran ennen aikaisen kuoleman, hampaat reikiintyy ja tulee diabetes ja haimatulehdus.
    Näin yksinkertaisestuna meitä on koulutettu.

  6. Jos jätetään nuo pelottelut, ja pysytään hampaissa, niin miten selitetään raakaruokittujen hammaskivi :wink:

    Kysymys on vain siitä, että koira syö. Ei siitä mitä se syö. Tyyppiesimerkki tapauksesta, jossa koiraa selitetään koska ihminen – ja ohitetaan sellaiset pikkujutut kuin

    • sekasyöjän täysin erilainen ravinto
    • sekasyöjän erilainen suun entsyymi- ja bakteerikoostumus
    • sekasyöjän tapa pureskella ruokaansa
  7. Mitä pitää muuttaa pullien reseptissä jotta ne on ok 30kg tiineelle nartulle?

  8. Ei mitään tarvitse muuttaa. Kantoaikana voi antaa hiukan enemmän ja heti synnytyksen jälkeen vierotukseen asti tuplamäärä.

  9. Tästä on ollut jo pitkään puhetta, mutta laitetaan se näkyville:

    Pullien pyörittäminen on työlästä. Kun taikinan levittää pellille levyksi ja jakaa sitten veitsellä kuutioiksi, niin pääsee paljon vähemmällä.

    Jos paistaa, niin jako kannattaa varmaan tehdä vasta paiston jälkeen.

  10. Nyt on jotenkin omat aivot aivan jumissa niin pakko tulla vielä varmistamaan ja kysymään, että jos resepti on 10kg koiralle ja teen itse “taikinan” 30kg koiralle ja laitan aineksia kolminkertaisesti niin:

    1. Onko ihan tavallisen kuuloista että esim pellavaa tulee 1kg, kuten maksaa, ja sinkkipillereitä saa heittää 3 purkkia? Haluan vain varmistaa että isolta kuulostavat määrät ovat ihan normaalit!

    2. “Taikinasta” täten tulee varmaankin 3 kertaa isompi kuin 10kg koiralle, teenkö kolme kertaa isompia pullia vai tuleeko pullia vaan 3 kertaa enemmän?

    Anteeksi jos kysymykset on vähän hölmöjä, ensikertalainen liikenteessä ja haluan etten tee mitään tyhmiä virheitä heti alkuun!

  11. Laita kolminkertainen määrä maksaa, vitamiineja ja hivenaineita, muita tuo ohjeenmukainen määrä. Näin saat “vahvempia” pullia samankokoisella taikinalla.

    Tai sitten teet koko ohjeen kolminkertaisena ja leipaiset joko kolminkertaisia pullia tai annat kolme pientä pullaa kerralla, kuten kohdassa kaksi ehdotit :blush:

  12. Jompikumpi. Jos teet kolme kertaa enemmän pullia, niin täytyy antaa kolme kertaa enemmän. Jos teet kolme kertaa isompia pullia, niin sitten annat yhden. Koko ajan kyseessä on kuitenkin sama asia - annat taikinaa kolme kertaa enemmän :wink:

    Minä tekisin ihan ohjeen mukaan ja antaisin sitten kolme kertaa enemmän, jolloin satsi kuluu kolmanneksessa lasketusta ajasta. Ihan siksi, että muutoin siitä taikinasta tulee ihan tolkuttoman iso…

    Ja konditionaali, koska en tekisi ylipäätään noita pullia. Paljon helpommalla pääsee, kun antaa maksan maksana (tai maksalaatikkona) ja lisät omista purkeistaan.

  13. Toinen satsi näitä tehtynä, toivotaan että edelleen koirille maistuu.
    Mutta nyt vasta aloin lukemaan tarkemmin tota ohjetta ja heitin glukosamiinia sen 60g vaikkei mitään ongelmaa koiralla ole mutta pääsin purkista eroon. Koittaako tästä nyt jotain haittaa :woman_facepalming:
    Puoleksi vuodeksi pellillinen taas riittää, pikku koirille en jaksa olla pilkkomassa lisiä kymmeneen osaan :woozy_face: voihan se olla että joku päivä en jaksa enää näitä väsäillä vaan keksin jonkun muun ratkaisun, ihminen ku haluaa helpommalla aina päästä :grin:

  14. Ei. Moista kutsutaan myös jätteiden uudelleensijoitukseksi.

    Juuri tuosta syystä itse en noita tee. Olen tehnyt sen kaksi kertaa: kokeillut ja sitten jutun takia. Liian työlästä minun makuuni. Mutta minä en myöskään pelkää purkkeja keittiön tasolla :wink:

  15. En minäkään mutta isäntää ärsyttää :see_no_evil:

    Kaikki muut lisät oon saanu mietittyä kuntoon jos yksittäin antais mutta pohdinnassa vielä antaisko A:n maksana vai tippoina. Puoli vuotta mulla aikaa sitä miettiä :rofl:

  16. Meillä on käytössä mineraalisuola ja joditabletit. Kippoon menee jompi kumpi, yleensä se jonka ensimmäisenä bongaa hyllystä. Tai sitten se kumpaa siellä sattuu olemaan.

  17. Juu, ihan samaa kalsiumkarbonaattia se on. Mitä nyt hinta nousee kun se purkitetaan koirille sopiviin 150 gramman pikkupurnukoihin, jotka maksavat noin 3x enemmän kuin tuo 40 kiloa…

  18. Minusta joo. En jaksa leikkiä joditablettien kanssa, kun haluan aina jotain muutakin. Kai tuo on joku freudilainen piilotettu kaipuu yrittää saada yhdestä purkista kaikki :rofl:

  19. Kysyttiin:

    Mulla olis tällästä, niin paljos ny tätä tarvis laitaa vitamiinipullien sekaan?

    Vastasin:

    Tuo on pelkkä E-vitamiini. Antaa 15 milliä per millilitra. Annostus sitten riippuu ihan siitä paljonko haluat antaa E-vitamiinia.

    Jos haluat koiralle 7 mg/kg, niin tarvitset tuota 1 ml/2 painokiloa. Ja sitten kerrot kuinka monen päivän annoksen verran teet niitä pullia ja lorautat sitten sen verran.

    Voit huoletta laskea ruokalusikallisen 12 millilitraksi.

    Jakke Lehtonen okei. Eli jos teen just tolla ohjeella ja määrillä mikä tossa linkissä, niin laitanko tätä ruokalusikallisen? :joy:

    10 kg x 7 mg = 70 mg x 170 pvä = 11900 mg / 15 mg/ml = ≈ 800 ml = 0,8 litraa = 8 dl

    Kun se noin 12 ml antaa 12 x 15 mg/ml = 18 mg E-vitamiinia eli käytännössä yhden päivän annoksen, jos haluaa 7 mg/kg, niin ollaan siinä syyssä miksi tuossa reseptissä ei ole E-vitamiinia — ei siinä ole mitään järkeä, kun pullosta kaataminen on niin paljon helpompaa.

  20. Kuka haluaa tarkistaa näiden laskujen oikeellisuuden?

    Maksapullien Annostelu ja Paino Koirille Tekoäly

    Jagster:

    Lähtötiedot

    • Ohje on suunniteltu 10 kiloiselle koiralle.
    • Raaka-aineet ja määrät 10 kiloiselle koiralle:
      • Jauhettua naudan maksaa: 350 g
      • Jauhelihaa: 400 g
      • Kalsiumkarbonaattia: 175 g
      • Sinkkiä (25 mg): 120 pilleriä
      • D-vitamiinia (50 µg): 24 pilleriä
      • BE-liuos, E-vitamiinia (50 mg/ml): 175 ml
      • Merilevä: 60 g
      • Kermaviili: 200 g
      • Pellavansiemenrouhe: 400 g
      • Glukosamiinisulfaatti: 60 g
      • Kanamuna: 2 kpl
      • Auringonkukkaöljy: 1 dl
    • Pullia valmistetaan 170 päivälle 10 kiloiselle koiralle.

    Kysymys

    “Laske maksapullien annostus ja yksittäisen pullan paino 20 kiloiselle koiralle käyttäen seuraavia lähtötietoja: Ohje on alun perin suunniteltu 10 kiloiselle koiralle, ja raaka-aineiden määrät on annettu yllä. Pullia valmistetaan 170 päivälle 10 kiloiselle koiralle. Miten raaka-aineiden määrät ja pullien annostus tulee mukauttaa 20 kiloiselle koiralle, ja mikä on yksittäisen pullan paino?”

    Muotoilun ohjeet

    Käytä seuraavia esitystapoja kaavojen ja laskujen esittämiseen.

    Lasku ja kaava on samalla rivillä muun tekstin kanssa: kaava ja lasku

    Lasku ja kaava on omalla rivillään yksi tai omana kappaleenaan:

    Kaava ja lasku

    Proffa:

    Jotta voimme laskea maksapullien annostuksen ja yksittäisen pullan painon 20 kiloiselle koiralle, meidän on ensin mukautettava reseptiä, joka on alun perin suunniteltu 10 kiloiselle koiralle. Koska koiran paino kaksinkertaistuu, annoksen ja raaka-aineiden määrät tulee myös kaksinkertaistaa.

    Alkuperäisessä reseptissä valmistetaan pullia 170 päivälle 10 kiloiselle koiralle, joten:

    1. Mukautetaan raaka-aineiden määrät 20 kiloiselle koiralle:
    • Jauhettu naudan maksa: 350 g × 2 = 700 g
    • Jauheliha: 400 g × 2 = 800 g
    • Kalsiumkarbonaatti: 175 g × 2 = 350 g
    • Sinkki: 120 pilleriä × 2 = 240 pilleriä
    • D-vitamiini: 24 pilleriä × 2 = 48 pilleriä
    • BE-liuos: 175 ml × 2 = 350 ml
    • Merilevä: 60 g × 2 = 120 g
    • Kermaviili: 200 g × 2 = 400 g
    • Pellavansiemenrouhe: 400 g × 2 = 800 g
    • Glukosamiinisulfaatti: 60 g × 2 = 120 g
    • Kanamuna: 2 kpl × 2 = 4 kpl
    • Auringonkukkaöljy: 1 dl × 2 = 2 dl
    1. Laske mukautettujen raaka-aineiden kokonaispaino:

    Originalin ainesosien paino (g):

    • Jauhettu naudan maksa: 700 g
    • Jauheliha: 800 g
    • Kalsiumkarbonaatti: 350 g
    • Merilevä: 120 g
    • Kermaviili: 400 g
    • Pellavansiemenrouhe: 800 g
    • Glukosamiinisulfaatti: 120 g
    • Kanamuna (arvioidaan 60 g/kpl): 4 kpl × 60 g = 240 g
    • Auringonkukkaöljy (arvioidaan 1 dl = 90 g): 2 dl × 90 g = 180 g

    Kokonaispaino:

    700 + 800 + 350 + 120 + 400 + 800 + 120 + 240 + 180 = 3710 \text{ g}
    1. Valmistettujen pullien kokonaismäärä:

    Koska pullia valmistetaan 170 päivälle 10 kiloiselle koiralle, valmistetaan saman verran pullia (yhteensä 170 pullaa) 20 kiloiselle koiralle, mutta koira saa kaksi annosta päivässä yhden sijasta.

    1. Yksittäisen pullan painon laskeminen:

    Kokonaispaino jaetaan pullien määrällä:

    \text{Yksittäisen pullan paino} = \frac{3710 \text{ g}}{170} \approx 21.82 \text{ g}

    Näin ollen, 20 kiloisen koiran maksapullan paino on noin 21.82 grammaa, ja koiran tulee saada niitä kaksi päivässä annostelun mukaisesti.

    Jagster:

    Samat tiedot, sama kysymys muutoin, mutta koira painaa 7 kg.

    Proffa:

    Kun mukautamme maksapullien reseptiä 7 kiloiselle koiralle, meidän on laskettava raaka-aineiden määrät suhteessa alkuperäiseen 10 kiloisen koiran reseptiin. Koska koiran paino on 7/10 alkuperäisestä, mukautamme raaka-aineiden määriä vastaavasti.

    1. Mukautetaan raaka-aineiden määrät 7 kiloiselle koiralle:

      • Jauhettu naudan maksa: 350 \text{ g} \times \frac{7}{10} = 245 \text{ g}
      • Jauheliha: 400 \text{ g} \times \frac{7}{10} = 280 \text{ g}
      • Kalsiumkarbonaatti: 175 \text{ g} \times \frac{7}{10} = 122.5 \text{ g}
      • Sinkkiä: 120 \text{ pilleriä} \times \frac{7}{10} = 84 \text{ pilleriä}
      • D-vitamiini: 24 \text{ pilleriä} \times \frac{7}{10} = 16.8 \text{ pilleriä} (pyöristetään 17 pilleriä)
      • BE-liuos: 175 \text{ ml} \times \frac{7}{10} = 122.5 \text{ ml}
      • Merilevä: 60 \text{ g} \times \frac{7}{10} = 42 \text{ g}
      • Kermaviili: 200 \text{ g} \times \frac{7}{10} = 140 \text{ g}
      • Pellavansiemenrouhe: 400 \text{ g} \times \frac{7}{10} = 280 \text{ g}
      • Glukosamiinisulfaatti: 60 \text{ g} \times \frac{7}{10} = 42 \text{ g}
      • Kanamuna: 2 \text{ kpl} \times \frac{7}{10} = 1.4 \text{ kpl} (käytetään 1 kpl)
      • Auringonkukkaöljy: 1 \text{ dl} \times \frac{7}{10} = 0.7 \text{ dl}
    2. Laske mukautettujen raaka-aineiden kokonaispaino:

    Arvioidaan kanamunan painoksi 60 g ja 1 dl auringonkukkaöljyä on noin 90 g:

    • Jauhettu naudan maksa: 245 g
    • Jauheliha: 280 g
    • Kalsiumkarbonaatti: 122.5 g
    • Merilevä: 42 g
    • Kermaviili: 140 g
    • Pellavansiemenrouhe: 280 g
    • Glukosamiinisulfaatti: 42 g
    • Kanamuna: 1 kpl × 60 g = 60 g
    • Auringonkukkaöljy: 0.7 dl × 90 g = 63 g

    Kokonaispaino:

    245 + 280 + 122.5 + 42 + 140 + 280 + 42 + 60 + 63 = 1274.5 \text{ g}
    1. Valmistettujen pullien kokonaismäärä:

    Koska pullia valmistetaan 170 päivälle 10 kiloiselle koiralle, vastaavasti valmistetaan 119 (eli \frac{7}{10} \times 170) päivälle pullia 7 kiloiselle koiralle.

    1. Yksittäisen pullan painon laskeminen:

    Kokonaispaino jaetaan pullien määrällä:

    \text{Yksittäisen pullan paino} = \frac{1274.5 \text{ g}}{170} \approx 7.5 \text{ g}

    Näin ollen, 7 kiloisen koiran maksapullan paino on noin 7.5 grammaa, ja koiran tulee saada yksi pulla päivässä.

  21. Nopeasti katsottuna oli oikein, 7kg mukaan vaatii hieman enemmän aikaa. Mutta mietin että hyötyiskö huonosti matikkaa osaavat 1kg annostuksesta? Sillon riittäis vaan kertoa se oman koiran painolla?

  22. Minulla on parikin asiaa kesken, jotka vaatii ajattelukapasiteetin, mutta proffa taisi tuplata taikinan määrän ja silti käskee antaa kaksinkertaisen määrän. Jos taikina on ennallaan ja annetaan kaksinkertainen määrä, niin saadaan tietysti kaksi kertaa enemmän. Mutta jos taikinaa on tuplat ja annetaan tupla-annos, niin silloinhan saadaan neljä kertaa enemmän.

    Jos tehdään per kilo annokset, niin sitten pitäisi

    • muuttaa taikinan osat per kilo, tai
    • muuttaa pullan koko per kilo

    Ensimmäinen vaatii liikaa laskemista. Aniharva tekisi sen. Ja jos ilmoitetaan murusten koon per painokilo, niin silti 7 tai 42 kilon omistajat kysyy paljonko annetaan. Ei voi voittaa :joy:

    Yksi syy siihen miksi etsin tekoälyratkaisua. ”Koira painaa X kiloa. Anna resepti ja annos, kiitos”.

  23. No mä katoin vaan ne laskut ja ne oli oikein, tekstit nyt luettuna ainakin 20kiloisen kohdalla tosiaan ei niin oikein. 7kg en edes jaksanu lukea kun liikaa kaikkea :grimacing:

  24. Koska resepti on tehty on tehty 10 kg koiralle @ 170 päivää, niin eihän laskemiseen muuta tarvita kuin taikinan paino ja pari jakolaskua.

    Ja koska en jaksanut laskea sitä itse, niin laitoin Deckardin töihin :wink:

    Laskentaohje: Koiran Maksapullan Annostelu Per Kilo Tekoäly

    Jagster:

    Lähtötiedot

    • Ohje on suunniteltu 10 kiloiselle koiralle.
    • Raaka-aineet ja määrät 10 kiloiselle koiralle:
      • Jauhettua naudan maksaa: 350 g
      • Jauhelihaa: 400 g
      • Kalsiumkarbonaattia: 175 g
      • Sinkkiä (25 mg): 120 pilleriä
      • D-vitamiinia (50 µg): 24 pilleriä
      • BE-liuos, E-vitamiinia (50 mg/ml): 175 ml
      • Merilevä: 60 g
      • Kermaviili: 200 g
      • Pellavansiemenrouhe: 400 g
      • Glukosamiinisulfaatti: 60 g
      • Kanamuna: 2 kpl
      • Auringonkukkaöljy: 1 dl
    • Pullia valmistetaan 170 päivälle 10 kiloiselle koiralle.

    Kysymys

    Laske tarvittavan maksapullan paino per koiran painokilo. Tarkoitus on helpottaa koiranomistajien annostamista eri painoisille koirille. Lihapullien resepti ei muutu, joten resepti kestää erilaisen ajan, koska lihapullien koko muuttuu koiran painon mukaan. Käytä laskujen perusteena yllä mainittua reseptiä ja tietoa siitä, että se on suunniteltu 10 kg koiralle ja riittämään 170 päivää.

    Asiavastaaja:

    Jotta voimme laskea tarvittavan maksapullan painon per koiran painokilo, meidän täytyy ensin laskea koko reseptin paino ja sitten jakaa se koiran painolla ja päivien määrällä.

    Vaihe 1: Laske koko reseptin paino

    Yhteensä raaka-aineiden paino on:

    • Jauhettua naudan maksaa: 350 g
    • Jauhelihaa: 400 g
    • Kalsiumkarbonaattia: 175 g
    • Sinkkiä: 120 pilleriä (oletetaan, että pillerit eivät lisää merkittävästi painoa)
    • D-vitamiinia: 24 pilleriä (oletetaan, että pillerit eivät lisää merkittävästi painoa)
    • BE-liuos, E-vitamiinia: 175 ml (oletetaan, että 1 ml = 1 g, joten 175 g)
    • Merilevä: 60 g
    • Kermaviili: 200 g
    • Pellavansiemenrouhe: 400 g
    • Glukosamiinisulfaatti: 60 g
    • Kanamuna: 2 kpl (oletetaan, että yksi kananmuna painaa noin 50 g, joten 100 g)
    • Auringonkukkaöljy: 1 dl (oletetaan, että 1 dl = 90 g, joten 90 g)

    Lasketaan yhteen:

    350 + 400 + 175 + 175 + 60 + 200 + 400 + 60 + 100 + 90 = 2010 \text{ g}

    Vaihe 2: Laske päivittäinen annos 10 kg koiralle

    Koska resepti on suunniteltu 10 kg koiralle ja riittämään 170 päivää, päivittäinen annos 10 kg koiralle on:

    \frac{2010 \text{ g}}{170 \text{ päivää}} \approx 11.82 \text{ g/päivä}

    Vaihe 3: Laske annos per koiran painokilo

    Koska tämä annos on 10 kg koiralle, annos per koiran painokilo on:

    \frac{11.82 \text{ g/päivä}}{10 \text{ kg}} \approx 1.182 \text{ g/painokilo/päivä}

    Näin ollen tarvittavan maksapullan paino per koiran painokilo on noin 1.2 grammaa päivässä. Tämä auttaa koiranomistajia annostelemaan oikean määrän eri painoisille koirille.

    Joten tuon mukaan annettaisiin noin 1,2 g/kg.

    Nyt pitäisi varmaan tarkistaa, että mitähän minä olen tekstissä väittänyt…

    Muistaessani. Deckardin käyttämästä reseptistä puuttui vesi. Se nostaa painoa ikkiriikkisen.

  25. Asioita on hyvä tarkistaa aika ajoin. Joten varmistin, että riittääkö ohjeen mukainen määrä maksaa A-vitamiinin saantiin esimerkin 10 kg koiralla. Spoilerina: riittää.

    Koiran A-vitamiinin saanti maksasta laskettuna Tekoäly

    Jagster:

    Jos 10 kg koiralle annetaan 350 grammaa maksaa 170 päivän aikana jaettuna tasan per päivä, ja maksassa on A-vitamiinia 19000 µg/100 g, ja koiran A-vitamiinin tarve on 30 µg/kg, niin saadaanko koiran tarve A-vitamiinille tyydytettyä? Kuinka paljon enemmän tai vähemmän A-vitamiinia saadaan verrattuna päivätarpeeseen?

    Vastaa suomeksi.

    Proffa:

    Koiran paino: 10 kg
    A-vitamiinin päivittäinen tarve: 30 µg/kg × 10 kg = 300 µg päivässä

    Annetun maksan kokonaismäärä: 350 g
    Aika, jonka aikana maksa annetaan: 170 päivää
    Maksan määrä päivässä: 350 g ÷ 170 päivää ≈ 2,06 g päivässä

    Maksan A-vitamiinipitoisuus: 19 000 µg/100 g
    Eli A-vitamiinia per gramma maksaa: 19 000 µg ÷ 100 g = 190 µg/g

    Koiran saama A-vitamiinin määrä päivässä: 2,06 g × 190 µg/g ≈ 391,4 µg päivässä

    Lasketaan erotus päivän tarpeeseen:

    391,4 µg (saanti) - 300 µg (tarve) = 91,4 µg enemmän A-vitamiinia päivässä kuin tarve

    Vastaus:

    Koiran A-vitamiinin tarve tyydytetään, koska se saa päivittäin enemmän A-vitamiinia kuin sen vähimmäistarve on. Koira saa noin 91 µg enemmän A-vitamiinia päivässä verrattuna sen päivittäiseen tarpeeseen.

    Jagster:

    Sama kysymys, mutta maksassa on A-vitamiinia 8000 µg/100 g.

    Proffa:

    Koiran paino: 10 kg
    A-vitamiinin päivittäinen tarve: 30 µg/kg × 10 kg = 300 µg päivässä

    Annetun maksan kokonaismäärä: 350 g
    Aika, jonka aikana maksa annetaan: 170 päivää
    Maksan määrä päivässä: 350 g ÷ 170 päivää ≈ 2,06 g päivässä

    Maksan A-vitamiinipitoisuus: 8000 µg/100 g
    Eli A-vitamiinia per gramma maksaa: 8000 µg ÷ 100 g = 80 µg/g

    Koiran saama A-vitamiinin määrä päivässä: 2,06 g × 80 µg/g ≈ 164,7 µg päivässä

    Lasketaan erotus päivän tarpeeseen:

    164,7 µg (saanti) - 300 µg (tarve) = -135,3 µg päivässä

    Vastaus:

    Koiran A-vitamiinin tarve ei tyydyty, koska se saa päivittäin vähemmän A-vitamiinia kuin sen vähimmäistarve on. Koira saa noin 135 µg vähemmän A-vitamiinia päivässä verrattuna sen päivittäiseen tarpeeseen.

    Loppuosa kysymyksestä onkin masentampi ja perustuu kysymykseen onko maksassa A-vitamiinia Finelin väittämä määrä. Koska jos Fineli ei pidä paikkaansa, niin ongelma on laajempi kuin se, että maksapullat antavat noin kolmanneksen liian vähän A-vitamiinia. Meillä on silloin koko maksan annostus väärin.

  26. Täähän on jo hifistelyä :rofl:
    Edes minä en oo ikinä punninnu niitä noin tarkkaan. Oon tehny vaan levynä pellille ja leikannu 170 palaan. Suurinpiirtein.

  27. Itse pyysit :rofl:

  28. No en nyt ihan tota vaan ennemmin raaka-aineiden määrät kilon mukaan :grin:

  29. Lähdin tekemään testi erää maksapullia. Mitä minä puusilmä en ymmärrä tai osaa…olisiko tämän ohjeen mukaan 10kg koiralle pitänyt tulla 170 päivää kestävä satsi. Sain itse 25 kpl :thinking::sweat_smile: meillä siis 32 kg koira ja mietin minkä yliannostuksen se saa jos annan pullia 3 kpl päivässä ja silloin tää riittää viikon :joy: auttakaa

  30. Jos teit noin kahden kilon taikinan ja sait 25 pullaa, niin yksi pulla painaa silloin 80 grammaa. Se on aika iso pulla, kun desi pelkkää jauhelihaa painaa noin 60 grammaa.

    Anna puolet päivässä.

    Mitä tulee siihen 170 pullaan, niin sehän oli 10 kiloiselle. Joten sinun olisi ”kuulunut” saada kolmasosan tuosta, eli sellainen 50 - 60 pullaa, jos kasvatit pullan kokoa.

  31. No juu, nyt luin ohjeen uudelleen ja tosiaan siellähän luki noin puolikkaan ruokalusikallista kokoisia. Ronskisti tein tuollaisen kunnon kokoisen :joy: ehdin vielä ennen uunia jakamaan pullat uusiksi ja nyt niitä tuli sen 60 :smiling_face: eli nyt taitaa olla kohdillaan. Kiitos :ok_hand:

  32. Jos haluaa vaihtaa kalsiumkarbonaatin kalsiumsitraatiksi. Lasketutin alkuperäisen reseptin määrästä.

    175 g CaCO₃ vastineena 290 g kalsiumsitraattia Tekoäly

    Jagster:

    175 g kalsiumkarbonaattia. Kuinka iso määrä kalsiumsitraattia antaa saman määrän kalsiumia?

    Proffa:

    Lasketaan ensin, kuinka paljon kalsiumia 175 g kalsiumkarbonaattia sisältää.

    Kalsiumkarbonaatin kaava on CaCO_3. Moolimassat ovat noin:

    M(Ca) \approx 40.08 g/mol
    M(C) \approx 12.01g/mol
    M(O) \approx 16.00g/mol

    Näin ollen kalsiumkarbonaatin moolimassa on

    M(CaCO_3)=40.08+12.01+3\cdot16.00\approx 100.09g/mol.

    Kalsiumkarbonaatissa kalsiumin osuus massasta on noin

    \frac{40.08}{100.09}\approx 0.400\quad (\text{40%}).

    175 g kalsiumkarbonaattia sisältää siis kalsiumia

    175g\cdot0.400\approx70g\text{Ca}.

    Seuraavaksi selvitetään, kuinka paljon kalsiumsitraattia tarvitaan, jotta saadaan sama 70 g kalsiumia. Yleisesti käytetty kalsiumsitraatin kaava on

    Ca_3(C_6H_5O_7)\_2.

    Lasketaan sen moolimassa:

    • Kalsium: 3\cdot40.08=120.24g/mol,
    • Sitraatti (C₆H₅O₇):
      • Hiili: 6\cdot12.01=72.06g/mol,
      • Vety: 5\cdot1.008\approx5.04g/mol,
      • Happi: 7\cdot16.00=112.00g/mol.
        Yhteensä yhden sitraatti-ionin moolimassa on 72.06+5.04+112.00\approx189.10g/mol.
        Koska kaavassa on kaksi sitraatti-ionia, niiden yhteismassa on
        2\cdot189.10\approx378.20g/mol.

    Kalsiumsitraatin moolimassa on siis

    M(Ca_3(C_6H_5O_7)\_2)=120.24+378.20\approx498.44g/mol.

    Kalsiumin osuus kalsiumsitraatissa on

    \frac{120.24}{498.44}\approx0.241\quad (\text{noin 24.1%}).

    Merkitään tarvittavaa kalsiumsitraatin massaa x. Jotta sillä saadaan 70 g kalsiumia, pätee

    x\cdot0.241=70g.

    Ratkaistaan x:

    x=\frac{70}{0.241}\approx290g.

    Vastaus: noin 290 grammaa kalsiumsitraattia antaa saman määrän kalsiumia kuin 175 grammaa kalsiumkarbonaattia.

Jatka keskustelua aiheesta foorumilla

Osallistujat

Avatar for sannaHa Avatar for Minna_Kukkola Avatar for Lafal Avatar for Tinttu Avatar for anon53133265 Avatar for katiska Avatar for Jagster Avatar for Jonnap

Jakke Lehtonen

Teen kokopäiväisesti koirien ravitsemusta sekä opetan omistajille koirien ruokintaa sekä fyysistä valmennusta. Suurin leipätyö on kuitenkin koira-ammattilaisten kouluttaminen vielä paremmiksi koirien ruokintaan ja ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Vastaan huomattavan pitkälle Katiskan sisällöstä. Sivuston FAQ: Jakke Lehtonen