Koiran virtsatiekivet, tai lyhyemmin virtsakivet, ovat kiusallinen vaiva. Vaikka niiden syntyä, ainakin ensimmäisellä kerralla, voi olla einen haastavaa yrittää estää, niin uusiutumisen estäminen onkin helpompaa. Paljastetaan heti alkuun miten:
Luento on jaettu kahteen osaan: mitä virtsatiekivet ovat ja miten ruokintateitse tehdään ennaltaehkäisy, sekä akuutimpi hoito. Molemmat osiot ovat noin tunnin mittaisia. Pääset ”oppitunneille” oikeanpuoleisesta valikosta. Voit katsoa osiot haluamassasi järjestyksessä, mutta ehkä kannattaa ensin vilkaista teoria ja vasta sitten käytäntö – teoriaosuudessa on hyvin pitkälle selitetty miksi käytännössä on jotain tehtävä.
Videon seuraaminen ei ole pakollista ja siinä esitetään vain luentoon liittyvää diamateriaalia. Voit siis kuunnella ja tehdä ohessa jotain muuta – kuten ottaa mukavan asennon ja juoda samalla kupin kahvia tai mistä nautintoaineesta sitten pidätkin.
Voit esittää kysymyksiä ja kommentoida käyttämällä kommentointia. Voit myös arvioida tässä luentoa kokonaisuutena ja jokaisessa osiossa erikseen antamalla tähtiä.
Tervetuloa!
(Tässä välissä helpotetaan sivuston hakutoimintoa. Eli webinaari sisältää myös koiran virtsakivi, virtsakivet ja virtsatiekivi kirjoitusmuodot…)
Kivien perusta: Teoria
Luentoon liittyvän diaston saat ladattua PDF-muodossa tästä:
Lataa “Koiran virtsatiekivet” Koiran_virtsatiekivet.pdf – Ladatty 2282 kertaa – 169,88 kt
Lyhyesti:
Virtsatiekivet ovat koiralla kivulias vaiva. Niiden ennaltaehkäisyille ei ole mitään tarvetta, ilman syytä. Siksi omat toimenpiteet keskittyvät kahteen asiaan sen jälkeen, kun on löydetty sakkaa tai kiviä:
- jälkihoito (yleensä liuotus, jos mahdollista)
- ennaltaehkäisy, koska kivet uusiutuvat helposti
Nuo tehdään ruokinnallisilla tempuilla.
Mitä kivet ovat?
Syystä, jota ei tiedetä, mutta tulehdukset altistavat, munuaisissa ja virtsateissä olevat mineraalit alkavat kiteytyä. Ytimenä voi olla tulehdussolu, proteiini tai toinen mineraali. Jos ne kasvavat liian suuriksi, ne alkavat aiheuttamaan tukoksen. Yleisin syy lienee kuitenkin tulehdus.
Se, mitä kiviä koiralla virtsateissä on, pitäisi aina eläinlääkärin toimesta tutkia. Kivityyppi vaikuttaa hieman jälkihoitoon sekä ehkäisyyn. Ongelmaa hieman saattaa aiheuttaa se, että löydöksessä voi olla useampaa kivityyppiä.
Tärkein hoito
Virtsan pH:n säätelyä pidetään tärkeimpänä hoitona. Yleensä se liittyy käsitykseen liuotushoidosta. Aidosti kiviä ei suuremmin liuoteta, vaikka se toki on mahdollista, vaan alkuvirtsan ja siten myös virtsan pH yritetään muuttaa sellaiseksi, että se vaikeuttaisi kivien muodostumista.
Tärkein hoito on kuitenkin riittävä juominen, ja että virtsa ei konsentroituisi, tiivistyisi, liikaa. Tumman keltainen virtsa kertoo lievästä kuivumisesta ja virtsa/munuaiskivistä kärsivälle koiralle, aivan kivityyppistä riippumatta, se on huono asia ja altistaa kivien muodostumiselle.
Struviittikivet
Yleisin kivityyppi ja erittäin usein tulehduspohjainen (esim. virtsatietulehdus). Virtsan happamuus saattaa altistaa; happamoituminen on myös usein seuraus tulehduksesta, koska se on yksi elimistön suojakeinoista.
Struviittikivet ovat liuotettavissa, paitsi jos mukana on oksalaattikiviä. Yleisin hoito on virtsan neutraalin pH:n lisäksi magnesiumin vähentäminen. Magnesiumin vähentäminen yhdessä virtsaamisen lisääntymisen myötä ei ole terveellinen tapa, koska se aiheuttaa helposti lihasongelmia.
Kalsiumoksalaattikivet
Kalsiumoksalaattikivet ovat myös yleisiä koirilla. Altistavaa tekijää ei tiedetä, mutta yksi veikkaus on ollut munuaisten ongelmissa kalsiumin sisäänotossa. Magnesiumin puutos saattaa myös altistaa. C-vitamiini mainitaan usein riskitekijäksi, mutta se on kyseenalainen selitys. Ihmisillä ei edes huomattavan isot annokset ole aiheuttaneet riskin nousua.
D-vitamiinia syytetään usein, mutta se perustuu omituiseen (virhe)päätelmään D-vitamiinin roolista kalsiumin imeytymisen tehostamisessa ja sen roolista luuston mineralisoinnissa. Kalsiumin imeytyminen on säädeltyä, eikä sitä imeytetä turhaan. Luusto on pääasiallinen kalsiumin luovuttaja ja ollaan sakeissa vesissä, jos oksalaattikiviä yritetään estää poistamalla elimistön oma ja yksi tärkeimmistä pH-tasapainon säätelijöistä eli luuston kalsiumaineenvaihdunta.
Oksalaattikivien ongelma on, paitsi liuotushoidon toimimattomuudessa, niiden herkässä uusiutumisessa. Hoito perustuu käytännössä koiran riittävään juottamiseen.
Uraattikivet
Uraattikivet ovat harvinainen ongelma, jonka määristä suurin osa liittyy muutaman rodun geenivirheeseen, tunnetuin on dalmatiankoira. Uraattikivien synty liittyy virtsahapon ongelmiin, mutta perimän lisäksi myös muutamat sairaudet, kuten maksan ongelmat, altistavat.
Koska happamuus altistaa ja uraattikivet ovat liuotettavissa emäksisemmällä virtsalla, niin hoito keskittyy virtsan neutraaliin pH-arvoon ja juottamiseen. Puriinien välttely on turhaa, koska virtsahappo-ongelmaan liittyvä puriinimäärä tulee koiran omasta energia-aineenvaihdunnasta.
Kystiinikivet ovat myös harvinainen kivilaatu (kirjoitetaan joskus kysteenikivet). Ehkäisy on täysin sama kuin uraattikivillä.
Virtsatiekivet kuriin: Ruoka
Lyhyesti:
Ruoka on tärkein ja tehokkain tapa estää virtsatiekivien uusiutumista. Mutta kannattaa muistaa, että sairastumisen riski on huomattavasti matalampi kuin uusiutuminen, niin ehkäisy terveellä koiralla on totaalisen turhaa.
Vaikka koiran virtsatiekivet ovat erilaisia, ja niiden syntyperusteissa on eronsa, niin hoito on on samanlaista:
- maltillisuus saanneissa; ihan tavallinen perusruoka
- juominen/enemmän nestettä
- tiheämmin pissatusulkoiluja
- liikunta; normaali paino ja parempi fyysinen kunto
- pH:n säätely hoitaa enemmän omistajaa kuin koiraa
Jos yrität säätää virtsan pH:ta happamaksi, niin tarvitset apteekista ostettujen virtsa-sticksien lisäksi:
- C-vitamiini 50 – 100 mg/kg; laskettu 30 kg koiralle käytetyistä annoksista
- salmiakki 200 – 400 mg/kg (kissoille 2×20 mg/kg)
- metioniini 3×7,2 mg/kg (kissat 1000 – 1500 mg/vrk)
Eläinlääkärien myymissä täysravinnoissa on useimmiten pykälien mukaiset terveysväitteet, jotka perustuvat käytettyjen ainesosien EU-luvallisiin terveysväitteisiin. Väitteiden laillisuuden ei täydy tarkoittaa samaa kuin että terveysväitteet toteutuisivat. Fakta, joka pätee monessa muussakin yhteydessä, myös ravintolisissä.
Suositus: Lihaa vatsan täydeltä
Kysymyksiä?
Jos sinulle heräsi kysymyksiä, niin voit esittää niitä käyttämällä alempaa löytyvää kommentointia. Jos jotain kysymystä alkaa tulla säännönmukaisemmin, niin koostan niistä usein kysyttyjen kysymysten listan.
Tarkemmissa juuri sinun koirasi hoitoon ja ruokintaan liittyvissä asioissa sinun kannattaa varata puhelinaika:
Luennolla mainittiin happamoittamisessa metioniinilisäksi Biotiini Forte. Onhan niitä muitakin hevoslisiä, joissa on lisättyä metioniinia, mutta tuota käytetään aika usein sinkkilisänä.
Lasketaan mitä tapahtuu 30 kiloiselle koiralle.
Metioniinia tarvittaisiin virtsan happamoittamiseen periaatteessa 7,2 mg/kg kolmesti päivässä eli 3×215 mg. Biotiini Fortessa on 4 % metioniinia eli grammassa on 250 mg. Tuosta saadaan heti annos, eli noin teelusikallinen pitäisi mennä eli pyöristetään neljään grammaan.
Biotiini Fortessa on sinkkiä 27 mg/g, jolloin saataisiin 108 mg. NRC:n suositus sinkille on 25 grammaa ja me muut käytämme aika usein 2 mg/kgEP eli 60 mg. Joten jos Biotiini Fortea haluaisi käyttää virtsakivikoiralle virtsan happamoittamiseen, niin samalla yliannostaisi sinkkiä. Se, että haittaako tuo mitään, varsinkin kun se jaetaan kolmeen annokseen päivässä, on oma kysymyksensä
Tuossa kun oli yhden virtsatiekivikoiran ruokavalio ja muut tekemiset työn alla, niin omistaja kysyi minulta mikä minusta eniten altistaa koiran virtsakivissä.
Se eniten altistavahan riippuu ihan koirasta, mutta yleisin syy on tulehdus. Mikä sen tulehduksen sitten milloinkin aiheuttaa, onkin oma juttunsa. Mutta yleisellä tasolla varmaan:
Hoidossahan, joka on siis vahvasti uusiutumisen ennaltaehkäisyä, tehdään nuo kaikki.
Yhden kerran mun koiralla on todettu kiteitä. Siihen luonnollisesti tarjottiin erikoisruokaa jne. Syyhän oli aika varmasti se, että koiralla kipuja → ei syönyt kunnolla, eli vähemmän nestettä. Homma korjaantui kipulääkkeellä, jolloin koira alkoi syömään ja juomaan kunnolla.
Aina vaan palaan näihin teksteihin ja mietin meidän kiteistä koiraa ja sen liian vähää nesteen saantia. Ruokaan vettä lisään mutta muuten ei välttämättä käy juomassa.
Nyt kun ollut lääkekuuri jossa täytyy juoda enemmän ja olen tehny lihaliemivettä, 0.5litran pullo vettä ja sinne joukkoon lihaliemikuutiosta herneen kokoinen pala jota sitten pitkin päivää tarjoilen, jos muistan. Käynyt niinkin tässä neljän viikon aikana että joinain päivinä olen unohtanut.
Tästä syystä aloin miettimään että olisko ihan hirveän huono juttu laittaa kuppiin koko päiväksi valmista “maustevettä”? Ehkä ajan takaa että kun juo sitä kohtuudella eikä ahmi (tästäkin kokemusta) niin onko tollasesta vähän maustetusta vedestä jatkuvalla juonnilla haittaa?
Kysehän on koko päivän nestesaannista, Joten tuossa on kaksi kysymystä:
Sitten on tietysti jonkinlainen hygieniakysymys. Moiset tuppaa kukkimaan aika äkkiä, mutta sehän selviää kun kokeilee.
Mikä lääkitys sillä nyt on?
Ja taas ystävämme virtsatiekivet ovat saapuneet keskuuteemme. Virtsan pH 9 ja täynnä struviittikiteitä ja kalsiumoksalaattikiteitä.
Liuotusruokaahan siellä ehdotettiin, mietinkin kun tässä nyt asiaa oon tutkinu että pitäiskö sitä antaa kuukauden verran ja sit siirtyä takas pelkkään lihaan (nyt syöny napua ja lihaa) kun pelkällä lihalla viimeksi ne saatiin laskettua (ei ollu kyllä niin paljon ku nyt) ja nyt kun otin taas napua lisäksi niin kiteet palasi ja pH nousi.
Ja vettä antaa pitkin päivää koska huono juomaan ollu aina.
Yhdestä vaivasta kun pääsee eroon niin seuraava on jo oven takana
Niin ja elli meinas että naudanliha ei olis parasta lihaa kiteiselle vaan enemmin kalkkuna tai kana. Tähän en löytänyt mistään mitään vahvistusta että miten mahtaa olla?
Ei se liuotusruoka liuota. Ei siinä muuta ongelmaa ole. Se mihin voit pyrkiä on virtsan happamoittaminen, ja siihen löytyy toimivat systeemit. Kuten vaikka mikä tahansa sitraatti tai vaikka salmiakki. Tai karpalo.
Mutta jos siellä on vain kiteitä, niin eihän niitä tarvitse liuottaa. Ne tulee huuhtelemalla ulos — eli vedellä.
Eläinlääkäri ole puolittain oikeassa. Tai vartin verran. Punaisen lihan aineenvaihduntajäämät voivat kääntää virtsaa emäksisen suuntaan. Mutta niin myös valkoinen liha. Ei se suositus tuon kummallisempaan perustunut.
Hyvä etten ostanu mukaan. Sanoin että perehdyn asiaan lisää kotona.
Kotoa jo löytyikin c-vitamiinia, laitoin sitä nyt ens alkuun, muistaakseni siitä ei kyllä kauheammin ole hyötyä mutta kunhan kuppiin heitin. Täytyy varmaan karpaloiden puoleen kääntyä.
Ultralla ei katsottu ja pissa kulkenu aina ihan normaalisti joten voisin sen puoleen ajatella ettei ole kiviä, ainakaan virtsaputkessa asti.
Syödään siis noi naudat pois ja voihan sitä ostaa vaihtelun vuoksi kalkkunaa kaakaattamaan pakkaseen.
Mutta kaiken huippu kun sanoin että onhan lihassa vettä myös niin hoitajan kanssa naurahtivat että no ei kyllä oo, johon sitten että no onhan siinä kosteutta 60%… Eivät olleet samaa mieltä senkään jälkeen mun kanssa
No mutta itse olen edelleen sitä mieltä että nestettä lihassa on joten siirrytään pelkkään siihen ja sitten alkaakin kikkailu kuidun kanssa jotta anaalit pysyy kunnossa ja kakka sopivan tiukkana.
Mä en kestä




Edit. Tuo kuuluu tänne
Ja kun kaappiin kurkistin niin siellähän oli kuivattuja karpaloita. Enpä ollenkaan muistanu ku en ite niitä syö. Mutta eipä tartte kauppaankaan niiden perässä heti rynnätä
Tarvii toi lausahdus sinne siirtää joku päivä
Koirien Virtsakivitaulukko
Selitys sekakivistä
Sekakivet tarkoittavat virtsakiviä, jotka koostuvat useista eri mineraaleista tai yhdisteistä. Ne syntyvät usein, kun virtsassa on useita eri aineita, jotka voivat kiteytyä yhdessä. Sekakivien muodostumiseen voi vaikuttaa esimerkiksi virtsan pH:n vaihtelut, ruokavalio ja mahdolliset virtsatieinfektiot.
dalmatiankoira, englanninbulldoggi ↩︎
newfoundlandinkoira ↩︎
Koiralla kalsiumoksalaattikiviä, jotka leikattu tällä viikolla. Kivet analysoitu laboratoriossa, jonka mukana tuli seuraavat ruokintasuositukset: Ruoka, jossa vähän kalsiumia ja natriumia, esim. Liha, kala, eläinrasvoja, viljaa. Vähennä/vältä maitoa ja maitotuotteita ja teurastuksen sivutuotteita. Vitamiinilisä B6. Vähennä C- ja D-vitamiinia. Mahdollisesti happamuuden vähentäminen kaliumsitraatilla annostuksella 150-300 mg/kg/pv. Koiralla on veressä liikaa kalsiumia ja liian vähän magnesiumia. Virtsakiviluentosarjassasi kerrot, että sitraatti ja magnesium ehkäisevät kalsiumoksalaattikiviä, niin luonnollisesti ajattelin, että ravintolisä, jossa olisi näitä molempia, olisi hyödyllistä lisätä ruokintaan.
Nuo ruokintasuositukset ovat aivan idioottimaisia. Kalsiumoksalaatit tulee jonkun tulehduksen myötä (jos ei ole geneettinen/synnynnäinen ongelma).
Magnesium ei sinänsä auta, mutta magnesiumsitraatti ehkä auttaa. Ihan siksi, että siitä sitraatti saadaan varmuudella käyttöön. Silloin yritetään happamoittaa virtsaa, jotta saataisiin ympäristö hiukan hankalammaksi nimenomaan kalsiumoksalaattikivien muodostumiselle.
Aidosti mitä yritetään on neutraali ympäristö, nestettä riittävästi ja lyhyemmät pissanpidätysvälit. Ihan siksi, että vaikka kiteitä muodostuisikin, niin ne saataisiin heti ulos.